De kies kan gevoelig zijn met bijten.Dit komt door het krimpen van het vulmateriaal. Dit kan een aantal weken duren voordat de kies weer volledig pijnvrij is. Dit is niet schadelijk en de kies kan normaal belast worden.
Gedurende 1 tot 2 weken na het vullen is het mogelijk dat uw tand of kies gevoelig is. Bij een groot gat kan deze periode 4 tot 6 weken duren. Boren geeft namelijk een reactie in de tandzenuw, die tijd nodig heeft om daarvan te genezen.
Pijn na het vullen van een kies
De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend. U kunt daarbij duidelijk de pijnlijke kies aanwijzen. Soms kan deze pijn wel vier tot zes weken aanhouden. Toch gaat het meestal om milde pijn waarbij geen pijnstillers nodig zijn.
De oorzaken
Een doffe pijn in de kiezen tijdens het kauwen kan het gevolg zijn van een tandvleesontsteking die ontstaat door het ophopen van plaque (een afzetting van voedseldeeltjes, speeksel en bacteriën). Een doffe pijn kan ook worden veroorzaakt door voedsel dat tussen tanden of kiezen geklemd zit.
Of een vulling te hoog is, kunt u meestal goed voelen wanneer u de kiezen op elkaar doet. De pijn neemt toe als u gaat eten of de kiezen op elkaar doet en is minder zodra u de mond open doet. Na enige tijd zult u een toename aan pijn waarnemen bij het nuttigen van koude of warme dranken en spijzen.
Het materiaal trekt als het ware de wanden van het gaatje in de tand naar elkaar toe. Dit leidt tot het ontstaan van spanning in de kies, wat een extra irritatie van de tandzenuw geeft. Hoe groter de vulling, en hoe dichter bij de zenuw, hoe gevoeliger de napijn kan zijn.
tandbederf, een lekkende vulling of een val dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.
Het tandvlees is rood en gezwollen, in plaats van roze en glad. Het tandvlees begint snel te bloeden, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Het tandvlees doet pijn en voelt geïrriteerd. Je hebt last van een slechte adem en een vieze smaak in je mond.
Daarom maken we eens in zoveel tijd röntgenfoto's. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto's bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken. Amalgaam is ook een zacht materiaal dat met een soort pistool in het gaatje wordt gestopt. Dit moet echter uit zichzelf hard worden. Je kunt dan ook na de behandeling een tijdje niet eten.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.
Bij een lichte ontsteking van de zenuw kan deze zich soms herstellen en hoeft er geen wortelkanaalbehandeling gedaan te worden. Soms kan de zenuw ook ontstoken zijn geraakt of zelfs afsterven zonder tand/kiespijn veroorzaakt te hebben, in deze gevallen zal ook een wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd.
Een zenuwontsteking geeft vaak heftige pijnklachten. Hier blijft u uiteraard niet graag lang mee rondlopen. Symptomen van een zenuwontsteking lopen uiteen van last met warmte en koude tot een drukkende en zeurende pijn in de kaak. Zelfs oorpijn en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn van een ontsteking in de kaak.
Kiespijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden. In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Oorzaken kaakabces
Een abces in het hoofd-halsgebied kan zowel in de mond als buiten de mond ontstaan. Een abces kan veroorzaakt worden door een gaatje in een kies, ontsteking van het tandvlees van een verstandskies, na het trekken van een (verstands)kies of na een keelontsteking. Er ontstaat een holte gevuld met pus.
Een abces wordt over het algemeen vrij snel gesignaleerd. Je merkt het vooral aan de pijn bij het kauwen of als je duwt op de aangetaste tand. De wang en de lymfeklieren in de hals kunnen bij een dergelijke ontsteking sterk opzwellen. Soms voel je wel pijn, maar weet je niet precies om welke tand het gaat.
Schade aan een vulling, kroon of brug
Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.
Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.
Amalgaamvullingen, die zilverkleurig zijn, kunnen ook tot 15 jaar meegaan. Composietvullingen, gemaakt van een materiaal dat overeenkomt met je eigen tandkleur, moeten mogelijk na vijf jaar worden vervangen. Keramische vullingen gaan ongeveer zeven jaar mee.