Bloedonderzoek. PET-CT scan (of CT-scan) van hals, borst en buik: om de uitgebreidheid van de ziekte vast te stellen. Beenmergonderzoek: alleen als er op de PET-CT-scan activiteit in het beenmerg wordt gezien. MRI-scan: als er specifieke afwijkingen in bijvoorbeeld de botten in beeld gebracht moeten worden.
De arts stelt de diagnose Hodgkin lymfoom door een stukje weefsel (biopt) uit de afwijkende lymfklier te nemen. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De patholoog onderzoekt dit stukje weefsel vervolgens op afwijkende cellen.
Het is karakteristiek een ziekte van ouderen en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij de meeste patiënten is bij de ontdekking al sprake van uitgebreide ziekte (stadium IV), waarbij er kwaadaardige cellen in het beenmerg zitten, soms ook in het bloed, vaak in de milt en daarnaast in meerdere lymfklieren.
Onderzoek en diagnose
Voorbeelden van onderzoeken zijn: Een biopsie (het wegnemen van een stukje weefsel uit een afwijkende lymfeklier om het te onderzoeken). Een CT-scan om organen en weefsels heel precies in beeld te krijgen. Een PET-scan die informatie geeft over de stofwisseling in het lichaam.
Om de diagnose te kunnen stellen is een biopsie van een lymfeklier nodig. Hierbij verwijdert de arts (een stuk van) de aangedane lymfeklier of van het verdachte lymfeweefsel. Een biopsie kan pijnlijk zijn. Ook als je hiervoor plaatselijk verdoofd bent.
Hij zal je eerst lichamelijk onderzoeken. Meestal laat de huisarts ook je bloed onderzoeken. Deze onderzoeken kunnen aanwijzingen geven over mogelijke oorzaken van je klachten. Het bloedonderzoek kan uitwijzen dat verder onderzoek nodig is.
Een lymfoom is lymfeklierkanker waarbij kwaadaardige lymfocyten in het lymfestelsel groeien. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen. Er zijn B-lymfocyten, T-lymfocyten en Natural Killer cellen met elk hun eigen rol in het afweersysteem.
jeuk over je hele lichaam. soms: pijn bij het drinken van alcohol, op de plaats van de aangetaste lymfeklieren.
Symptomen van Hodgkin lymfoom
Over het algemeen zijn de zwellingen niet pijnlijk. Soms zijn ze gevoelig als je ze indrukt. Zwellingen van lymfeklieren kunnen ook in de ruimte tussen de longen ontstaan. Deze zwellingen geven klachten zoals benauwdheid of pijn rond het borstbeen.
Wat is de overleving van hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 83 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Een Hodgkin lymfoom geeft meestal weinig klachten. De meeste patiënten gaan met een opgezette lymfklier naar de huisarts. Deze zwelling in de hals, boven het sleutelbeen of onder de oksel is pijnloos en wordt maar langzaam groter. Soms wordt het Hodgkin lymfoom per toeval ontdekt.
Het eerste symptoom is vaak een voelbare zwelling in de hals, oksel of lies. Ook lymfeklieren tussen de longen, achter het borstbeen kunnen aangedaan zijn. kunnen patiënten last hebben van: perioden met koorts, afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur.
Onderzoek en diagnose
De arts stelt de diagnose Non-Hodgkin lymfoom door een stukje weefsel (biopt) uit de afwijkende lymfklier of uit een andere aangedane plek in uw lichaam te nemen. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De patholoog onderzoekt dit stukje weefsel vervolgens op afwijkende cellen.
Ze groeien zeer langzaam, verspreiden zich niet zo vaak en kunnen soms door een operatie al behandeld worden. Een afwachtend beleid, behandeling met laaggedoseerde bestraling of behandeling met de antistof rituximab is soms al voldoende.
Lymfoom verschijnt eerst op een welbepaalde plaats, gewoonlijk een lymfeklier. In zeldzame gevallen kan ze ergens anders in het lymfesysteem ontluiken: in de milt, de lever of het beenmerg. De lymfevaten vervoeren de kankercellen naar de andere lymfeklieren.
Lymfeklieren in de hals kunnen groter worden. Ze kunnen ook pijn doen of warm aanvoelen. U voelt ze voorin de hals, in de nek of achter een oor. U voelt ze aan één kant of aan beide kanten in uw hals.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Een snel groeiend huidlymfoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren, het bloed of naar andere delen van het lichaam zoals het beenmerg, de lever of de longen. Een langzaam groeiend huidlymfoom zaait bijna nooit uit.
Hoe gaat het verder bij uitzaaiingen in de lymfeklieren? De kans om beter te worden is anders bij elk stadium van een melanoom. Ongeveer 70 van de 100 mensen met melanoom stadium 3 leven nog na 5 jaar.
Verder onderzoek
De arts kan verschillende onderzoeken laten uitvoeren om te zien waar in het lichaam het lymfoom aanwezig is: Röntgenfoto van de longen. Echo van de lever en milt. CT-scan van de hals, longen en buik.
Het verband tussen leeftijd en prognose werd nagegaan bij 533 patiënten met de ziekte van Hodgkin die in de periode 1966-1982 primair werden behandeld. De actuariële 10-jaarsoverleving voor de gehele groep bedraagt 68. Boven de 40 jaar blijkt de 10-jaarsoverleving lager te zijn dan bij de jongere patiënten.
Een lymfeklier met een uitzaaiing doet geen pijn, voelt aan als een harde knikker. U kunt de uitzaaiing voelen als deze ongeveer een centimeter groot is. Een lymfeklier wordt ook groter bij een infectie. Het verschil: dan is de klier wel pijnlijk en slinkt meestal na enkele weken.
Wat is de overleving van agressief non-hodgkinlymfoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 53 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
De maligne T-cellen die in de huid worden aangetroffen, kunnen ook in het circulerende bloed worden vastgesteld. SS is de enige vorm van CTCL waarbij er altijd afwijkingen van de huid en het bloed aanwezig zijn. De huid kan warm aanvoelen, pijnlijk zijn en heel erg jeuken, soms met schilfering en een branderig gevoel.
De ziekte kan op iedere leeftijd voorkomen, maar wordt het meest gevonden bij mensen tussen de 20 en 35 jaar of bij mensen boven de 50 jaar. Hodgkin lymfoom is meestal goed te genezen met de tot nu toe gebruikelijke combinatie van chemotherapie en bestraling.