Wafelstof heeft iets heel kenmerkends: het is geweven in wafelbinding. De structuur doet denken aan kleine wafeltjes. Wafelstof zie je veel terug in de baby uitzet. Boxkleedjes, omslagdoeken, dekentjes, spuugdoekjes, babynestjes, hoezen en vele andere babyaccessoires.
Wafelstof wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld een fijne omslagdoek van te maken, of een handig badjasje voor de kleine mensjes. Er worden ook super mooie dekentjes van de stof gemaakt, dit alles eventueel gevoerd met een mooi katoen stofje.
Natuurlijk is wafeldoek niet alleen geschikt voor babyspullen! Ook voor jezelf is het een heerlijk weefsel om te gebruiken. De wafel badjas, de we ook kennen als sauna badjas is gemaakt van wafelkatoen. Die maak je dus nu zelf!
Door de ademende eigenschap is deze stof zeer goed te gebruiken voor dekentjes in de kinderwagen en maxicosi en in babybedjes. Wassen op 30 graden, niet in de droger, licht strijken. Babystofjes.nl heeft grove wafelstof en fijne wafelstof in allemaal leuke hippe kleuren.
Wafelstof of wafeldoek wordt ook wel piqué genoemd. Wafelstof is een stof gemaakt van katoen draden geweven in een wafelbinding, hierdoor ontstaat een wafel-reliëf met diepte verschillen in de stoffen.
Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel. De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien.
Een mooie dikke poedergroene katoen wafel stof en wordt voller na een keer gewassen te zijn. Samenstelling: 100 % katoen- krimp percentage van 5%.
BWafeldoek kent diverse benamingen, zo staat deze stof ook wel bekend als wafelstof, wafelkatoen en pique.
De wafeldoek is een doek die op z'on manier is geweven zodat wafels ontstaan. De doek is een handdoek en GEEN theedoek. Ze is niet zo donzig, pluizig of pluche zoals een handdoek. Maar heeft wafels, die overigens zacht aanvoelen.
Waarom was je stof voordat je er een kledingstuk van knipt en naait? Voorwassen doe je voornamelijk om de eerste krimp eruit te halen. Veel stoffen hebben namelijk de jammerlijke neiging een beetje te krimpen tijdens hun eerste wasje.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
Wafelkatoen: wat is dat eigenlijk? Het woord wafelkatoen verraadt eigenlijk al twee dingen: van welk materiaal de stof gemaakt is, en op welke manier deze is geweven. Wafelstof is vervaardigd van 100% katoen dat is geweven in de specifieke wafelstructuur.
wat heb je nodig:
Stof voor onderkant en bovenkant van het deken. Voor een wiegdeken zonder motief kun je ruim 75 cm kopen. Met motief die niet draaibaar is koop je ruim 1 meter. Voor ledikant ruim 1,50 meter.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
De wafel badjas is een licht geweven stof, die soepel om je heen valt. Daarbij neemt hij uitstekend vocht op, dus na het douchen of badderen kun je hem zonder problemen direct aantrekken. Ten derde is het de ideale badjas om mee te nemen in je vakantie koffer. Je kunt hem opvouwen tot een klein pakketje.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Met een heupwijdte tot 120 cm heb je ongeveer 1,5 tot 2 keer de lengte van de broek nodig. Voorbeeld: Heeft de broek een lengte van 80 cm (inclusief zoom), en heeft de paspersoon een heupwijdte van 100 cm? Dan heb je 80 x 1,5 tot 2 = 120 tot 160 cm stof nodig.
Tijdens het knippen/snijden van de tricots, het belangrijk is dat de gehele stof rust op de tafel, dit om het uitrekken van de stof te voorkomen. Single tricots altijd 'krullen' (naar de rechtse kant) als je het patroon hebt uitgeknipt. Dit is eenvoudig te verminderen door de randen te strijken met stijfselspray.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Tricot uni: wassen 30 graden, geen chloorhoudende middelen gebruiken, droger Nee, strijken max. 110 graden.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Schuin van draad
De diagonale richting die zich in een hoek van 45º met de zelfkant bevindt, wordt ook wel de 'bias' genoemd. Knippen op de bias zorgt voor veel rek en elasticiteit en geeft een spectaculaire drapering aan kleding. Zoals bijvoorbeeld de typische uitlopende rokken uit de jaren vijftig.