Een vierjarige moet een koppoter – een lopend hoofd – kunnen tekenen, maar nog geen lijf. Een vijfjarige moet een vierkant kunnen tekenen en een mens met een hoofd met ogen en mond.Hij moet ook een lijf en – niet complete – ledematen kunnen tekenen.
Kindertekeningen leeftijd 4 tot 6 jaar. Met 4 jaar tekenen de meeste kinderen poppetjes met een lijf, benen, armen en een hoofd. Daarvóór tekenen ze de bekende koppoters: een cirkel met ogen en een mond en direct daaronder twee benen.
Kinderen tekenen. Dat hoort bij hun ontwikkeling. Het helpt hen, net als praten, de wereld te ordenen en vat te krijgen op wat zij zien en beleven. Je kind kan er zijn of haar creativiteit en gevoel in kwijt, het prikkelt de fantasie en stimuleert het waarnemingsvermogen.
Het tekenen van een cirkel kenmerkt dat je kind zich bewust van zichzelf wordt. Langzaam ontstaan er ook poppetjes met een cirkel als hoofd en daaronder armen en benen die bestaan uit lijnen. De meeste kinderen tekenen deze 'koppoters' rond de twee en drie jaar oud.
3 en 4 jaar: Nu komen de eerste koppoters op papier. Je kunt het kind vragen gaan stellen over zijn tekening en daar steeds iets anders over te horen krijgen. Het maakt ook gebruik van oertekens zoals trappetjes, wegen, opgestapelde hoeden, zonnetjes en haren die als antennes uitstralen.
Tekenen: 4 tot 6 jaar
Zo krijgen ze een romp, haren, vingers en schoenen aan. Niet elk mensfiguurtje ziet er meer hetzelfde uit. Meisjes krijgen lange haren en jongens een kort kapsel. Ook gaat je kind nu anderen dingen tekenen, zoals een huis, zon, wolken en een boom.
Een kind dat een huis opeens in perspectief tekent, laat zien dat het de wereld om zich heen voortaan van verschillende kanten bekijkt. Over de hele wereld maken alle kinderen dezelfde ontwikkeling door in hun tekenwerk. Maar de leeftijd waarop veranderingen zich voltrekken, kan variëren.
Als je kind vier jaar oud is kan hij al veel: steeds beter binnen de lijntjes kleuren, een papier in een driehoek vouwen en een beker melk inschenken zonder te morsen. Natuurlijk gaat het soms mis, misschien kan je hem dan even helpen.
Kinderen die veel blauw gebruiken willen vaak 'groot' worden. Geel staat tegenover blauw, net zoals groen tegenover rood staat. Kinderen die veel met geel kleuren, zoeken wellicht bescherming of aandacht. Geel wordt vaak gezien als een weerspiegeling van aanhankelijk gedrag.
Hij staat symbool voor een overgangsperiode en verandering. Kinderen tekenen hem vaak in periodes waarin er veel gebeurt of verandert. Zoals de overgang van thuis naar school.
Je kind van 4 jaar:
herkent groepjes van twee en drie zonder te tellen. kan een cirkel, driehoek, vierkant en rechthoek benoemen. herkent de kleuren rood, geel, blauw en groen.
In de eerste weken na de geboorte zien baby's alleen nog maar zwart-wit. Maar na drie maanden ziet je kind al bijna evenveel kleuren als een volwassene! De meeste kinderen starten met het herkennen en benoemen van kleuren als ze twee, drie jaar zijn.
Tekenkunst kan opgesplitst worden in enerzijds het waarnemingstekenen ("tekenen naar de natuur") waarbij de kunstenaar tekent naar de zichtbare werkelijkheid en tracht natuurgetrouw weer te geven wat hij ziet, en anderzijds verbeeldingstekenen ("tekenen naar de verbeelding") het tekenen van wat de kunstenaar aanvoelt, ...
De eerste lijntjes
Zodra je kleine kunstenaar de pincetgreep beheerst, kan hij ook een potlood vastpakken en daar lijntjes mee tekenen. Zijn creativiteit uit hij dan voornamelijk met krassen, klodders en krabbels. Vanaf 15 maanden tekenen kindjes meer lijnen, vormen en patronen.
Je kunt je peutertje helpen door hem goed materiaal te geven waarmee hij kan tekenen en kleuren. Hij moet het kunnen vasthouden. Dikke potloden zijn prettig om vast te houden evenals grote kwasten of krijtjes. Wat voor peuters ook een goede start van het tekenen en schilderen is het werken met vingerverf.
Zwart: als jouw favoriete kleur zwart is, ben je hoogstwaarschijnlijk artistiek en gevoelig. Ook al ben je geen echte introvert, je deelt je geheimen en details over je leven niet met veel mensen.
Betekenis Groen – positief & harmonieus
Groen is de kleur van de natuur en van een stoplicht dat 'go! ' zegt. Uiteraard. Daardoor associëren we deze kleur met positiviteit, harmonie, veiligheid en vernieuwing.
Expressief: wanneer kleuren gebruikt worden om een emotie/expressie uit te drukken. Expressief komt van het woord expressie dat uitdrukking betekend. Met kleuren kun je gevoelens uitdrukken. Deze kleuren hoeven niet realistisch te zijn, en zij vaak fel en contrasterend.
Vanaf een jaar of drie leert je kind een kinderschaar vasthouden en langzaam, met hulp, een beetje knippen. Rond vier jaar kan je kind zonder hulp knippen. Dan gaat je kind ook nadenken over wat het wil knippen en proberen gericht te knippen.
Kinderen leren door dingen uit te proberen en ook door veel te vragen. Ze denken na over oorzaak en gevolg: Als je het water daar in doet, gaat het wiel draaien. Ze gaan sorteren wat bij elkaar hoort, bijvoorbeeld alle blauwe dingen en alle rode dingen bij elkaar. Vervolgens kunnen ze die dingen tellen.
Tekenen in de peutertijd
In deze overgangsfase zien we dat kinderen vormen gaan ontdekken in hun eigen krabbels en deze vormen dan steeds gaan herhalen. Waar een dreumes echt nog krabbelt, kan een kind van twee en half/ drie bewust strepen en rondjes gaan tekenen.
In een universele tekeningen zoals een boom laten mensen zien hoe ze in het leven staan: vrij, open, verkrampt, verborgen, leeg of onvolgroeid. In kindertekeningen geeft een boom het gevoel dat de tekenaar over zichzelf heeft weer. De boom is van oudsher een symbool van het leven en bescherming.
Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie. Hoe vaker je het doet, hoe beter je verhoudingen leert inschatten en perspectief leert vastleggen. Herinneringen en ervaringen worden beter opgeslagen in je brein en kun je je levendig voor de geest halen.