Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.
Binnen de rechtspraak wordt unaniem aanvaard dat de zwijgplicht kan worden doorbroken bij een noodtoestand, als dat de enige mogelijkheid is om belangrijkere, door de wet erkende, waarden of belangen te beschermen. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden: Er moet daadwerkelijk en onmiddellijk gevaar dreigen.
Uitzonderingen op het beroepsgeheim zijn: 1. De zorgvrager geeft je toestemming 2.De zorgvrager heeft een wettelijke vertegenwoordiger 3.er zijn andere zorgverleners betrokken bij de directe zorgverlening 4.
Welke straffen riskeert u? Een schending van het beroepsgeheim wordt bestraf met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 100 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).
Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.
Wie is drager van het beroepsgeheim? Artikel 458 Sw. somt expliciet enkele medische beroepen op waarvoor het beroepsgeheim geldt, maar voorziet verder ook dat 'alle personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen' onderworpen zijn aan het beroepsgeheim.
Artsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.
Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim.Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.
Discretieplicht vormt de verplichting om bij het uitoefenen van een functie geen gegevens vrij te geven aan anderen dan diegenen die gerechtigd zijn er kennis van te nemen. Anders dan bij het beroepsgeheim kan de discretieplicht niet in verband gebracht worden met één wettelijke bepaling.
Bij de hulpverlening betrokken personen zonder eigen beroepsgeheim, die beroepshalve toegang hebben tot patiëntgegevens, hebben een van de arts afgeleid beroepsgeheim. De arts of instelling brengt deze personen daarvan op de hoogte.
De tandarts zal al hetgeen hem in het kader van zijn beroepsuitoefening omtrent de patiënt en diens naaste betrekkingen ter kennis is gekomen, beschouwen als vallend onder het beroepsgeheim. Hij heeft terzake tegenover derden een zwijgplicht.
In tegenstelling tot het beroepsgeheim: Heeft het ambtsgeheim geen algemene wetsbepaling als grondslag. Is het ambtsgeheim niet gesteund op een vertrouwensrelatie. Geldt het ambtsgeheim voor alle informatie en niet enkel voor de geheime.
Het beroepsgeheim is geregeld in artikel 7:457 BW, artikel 272 Sr en artikel 88 Wet BIG. Er zijn uitzonderingen op het beroepsgeheim: De patiënt kan de zorgaanbieder toestemming geven om het beroepsgeheim doorbreken. Een zorgaanbieder kan het beroepsgeheim moeten doorbreken vanwege een wettelijk voorschrift.
Artikel 5.2.6 Wmo maakt het voor iedere beroepskracht met een beroepsgeheim mogelijk om een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis. Het wettelijk meldrecht betekent dat een melding ook kan worden gedaan als er geen toestemming is van de betrokkene of zijn ouders.
Het beroepsgeheim betreft alle personen die uit hoofde van zijn staat of beroep houder van geheimen zijn. De mantelzorgers en iedere persoon die de patiënt actief begeleidt kunnen dus informatie in het kader van het gedeelde beroepsgeheim ontvangen en delen.
De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.
Een psycholoog is iemand die gestudeerd heeft om jou te helpen om om te gaan met klachten die je hebt in je dagelijkse leven. Het maakt niet uit hoe 'groot' deze klachten zijn, het gaat erom dat jij er last van hebt. Klachten waar je aan kan denken zijn: Somberheidsklachten.
Ja.Je kunt zomaar bij een psycholoog terecht. Echter voor een vergoeding vanuit de verzekering heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Check altijd eerst even of je behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door jouw zorgverzekering.
Beroepsgeheim: Het beroepsgeheim is een van de basiswaarden van het beroep van advocaat. De informatie die een cliënt aan een advocaat toevertrouwt, mag hij niet openbaar maken, tenzij dat net noodzakelijk is om de belangen van die cliënt te verdedigen.
Elke politieambtenaar is gebonden door het beroepsgeheim. Er bestaan natuurlijk wel vrij veel uitzonderingen op het beroepsgeheim die het mogelijk maken om toch vertrouwelijke informatie te delen met (bepaalde) derden.
Informatie die iemand uit hoofde van zijn beroep heeft verkregen en die hij uitdrukkelijk verplicht is geheim te houden, dan wel waarvan hij moet begrijpen dat ze vertrouwelijk is en hij ze dus voor zich moet houden..
Hoewel de psycholoog geheimhoudingsplicht heeft, zijn er grenzen en uitzonderingen waarin deze plicht verbroken mag worden. Dit is het geval in noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer de patiënt, de behandelaar of andere mensen in gevaar zijn.
De politie krijgt geen medisch-inhoudelijke gegevens, want die vallen onder het beroepsgeheim van de arts.
Discretieplicht is de verplichting om bij het uitoefenen van een functie of ambt geen gegevens vrij te geven aan anderen dan wie recht heeft op die gegevens. Iedereen die in een school werkt, heeft discretieplicht (ambtsgeheim).