Zure voedingsmiddelen zoals yoghurt, kwark, komkommer, augurken, fruit en vruchtenmoes worden over het algemeen het beste verdragen. Een goede mondverzorging met mondwater en tandpasta kan de vieze smaak verminderen. Veel kauwen kan averechts werken. Gebruik een koude maaltijd, hierbij komen minder geuren vrij.
Bij een vieze smaak in de mond kunt u zuigen op pepermuntjes of snoepjes of kauwen op kauwgom. Als uw slijmvliezen niet gevoelig zijn, kunt u wat meer zout, kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sambal, wasabi, marinades, jus of sauzen gebruiken om uw voeding smakelijker te maken.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
EEN ANDERE SMAAK TOEVOEGEN
Bij te zuur voeg je wat zoet (suiker of honing) toe, bij te zoet voeg je wat zuur (citroensap, azijn) toe. Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn.
Opteer voor koude of diepgevroren gerechten (zoals roomijs). Eet vers fruit zoals ananas. Vervang rood vlees door gevogelte, vis, eieren, bonen en kaas. Marineer vlees/gevogelte met fruitsap, soja-, zoete-, zure-, wijn-, azijn- of barbecue saus.
Je kunt van de metaalsmaak afkomen met pepermuntjes of kauwgom of door metalen bestek te vermijden, niet te roken of door te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen die de metaalsmaak na het eten verminderen.
De meest voorkomende oorzaak voor een bittere of vieze smaak in de mond is een slechte mondhygiëne. Dagelijks komen er via verschillende wegen bacteriën terecht in uw mond. Denk aan wat u eet en drinkt, maar ook de lucht die u inademt of de bacteriën op uw handen.
Reuk- en smaakverlies is een opvallend symptoom van een corona-infectie, en soms zelfs het enige. Bij veruit de meeste coronapatiënten herstellen de reuk- en smaakzin zich spontaan na gemiddeld tien dagen. Een minderheid blijft er echter last van hebben.
Mensen ervaren verlies van smaak doordat de geur van voedsel wegvalt.” Als we verkouden zijn en een verstopte neus hebben, ruiken we slecht. Maar bij COVID-19 lijkt er iets anders te gebeuren. Boesveldt: “Het lijkt erop dat het coronavirus zich aan een bepaald soort receptor bindt die veel in de neus voorkomt.
Wanneer tandvleesontsteking (gingivitis) langdurig aanwezig is kunnen er holtes (pockets) tussen tandvlees en tand ontstaan, waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Dit heet parodontitis. Voedselresten en bacteriën hopen zich op in de pockets, wat aanleiding geeft tot een onaangename ademgeur.
Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees kunnen een vieze adem en een vieze mondsmaak veroorzaken. Datzelfde geldt voor de bacteriën achter op je tong en tandplak of voedselrestjes die tussen tanden of kiezen blijven zitten.
Het gebruik van een tongschraper, mondspoelingen, flosdraad of tandenstokers kunnen helpen. De tandarts of mondhygiënist kunnen je meer tips en advies geven. Wees voorzichtig met het gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik namelijk het mondslijmvlies beschadigen.
Tandpijn door stress is een veel voorkomend probleem. Stress tast namelijk je immuunsysteem aan.Hierdoor merk je problemen aan het gebit eerder op: je voelt pijn. Eigenlijk is stress een goede manier om te achterhalen of er iets mis is met je tanden of kiezen.
Iedereen heeft wel eens last van slechte adem in de ochtend. Dat komt omdat de mond verdroogt tijdens de slaap. Speeksel is een belangrijke geurdoder.
Als u tijdens het eten een slechte adem wilt voorkomen, kunt u het beste lichtzurig voedsel eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost.
Appelazijn. Appelazijn is een betrouwbare remedie en heeft een desinfecterende werking. Maak een mondspoeling met dit overbekende huismiddel om slechte adem tegen te gaan. Doe een theelepel appelazijn in een glas water en spoel hiermee uw mond rond gedurende 10 seconden en spuug het dan uit.
Mondgeur in de ochtend
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan.
Driekwart van de covid-19-patiënten met reukverlies heeft het reukvermogen na 30 dagen weer terug. Na 90 dagen is 90% van de patiënten hersteld. Voor herstel van smaakverlies gelden vergelijkbare herstelperiodes.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Smaakverandering is normaal als je ouder wordt – feit
Na het 40e levensjaar gaat het afbreken van de smaakpapillen even snel, maar de aanmaak trager. Daardoor zijn er steeds minder smaakpapillen en ervaren we smaak minder of anders. Sommige voedingsmiddelen vinden we daardoor minder lekker dan vroeger.
Een adem die rot ruikt, wordt veroorzaakt door bepaalde zwavelverbindingen. Als het gaat om een metalen geur, zijn er meestal tand- of maagklachten. Als de getroffen persoon lijdt aan lever- of nierproblemen, kan er een slechte adem ontstaan die doet denken aan ammoniak.
Mondproblemen: Een slechte mondhygiëne, tandvleesontsteking, of een infectie in de mond kunnen een zoute smaak veroorzaken. Ziekten: Sommige medische aandoeningen, waaronder Sjögren's syndroom, Bell's Palsy, en bepaalde vormen van kanker, kunnen leiden tot een zoute smaak in de mond.
Veroorzaakt door bacteriën in de mondholte
Naast zuurstof heeft ook speeksel een beschermende werking tegen bacteriën; een droge mond bijv. door koffie of medicijngebruik kan een vieze smaak en slechte adem veroorzaken en/of verergeren. Het is zelfs mogelijk om de concentratie zwavel in de adem te meten.