Douche minstens één keer per dag en gebruik een anti-transpirant deodorant als Rexona om droog en fris te blijven. Draag schone, droge kleding en trek regelmatig wat schoons aan om de opbouw van droog zweet of zweetplekken tegen te gaan.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Stress, angst, de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen allemaal resulteren in een toename van zweetproductie en een meer uitgesproken geur. De algemene gezondheidstoestand kan ook een impact hebben op hoe zweet ruikt.
Scrubben
Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes met ronddraaiende bewegingen in.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Daarnaast neemt het vocht op zonder je zweetklieren te verstoppen. Met deze eigenschappen is dit natuurlijke product dus uitermate geschikt als deodorant. Maak een dik mengsel van baking soda en water, gebruik eventueel wat oliën om je huid nog dat beetje extra te verzorgen en smeer dit op je oksels.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
In het kort
Smetplekken zijn verkleurde plekken in de plooien van je huid. Ze zitten meestal in je liezen, onder je borsten of op je buik. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken. Het komt door warmte, vocht en doordat je huid op die plekken tegen elkaar schuurt.
Die bacteriën zetten stoffen in ons zweet om in geurtjes. Zweet zelf ruikt nergens naar.
Zinkoxide is hét wapen tegen hormoonzweet. Zink is een mineraal dat we nodig hebben in ons lichaam. Heb je een tekort aan zink, dan kan dat zelfs een lichaamsgeur veroorzaken, doordat het systeem van afvalstoffen afvoeren in ons lichaam verstoord wordt. Zink zit dan ook in bijna alle multivitaminen.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Door stress, hormonale veranderingen of nieuwe medicijnen kan je lichaam soms meer zweet produceren dan normaal. Het kan zo zijn dat je huidige deodorant niet opgewassen is tegen deze veranderingen en daardoor niet meer werkt. Ook zijn er onderzoeken die beweren dat je lichaam een weerstand kan ontwikkelen tegen deo.
“Het lijkt erop dat een aantal van de chemische verbindingen die geassocieerd worden met het aroma van wiet ook te vinden zijn in zweterige sportsokken,” zegt Shelomi. De cannabisgeur komt waarschijnlijk uit de apocriene zweetklieren, in plaats van de eccriene zweetklieren.
Maximaal twee keer per week
Douchen verstoort de natuurlijke regulatie van vetten op de huid en droogt deze uit. Een uitgedroogde huid wordt zo een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Je handen wassen is in principe genoeg om alle bacteriën die je ziek zouden kunnen maken, te doden.
Draag luchtige kleding van katoen.Was u elke dag met water en zeep.Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker.Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn." In de oksels, onder de borst en de liezen zitten aparte zweetkliertjes die goede kweekbodems zijn voor die bacteriën.
Odorex Extra Dry Lotion onderdrukt op een verantwoorde manier overmatige transpiratie en voorkomt transpiratiegeur. De formule is heel effectief en tevens mild voor de huid. Bovendien is Odorex Extra Dry Lotion alcoholvrij en parfumvrij.
Citroensap. Citroenzuur doodt de geur veroorzakende bacteriën in je zweet. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over je oksels om vervelende geurtjes te voorkomen. Let op: doe dit niet na een scheerbeurt.
Maizena of Arrowroot-poeder
Verdikt en stabiliseert mengsels, helpt de huid vocht op te nemen.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft.Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.