Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Queer (Q) of Questioning (Q)
Queer betekent letterlijk 'vreemd'. Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur.
De seksuele geaardheid is de aard van de seksuele aantrekking ervaren door een persoon. De meest gekende geaardheden zijn heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit en aseksualiteit. Verwante uitdrukkingen zijn seksuele oriëntatie, seksuele gerichtheid, seksuele voorkeur en seksuele identiteit.
Cisgender en binaire hokjes
Als je cisgender bent, komt je genderidentiteit (hoe je je voelt van binnen) overeen met je geboortegeslacht. Bijvoorbeeld: je bent geboren met een penis en je voelt je man. Of je voelt je vrouw en bent geboren met een vulva. Dit valt binnen het 'binaire geslachtsmodel'.
Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand. Mensen die zich zien als panseksueel vallen dus niet op iemands geslacht of op een bepaalde genderidentiteit, maar op de persoonlijkheid van diegene.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn.
Als je biseksueel bent voel je je aangetrokken tot zowel het mannelijke als het vrouwelijke geslacht. Biseksualiteit is een iets lastiger te definiërende seksuele voorkeur omdat niet alle biseksuele mensen evenveel op mannen als op vrouwen hoeven te vallen.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Bigender is het hebben van twee genders. Sommige mensen die zich bigender noemen hebben twee aparte persona's, die vaak ook respectievelijk mannelijk en vrouwelijk zijn. Anderen voelen zich tegelijkertijd man en vrouw. Bigender is erkend door de American Psychological Association.
Sommige jongeren noemen zichzelf panseksueel. Dat betekent dat ze op mensen verliefd worden en dat het niet uitmaakt of iemand nou een meisje, een jongen of iets ertussenin is. 'Pan' betekent namelijk 'alles' in het Grieks.
Hoe weet je of je lesbisch bent? Als jij zelf een vrouw bent en merkt dat je je aangetrokken voelt tot andere vrouwen zou het kunnen dat je lesbisch of biseksueel bent. In dat laatste geval val je zowel op vrouwen als op mannen.
Panseksualiteit wordt ookwel omniseksualiteit genoemd. Bij panseksualiteit is er sprake van seksuele, romantische of emotionele aantrekking tot alle geslachten en genderidentiteiten (psychologisch geslacht, of je je een man of vrouw voelt).
Non-binair en genderqueer
Je kunt je bijvoorbeeld non-binair noemen: dat betekent dat je niet het een of het ander bent; je ontstijgt de tweedeling. Genderqueer betekent eigenlijk ook dat je geen vaste genderidentiteit hebt, of dat je tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid beweegt.
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Cisgender of cisseksueel (verkorte vorm cis) betekent een genderidentiteit die overeenkomt met het geboortegeslacht. Het is de tegenhanger van transgender en transseksueel, waarbij het geboortegeslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen.
Cis komt uit het Latijn en betekent 'aan deze kant'. Trans staat voor 'aan de andere kant'. Een cisvrouw is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt. Een cisman is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt.
Hoewel de mensheid doorgaans in twee geslachten wordt ingedeeld, is de natuur gevarieerder. Er zijn mensen met een intersekse-conditie; meestal hebben zij afwijkende geslachtschromosomen. Soms is er maar 1 X-chromosoom aanwezig; dergelijke mensen zien eruit als vrouw (syndroom van Turner).
Neutrois is een non-binaire genderidentiteit die vaak geassocieerd wordt met 'nihil', 'neutraal' of 'nul-gender'. Elke persoon ervaart neutrois anders, het is daarom een overkoepelende term. Neutrois heeft veel overeenkomsten met agender – mensen die zichzelf genderloos of neutraal voelen.
Iemand die zich man voelt (of hij nu geboren is met of zonder penis & ballen) noemen we binair. Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Hermafrodiet is een verouderde (en beledigende) term voor tweeslachtigheid. Het woord hermafrodiet wordt enkel voor dieren of planten gebruikt. De correcte term voor mensen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken is intersekse.
Een sapioseksueel is iemand die valt op mensen die heel slim zijn, ongeacht het geslacht of uiterlijk. Stiekem zijn er best veel mensen die vallen op een hoog IQ.
Een derde van de 50-plusmannen heeft nog een paar keer per maand seks en soms zelfs een paar keer per week. Vrouwen zijn minder vaak seksueel actief. Voor dat verschil in seksuele activiteit tussen mannen en vrouwen is een simpele verklaring:er zijn meer alleenstaande vrouwen omdat vrouwen gemiddeld langer leven.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.