In Japan zijn ze gek op zeewier, als snack, rondom perfect klevende rijst, maar ook in de vorm van furikake: een hypnotiserend lekkere topping. Het woord “furikake” betekent letterlijk “strooien” en dat is precies wat je ermee doet: strooien over rijst, maar ook over noedels, groenten, of zelfs op je lievelingssnacks!
Als alternatieve garnering kun je wat geroosterde sesamzaadjes erover strooien. Ik eet dit graag als bijgerecht bij mijn Aziatische recepten. Je kunt ook wat zeewier over een salade strooien als garnering of als topping op een soep. Je kunt ook niet op tegen het stapelen van wat knapperig zeewier op een open sandwich!
Het is extreem veelzijdig en kan in veel gerechten worden gebruikt, waaronder sushirollen, soepen en stoofschotels, salades, supplementen en smoothies . Bovendien is zeewier zeer voedzaam, dus een klein beetje is al voldoende. Hier zijn 7 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van zeewier.
Het populaire Chinese gerecht van knapperig zeewier is eigenlijk echt lentegroenten. Op deze manier bereid zijn ze zout en verslavend. Dit gaat goed samen met een simpele roerbak en kan worden afgemaakt met geroosterde sesamzaadjes, Chinees vijfkruidenpoeder, chili of gewoon zo worden gegeten .
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Bovendien bevatten sommige soorten zeewier hoge hoeveelheden jodium, wat essentieel is in beperkte hoeveelheden, maar schadelijk kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten . Zeewier kan ook de zware metalen arseen, kwik, cadmium en lood bevatten, die het kan absorberen als het groeit in gebieden die besmet zijn met die stoffen.
In de zeewierchips zitten net zoveel calorieën en vet als in 'gewone' aardappelchips, en zelfs meer zout. Zowel zeewier- als aardappelchips zijn gefrituurd in gezonde, onverzadigde zonnebloemolie.
Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd. Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten.
Eenmaal ingevroren binnen 1 maand consumeren. Goed ontdooien en binnen 24 uur gebruiken. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Nori wordt al eeuwenlang in Japan gegeten en is opgenomen in een grote verscheidenheid aan maaltijden. Het is zeer veelzijdig, je kunt het gebruiken om sushi in te wikkelen, het eten met rijst, soep of als snack .
Wat maakt zeewier zo gezond? “Er zitten veel essentiële voedingsstoffen in die we in ons Westers dieet tekortkomen. Denk aan vitamines, mineralen, vezels en omega-3's. Daarnaast bevat zeewier een groot aantal unieke stoffen, waaronder een aantal antioxidanten, waarvan bewezen is dat ze je lichaam in topvorm houden.”
Leg een half zeewiervel in het midden van de rijst. Leg de ingrediënten voor de vulling op het halve zeewiervel in een contrasterend kleurenpatroon. Til het hele uiteinde van de mat met beide handen van uw kant op, rol om de vulling te bedekken en stop de vulling in met uw vingers.
Wat is dit speciale ingrediënt? Visdraad . Visdraad is versnipperde vis, vaak tonijn, die is gebakken tot het een fijn droog poeder is. Dit is het heerlijke lichtbruine poeder dat je (vaak in teleurstellend kleine hoeveelheden) op je knapperige zeewier in het Chinese restaurant vindt.
TIP: Om zeewier te rehydrateren, doe je het gedroogde zeewier in een grote kom gevuld met water. Laat het 10 tot 15 minuten weken tot het zeewier soepel is, en gebruik dan je handen om het resterende water uit het zeewier te persen. Voeg zeewier toe aan je salades, roerbakgerechten, soepen, stoofschotels en gebakken bonen .
Hoe lang kun je zeewier bewaren? Gezouten verse wier kun je een paar weken bewaren in de koelkast in een luchtdichte afgesloten pot. Na het spoelen doe je het weer in een luchtdichte afsluitbare pot. Als je eruit hebt gepakt wat je nodig hebt, blijft het wier nog 3 à 4 dagen goed.
Je kunt ze zo opeten - in hun handige snackformaat vellen . Of als je het wilt gebruiken als ingrediënt om smaak toe te voegen aan snacks, hak het dan fijn met een mini keukenmachine of hak het fijn met een mes.
Jij, mijn vriend, hebt geluk, want overgebleven nori vellen zijn een van de simpelste maar meest bevredigende snacks van allemaal . Chips (of crisps). Eet ze gewoon zo of maak ze nog lekkerder met een rijst & kimchi combo. Je kunt ze zelfs omtoveren tot een gedeconstrueerde sushi rol.
Ben je niet bang om veel jodium binnen te krijgen, of heb je juist jodium nodig? Dan kun je kombu in piepkleine stukjes snijden en opeten. Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Veel soorten zeewier bevatten weinig vet en het hoge vezelgehalte (een portie van 5 gram bruine algen bevat bijna 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) helpt niet alleen spijsverteringsproblemen te voorkomen, maar kan er ook voor zorgen dat u zich langer vol voelt.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Voedingsdeskundigen prijzen de gezondheidsvoordelen van zeewier omdat het jodium en vitamine B12 bevat . We hebben 4 smaken gecreëerd, allemaal minder dan 25 calorieën per verpakking.
Hoe eet je zeewier
Denk hierbij aan stamppot, salade of kort gestoofd. Zeewier kan ook op vele manieren de maaltijd verrijken: als bijgerecht, als smaakmaker in gerechten of als zoutvervanger. Bekende zeewieren voor in de keuken zijn: zeesla, nori, wakame, dulse, kombu en zeespaghetti.
Voedingsrijke samenstelling: Het is rijk aan essentiële vitaminen (A, B, C, E) en mineralen (jodium, zink, magnesium en ijzer), die de hoofdhuid en haarzakjes voeden. Deze voedingsstoffen stimuleren een gezonde haargroei en voorkomen tekorten, wat kan leiden tot haaruitval.