Om met het begin te beginnen: jenever bestaat uit moutwijn (gemaakt van granen) en neutrale alcohol, gedistilleerd met jeneverbessen (en andere smaakmakers). Bij gin ontbreekt de moutwijn, maar wordt de neutrale (graan)alcohol ook op smaak gebracht met jeneverbessen (want verplicht) en botanicals voor extra smaak.
Het afgelopen jaar wordt jenever steeds populairder, en terecht. Veel bartenders werken met dit oer-hollandse product en zijn trots op onze herritage. Jenever is eigenlijk de voorloper van de gin stijl die we nu allemaal kennen als de London Dry Gin.
Hoewel gin afstamt van jenever en veel met de drank gemeen heeft, met name de aanwezigheid van jeneverbessen, zijn de eindproducten toch echt verschillend. Het is vastgelegd dat gin een alcoholpercentage van minstens 37,5% moet hebben, waarmee het zich ook onderscheidt van jenever.
Gin is een gedistilleerde drank die rechtstreeks afstamt van de Nederlandse jenever. Het is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en andere toegevoegde plantaardige ingrediënten, de zogenoemde botanicals. Wereldwijd zijn er twee kernprincipes waar het maken van gin aan moet voldoen.
Om het verschil in productiewijze en smaak aan te geven, noemde men de originele jenever 'oude jenever', en de nieuwe jenever 'jonge jenever'. Oude jenever bevat minstens 35% alcohol en maximaal 20 gram suiker per liter. Oude jenever wordt ook vaak 'genever' genoemd.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever werd bekroond tot 'World's Best Genever'. De distillatentak van Jopen heeft, net als de craft brouwerij, kwaliteit hoog in het vaandel staan. Gospel Barrel Aged Piet Honingh Genever mag zich de beste jenever ter wereld noemen.
Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden.
Gin is goed voor nieren én lever
Ze helpen namelijk ook om overtollig water uit je lichaam te krijgen. Hiermee verdwijnen ook meteen schadelijke afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam, wat weer heel voordelig is voor je nieren en lever. Kortom een soort detox: een echte win-winsituatie!
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen intussen aan dat verantwoord gin drinken niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid een boost geeft. De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden.
WODKA = WATER + ALCOHOL
Wodka (of vodka in het Engels) is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak.
Jeneverbessen zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten en hebben een gunstig effect op de stofwisseling. Toch moet u ze met mate eten. Niet alleen zijn ze intens van smaak, ook kunnen ze een prikkelende werking op de nieren hebben.
Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven. Als alcohol gebruik je een graanalcohol, een soort vodka. Inderdaad, gin is dus eigenlijk gewoon vodka met een typische smaak.
Een sterke drank puur drinken betekent dat je er niets extra mee doet. Dus niet afkoelen, geen ijs en niet mixen. Om op deze manier van gin te genieten moet je een standaardshot (45 ml) gin in een traditioneel cocktailglas gieten. Drink de gin langzaam en in kleine slokjes zodat je van de smaken kan genieten.
Bij gin komt daar nog het mixen met de juiste tonic bij, er blijft altijd iets nieuws te ontdekken. En dan de verschillen. Whisky heeft minstens drie jaar, maar meestal veel langer, in een vat nodig om te rijpen. De smaak ontstaat voor een groot deel tijdens deze periode.
Gin is een populaire droge sterke drank gemaakt van granen. Aan de graanalcohol worden 'botanicals' (alles dat plantaardig en distilleer baar is) toegevoegd. Denk daarbij aan jeneverbessen, engelwortel, kardemom, karwij, kaneel, zoethout, citroen, sinaasappel of koriander.
Gin Cola. Gin is ook te mixen met Cola, zoals vele dranksoorten is ook Gin enorm lekker in combinatie met de bittere smaak van Cola. Het is niet het populairste mixdrankje met Gin, maar dat komt voornamelijk omdat iedereen bij Gin meteen aan Tonic denkt.
Over het algemeen geldt voor het gebruik: Bloemige & kruidige gin: neutrale tonics. Zoete & bloemige gin: fruitig en bloemige tonics. Citrus & zoete gin: neutrale tonics.
Wanneer de kittelbloem in gin wordt gelegd, kleurt de gin blauw omdat het licht basisch is. Wanneer gin wordt samengevoegd met tonic, wat zuur is, kleurt het mooi roze!
Sterke drank bewaren op een koele, droge, donkere plek buiten de koelkast.
Jenever is een sterke drank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam genièvre) en het noordwesten van Duitsland als (Ostfriesischer) Korngenever. Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd.
Jonge graanjenever = Jenever met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Oude graanjenever = Jenever met meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Graanjenever = Jenever waarvan de alcohol voor 100% bereid is uit granen. Het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten.