Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Ja, dat is nieuws: ook met gewone aardappelen kun je frietjes bakken in de Airfryer. Dat is heel makkelijk, legt de Airfryer-specialist van Philips uit in het programma van de Keuringsdienst van Waarde. Zijn ingrediënten: aardappelen, beetje olie, snufje zout.
Waar de bevroren patat bij een frituurpan in het vet verdwijnt, komt het bij een airfryer in een soort kleine maar krachtige heteluchtoven terecht. Er wordt dus geen vet toegevoegd aan de friet, waardoor het een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten bevat.
Ja, het klopt dat je in de airfryer kunt frituren zonder een enorme hoeveelheid frituurvet. Aan al bewerkte gerechten – zoals diepvriesfriet en snacks – hoef je zelfs helemaal geen olie toe te voegen. Echter, bij vers voedsel moet je dat wel doen.
Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden. Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar.
Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kunt u zonder olie in de Airfryer plaatsen.
In principe kun je elke frikandel in jouw airfryer bereiden. Of dit nou een gewone diepvries frikandel is, een oven frikandel of een speciale Airfryer frikandel. Wat je wel zult merken is dat bij een gewone frikandel deze kan openbarsten in je Airfryer.
Een kroket uit een airfryer is nog steeds geen gezond product. Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse, alleen gebruikt de Airfryer 70 tot 80% minder vet. Dit is mogelijk door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie.
Alle aardappelproducten die je diepgevroren koopt in de supermarkt, kunnen in de Airfryer. Soms staat de bereidingstijd en –temperatuur erop. Staat die er niet op, dan is het een kwestie van proberen. 180 graden is een goede temperatuur.
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
Fabrikanten prijzen airfryers veelal aan als het gezonde alternatief voor de frituur. Zo zouden voedingsstoffen beter behouden blijven en zou je snack na bereiding 90 procent minder vet bevatten.
Dep de buitenkant van de etenswaren eventueel droog met keukenpapier. Breng met een kwastje een dunne laag olie aan op de etenswaren of gebruik oliespray. Breng slechts 1 laag aan. Als u te veel olie gebruikt, drupt deze in de pan van de Airfryer tijdens het heteluchtfrituren.
Naast de diepvries producten kun je ook de verse aardappel producten uit het koelvak gebruiken. Hierbij moet je denken aan aardappelschijfjes en aardappelpartjes, welke het ook erg goed doen in de Airfryer. Maar ook krieltjes, verse friet en hele pof aardappelen doen het ook erg goed in de Airfryer.
Snelle antwoord: Een airfryer heeft een gemiddeld vermogen van circa 1.700 watt. Per uur kost het ongeveer € 0,37 aan stroom bij een energietarief van € 0,22 per kWh. De kosten voor het stroomverbruik hangt af van het vermogen van de airfryer en hoe lang en hoe vaak je de airfryer gebruikt per dag.
Het is inderdaad mogelijk om verschillende producten te gelijk klaar te maken. Je kan bijvoorbeeld frikandellen en friet tegelijk klaarmaken. Wil je niet dat de producten tegen elkaar aan komen, dan kun je er voor kiezen om een scheidingsschermpje voor in de Airfryer aan te schaffen.
Gewone snacks in de airfryer
Of wat dacht je van andere snacks zoals mini loempia's, bitterballen en frikandellen. Ze gaan uiteraard allemaal in de airfryer.
Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
Jazeker. Na 8 minuten op 180 graden heb je mooie goudbruine kaassoufflés met een smeuïge binnenkant. De kaas is helemaal gesmolten en goed heet. De buitenkant van de kaassoufflé is mooi krokant.
In de Philips Airfryer kunt u twee soorten diepvriesfrietjes bereiden: ovenfrites en frietjes voor frituur. Opmerking: Onthoud dat er verschillen zijn tussen de diverse diepvriesproducten. Elk merk en elke variatie heeft zijn eigen vereiste temperatuur en bereidingstijd.
Verwarm de Airfryer naar 180°C. Schep de friet in het mandje van de Airfryer en bak ze vervolgens in 20 - 25 minuten (afhankelijk van hoe bruin en krokant jij ze wil) goudbruin en krokant. Schud de friet halverwege de baktijd een keertje om.