Schermtijd betekent letterlijk hoeveel tijd u, in minuten en/of uren, achter een scherm besteedt. Met een scherm denkt u misschien direct aan uw tv of computer, maar vergeet ook uw smartphone niet.
Wat is schermtijd? De 'schermtijd' is een term die aangeeft hoeveel tijd je kijkt naar een scherm en waar je die tijd aan besteedt. In dit artikel spreken we over de schermtijd op je mobiele telefoon: de uren en minuten die je kijkt naar dat scherm.
Met Schermtijd kunt u een rapport bekijken over hoe uw apparaat wordt gebruikt, welke apps u hebt geopend en welke websites u hebt bezocht. Om het rapport te zien, gaat u naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tikt u op 'Bekijk alle activiteit' onder de grafiek.
1. Ze maken een schermopname. Een listige manier om de ingestelde schermtijd te omzeilen is door een schermopname te maken. Als ouder voer je een wachtwoord in maar als je kids een schermopname starten, kunnen ze daarna in de video (in hun filmrol) zien welke code jij hebt ingevoerd.
Ga naar de instellingen van je android telefoon. Klik vervolgens op 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'. Controleer je schermtijd.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Een goede schermtijd-app is ActionDash. Deze applicatie tovert net als Digitaal Welzijn een dashboard op je scherm met daarin info over welke apps het meeste tijd opslokken. Wel zijn de functionaliteiten iets beperkter en moet je bijvoorbeeld betalen om je statistieken op lange termijn in te zien.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Het is verstandig om taken met intensief gebruik van beeldscherm, toetsenbord en/of muis te beperken tot 4 uur per dag. Ook wordt aangeraden om deze taken zoveel mogelijk af te wisselen met andere taken en te zorgen voor voldoende pauzes tijdens het werk.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle activiteit' en tik vervolgens op 'Week' om een overzicht van je wekelijkse gebruik te bekijken, of tik op 'Dag' om een overzicht van je dagelijkse gebruik te bekijken.
Voor degenen die op een computer werken, is het beperken van de schermtijd na het werk extra belangrijk. Probeer je te houden aan maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag. Dit is inclusief tv-kijken en gamen.
Family Link gebruiken op Android
Zo niet, dan download je hem in Google Play. In 'Family Link' kun je een kind selecteren en vervolgens kiezen voor 'Daily Limit'. Daar stel je in hoe lang een app gebruikt mag worden. Je kunt er ook voor kiezen een app permanent te blokkeren of juist altijd toe te staan.
Deze richtlijnen geven je wat houvast: 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag; 4 tot 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer; 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over 2 keer van ongeveer 30 minuten per keer.
Altijd al willen weten wat je partner uitspookt op zijn of haar telefoon? Met de nieuwe app Yona kun je hem of haar dag en nacht nauwlettend in de gaten houden. Nu kun je met één druk op de knop checken of je wederhelft porno kijkt, online poker speelt of die ene serie aan het bingewatchen is.
De locatie van het Android-apparaat van je kind vinden
Als ouder kun je de locatie van het Android-apparaat van je kind bekijken in de Family Link-app. Selecteer je kind. Ga naar de kaart Locatie en tik op Instellen. Tik op Aanzetten.
Schermtijd bekijken
Open de instellingen op je telefoon. Klik op Schermtijd. Klik op Bekijk alle activiteit om al je schermtijd van die dag in te zien. Hier kun je naar beneden scrollen om alle gemeten activiteiten te bekijken: van het aantal uur dat je op je smartphone zit tot hoe vaak je je telefoon opgepakt hebt.
In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Doordat kinderen en jongeren veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, is er vaak minder contact met mensen in het 'echte' leven. Hierdoor kan de sociale verbinding achterblijven. Kinderen en jongeren kunnen daardoor gevoelens van eenzaamheid en depressie gaan ervaren.