Een kapitaalverzekering is een levensverzekering die op een vooraf bepaald moment tot uitkering komt. Dit kan zijn als u op de einddatum van de verzekering in leven bent, maar ook als u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt.
Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Er wordt geen kapitaal opgebouwd. Dat betekent dat de verzekering niets uitkeert, als je aan het eind van de looptijd van de verzekering niet bent overleden. Ook niet de premies die je hebt betaald.
Verzekeringen die een kapitaal (een bedrag ineens) uitkeren bij leven of overlijden, horen bij uw bezittingen in box 3. Bij de volgende verzekeringen krijgt u misschien een vrijstelling: een kapitaalverzekering die alleen uitkeert bij overlijden.
Een kapitaalverzekering box 3 ziet de Belastingdienst als vermogen. We geven ieder jaar aan je door welke waarde je moet opgeven bij je belastingaangifte. Over de uitkering betaal je geen inkomstenbelasting.
Wat is een KEW of SEW
Een KEW of SEW is een verzekering of spaarrekening die op een afgesproken datum een eenmalig bedrag uitkeert. De maandelijkse premie (inleg) wordt gespaard of belegd. Zo'n verzekering of spaarrekening is gekoppeld aan een hypotheek, om aan het einde van de looptijd de hypotheek te kunnen aflossen.
Je moet in het bezit zijn van een koopwoning die gebruikt wordt als hoofdverblijf; De uitkering uit de kapitaalverzekering moet je gebruiken om de eigenwoningschuld af te lossen; De hoogste jaarpremie mag niet hoger zijn dan tienmaal de laagste jaarpremie; De looptijd van de verzekering is maximaal dertig jaar.
Een kapitaal uitvaartverzekering keert in één keer een geldbedrag uit. Hiermee wordt de uitvaart verzorgt. Officieel behoort een kapitaalverzekering tot het vermogen (box 3) voor de Belastingdienst. Dit betekent dat u belasting betaalt over dit kapitaal.
Over het algemeen wordt het begrip kapitaalverzekering gebruikt voor een levensverzekering die bij leven uitkeert. Dit 'vermogen' of deze 'uitkering' wordt door de Belastingdienst belast in Box 1 of in Box 3.
Overlijdensrisicoverzekering. Een kapitaalverzekering keert in principe niet uit wanneer de verzekerde niet meer in leven is op de einddatum. U kunt echter een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om dit risico te dekken. U betaalt dan een extra bedrag aan premie per maand.
Je geeft de waarde van je kapitaalverzekering bij je belastingaangifte op in box 3. Het bedrag is de 'fiscale waarde'. Dit noemen we ook wel 'Waarde Economisch Verkeer'. De waarde berekenen we volgens de regels van de Belastingdienst.
Omzetten naar KEW is niet meer mogelijk
Ook mag je een kapitaalverzekering box 3 niet meer veranderen in een KEW. De wet staat dit niet meer toe. Bij een lijfrenteverzekering bouw je een bedrag op. Je gebruikt dit bedrag voor een uitkering per maand, drie maanden, half jaar of jaar.
Bij een kapitaalverzekering moet er maandelijks een premie betaald worden om verzekerd te blijven. De hoogte van deze premie hangt af van het verzekerde bedrag en de leeftijd van de verzekerde op het moment van afsluiten. Hoe hoger de leeftijd bij het afsluiten van de kapitaalverzekering, hoe hoger de premie.
Zolang de kapitaalverzekering eigen woning niet tot uitkering komt, betaalt u geen inkomstenbelasting over het kapitaal dat u opbouwt. U hoeft ook geen inkomstenbelasting te betalen als u de kapitaal- verzekering onderbrengt bij een andere verzekeraar en u daarbij geen kapitaaluitkering ontvangt.
Een levensverzekering kan een bedrag ineens uitkeren, maar ook een periodiek bedrag. Alle afspraken over uw levensverzekering vindt u in uw polis en de voorwaarden. Voor uw verzekering gelden altijd algemene voorwaarden. Hierin staan de algemene regels voor uw verzekering.
Tijdens uw leven bouwt u met de verzekering geen kapitaal op en u ontvangt ook geen vermogen tijdens uw leven. Immers de verzekering betaalt pas uit bij een overlijden. Dat betekent ook dat het bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering belastingtechnisch geen vermogen is in box 3 van de inkomstenbelasting.
Het DELA CoöperatiespaarPlan is een kapitaalverzekering en valt in box 3. Jaarlijks moet u bij uw bezittingen onder kapitaalverzekeringen de (afkoop)waarde van uw CoöperatiespaarPlan op 1 januari van het betreffende belastingjaar opgeven.
Spaarzeker verzekering Rabobank
U spaart in de vorm van een kapitaalverzekering eigen woning. Er wordt maar met een deel van de premie een kapitaal opgebouwd. Hiermee zal de aflossing op de hypotheek worden gedaan.
U kunt een kapitaalverzekering hebben met een spaarhypotheek of beleggingshypotheek. Bij banksparen spaart u bij een bank met een geblokkeerde spaarrekening eigen woning of met een geblokkeerd beleggingsrecht eigen woning. Het geld op die rekening moet u gebruiken voor de aflossing van uw eigenwoningschuld.
Op je belastingaangifte vul je het gespaarde bedrag in onder code 1353 (de man of de oudste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben) of 2353 (de vrouw of de jongste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben).
Je kunt je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst. Als je de lijfrenteverzekering laat uitkeren, moet je dit bedrag bij je belastingaangifte opgeven als inkomen. Je betaalt dan belasting over de uitkering.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Levensverzekering valt niet in Box 3
Je overlijdensrisicoverzekering is doorgaans geen vermogen. Er bestaat geen belofte of garantie dat je een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt. Uiteindelijk sluit je de verzekering alleen af voor het geval je komt te overlijden.
Bij een kapitaalverzekering bent u verzekerd voor een geldbedrag, niet voor een pakket van diensten en producten. Dit bedrag keert Monuta uit aan uw nabestaanden na uw overlijden. Onze Monuta uitvaartverzorgers staan dag en nacht voor u klaar wanneer u de uitvaart moet regelen.
Bij veel mensen leeft de vraag of de kosten (premie) van een uitvaartverzekering fiscaal aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte. Het korte antwoord daarop is: nee. Sinds 1 januari 2009 is de premie die u aan de uitvaartverzekeraar betaalt niet meer aftrekbaar.
Je betaalt geen inkomstenbelasting over je overlijdensrisicoverzekering. De premie is niet aftrekbaar voor inkomstenbelasting. En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting.