[natuurkunde scheikunde en sterrenkunde] Elektromagnetische straling met een zodanige golflengte (en frequentie) dat de straling voor het oog zichtbaar is. De moderne natuurkunde laat een dualiteit toe: men kan licht als een golfverschijnsel beschrijven én als een geheel van massaloze deeltjes (fotonen).
Licht is elektromagnetische straling in het frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog. Het niet zichtbare infrarood, met een iets lagere frequentie, en ultraviolet, met een iets hogere frequentie, worden soms foutief als infrarood licht en ultraviolet licht aangeduid.
Licht ontstaat als atomen veel energie bevatten. De atomen geven die energie af door licht uit te stralen. Kijk naar de zon, onze grootste lichtbron. Die bestaat uit allerlei gezellige gassen, die met elkaar reageren.
licht (zn) : daglicht, schijnsel, straling, zonlicht. licht (zn) : lamp, lantaarn, lichtbron, lux.
Verhouding licht en donker
Het tegenovergestelde van licht is duisternis.
Licht / Ligt Michiel nog steeds in bed? Ik heb lichtblauwe / ligtblauwe sokken aan. Ze deed het licht / ligt in de kamer uit. Maak steeds drie woorden af met dezelfde letters.
Licht komt altijd ergens vandaan, de lichtbron. Overdag maken wij vooral gebruik van de zon als lichtbron. Maar ook lampen zijn een lichtbron, ze zijn alleen niet zo groot als de zon, en we moeten voor de elektriciteit betalen.
Hoe ziet een lichtstraal eruit? Net als geluid, ziet één lichtstraal eruit als een golfbeweging. Licht beweegt met een snelheid van 300.000 km/s. De snelheid van geluid is 343 m/s.
Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
Daglicht zorgt ervoor dat je dagritme in balans blijft en je een 24-uursritme behoudt. Licht beïnvloedt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. We nemen licht waar met onze ogen. Die verzamelen het en geven het door aan onze hersenen.
Er zijn natuurlijke lichtbronnen, zoals de zon, vuur, bliksem, glimwormen. en er zijn kunstmatige lichtbronnen, meestal lampen, bijvoorbeeld de booglamp, gloeilamp, de TL-buis, de ledlamp of de plasmaboog.
In het algemeen kunnen er drie dingen gebeuren: Absorptie: De invallende lichtstralen worden tegengehouden en verdwijnen in het voorwerp; Reflectie: De invallende lichtstralen worden teruggekaatst, weg van het voorwerp; Doorlaten: De invallende lichtstralen worden doorgelaten doorheen het voorwerp.
Het woord 'lamp' stamt af van het Latijnse woord "Lampas" dat fakkel/toorts betekent. Voordat de lamp werd uitgevonden, maakte men gebruik van andere objecten die licht gaven, zoals toortsen en fakkels. Wetenschappers beweren dat de eerste lamp, de olielamp, stamt uit 12000 en 15000 voor christus.
Licht beweegt zich voort zoals de golven op de zee, het geluid in de lucht, de trillingen op een snaar. Licht is een deeltje. Licht bestaat uit een stroom van deeltjes, fotonen genaamd, die zich gedragen als knikkers op een knikkerbaan.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen. Staat er bij een led lamp "warm wit" aangegeven? Dan is dit bijna altijd 2700K.
Licht is een electromagnetisch veld. Daardoor trekt het aan de electronen in de materie waar het doorheen gaat. Het gaat erom wat die electronen dan doen. De moleculen in glas absorberen geen zichtbaar licht.
Lichtstralen gaan in een rechte lijn
Lichtstralen die door de lucht vliegen van een bloem naar jouw ogen, zullen dat in een rechte lijn doen. De middenstof is homogeen en de lichtstralen zullen zich dus rechtlijnig voortplanten.
Natuurlijk licht is 'volledig spectrum' en 'dynamisch'. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat, waar dynamisch betekent dat de lichtintensiteit en kleurtemperatuur veranderen met het tijdstip van de dag.
Licht verandert niet zomaar van kleur. De kleur van licht, ook wel uitgedrukt in golflengte, hangt namelijk samen met de energie van de lichtdeeltjes (fotonen) in een lichtbundel. Hoe langer de golflengte van licht, hoe minder energie. Volgens de Wet van Behoud van Energie mag die energie niet zomaar veranderen.
U kunt "uw licht opsteken", d. w. z. dat u geen duidelijk beeld hebt van wat u zoekt.