Combineert u bijvoorbeeld varkenshaas met een rode (port)saus ga dan voor een volle, fruitige rode wijn als Tempranillo, Merlot of Pinot Noir. Gaat u echter voor een romige saus, als champignonsaus, kies dan voor een volle, witte wijn met lichte houtrijping als een stevige Chardonnay of een Franse Viognier.
Varkenshaas heeft een zachte en sappige structuur die goed samengaat met een Zinfandel of Merlot. De zachte tannines en het zoete fruit in de wijn vullen het vlees mooi aan. Een volle Chardonnay is een goede witte optie, die met zijn romige karakter de zachtheid van de varkenshaas ondersteunt.
De bruis en zuurgraad van mousserende wijn kunnen door de rijkdom van varkenshaas snijden, terwijl de heldere fruitsmaken een verfrissende balans bieden. Champagne, Prosecco en Cava zijn allemaal uitstekende opties om te combineren met varkenshaas.
Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders.
Lichte tot medium-bodied wijnen met een goede balans van zuurgraad en fruitigheid werken over het algemeen het beste. Pinot Noir is bijvoorbeeld een klassieke keuze. De subtiele aardse tonen en gematigde tannines passen prachtig bij de ossenhaas, waardoor de natuurlijke smaken worden versterkt zonder het gerecht te domineren.
California Zinfandel combineert heerlijk met pulled pork . De gedurfde, jammy rode en zwarte fruitsmaken, samen met lagen drop en zwarte peper, complementeren de rokerige, hartige tonen van het varkensvlees. De kruiden en vanille van de eikenhouten rijping voegen diepte toe en versterken de rijke, langzaam gegaarde smaken in het gerecht.
Varkenshaas is het lekkerste in combinatie met een Dunkelweizen, zwaar blond (zoals Delirium Tremens) of Tarwebok. Bij varkensvlees schuilt het geheim in de zachte mout zoetheid, dat met een fruitige toets aansluit bij de lichtzoete vleessmaak. Ossenhaas paart het best met een goede dubbel.
Maar in alle gevallen past gebraden varkensvlees het beste bij een wijn die rijkdom combineert met zuurgraad, of het nu wit of rood is. Net als gebraden kip zijn Chardonnay en Pinot Noir klassieke keuzes om te combineren met een traditionele gerolde gebraden varkensvlees met knapperige korst, geroosterde groenten en veel appelmoes.
Viognier is een witte druivensoort die bij de kenners van de klassieken bekend is van de Condrieu wijnen. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif.
De smaak is licht en fruitig en de verschillende smaakelementen kunnen uiteen lopen van rood fruit, gedroogd fruit, vanille, karamel en soms zelfs specerijen, drop, tabak of nootmuskaat. De smaakelementen hangen sterk af van het klimaat waarin de druif verbouwd wordt.
Je kunt niet fout gaan met iets fris en levendigs, zoals sperziebonen, geglazuurde wortels en roommais . Maak dit simpele recept je go-to bijgerecht voor je geroosterde varkenshaas. Dit klassieke groentebijgerecht is binnen enkele minuten klaar.
Dat kan prima, maar bewaar het vlees dan wel even in aluminiumfolie om vocht vast te houden.
Chablis uit Bourgondië biedt een frisse en verfrissende optie om te combineren met varkenskoteletten en appels . De groene appel- en citrustonen in de wijn weerspiegelen het appelcomponent van het gerecht, terwijl de heldere zuurgraad door de rijkdom van het varkensvlees heen snijdt.
Varkenshaasje, net zo gezond als kipfilet'. Varkensvlees is namelijk van nature rijk aan eiwitten en bevordert de spiergroei, aldus de reclameboodschap. Met de campagne wil de Britse varkenshouderijsector dat het varkensvlees wordt gepositioneerd als een snelle, smakelijke en gezonde midweek-maaltijdoptie.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Door de varkenshaas nu minstens 5 minuten lang te bedruipen, door het met een lepel met het vet te begieten, warmt het vlees goed gelijkmatig op. Hij is perfect gaat bij een kerntemperatuur van 63 á 64 graden. Dit kunt u eventueel met een kernthermometer meten.
De intense aroma's en het fruitige smaakprofiel van Viognier maken het een uitstekende wijn om te serveren bij het diner, vooral als de maaltijd gedurfde of pittige smaken bevat . De iets lagere zuurgraad en het volle lichaam maken het een geweldige match voor rijke, complexe gerechten.
Maar er zijn belangrijke verschillen. Waar op-en-top-chardonnay zweert bij een (nieuw) eikenhouten vat, is de viognier een stuk voorzichtiger. De geur en smaak van een goede Viognier zijn zwanger van bossen bloemen, en, anders dan Chardonnay, is er vaak het zoet van honing en een bittertje van amandelen waar te nemen.
Viognierwijnen staan bekend om hun florale aroma's en terpenen, die ook in Muscat- en Rieslingwijnen voorkomen . Er zijn ook veel andere krachtige bloemen- en fruitaroma's die in deze wijnen kunnen worden waargenomen, afhankelijk van waar ze zijn gegroeid, de weersomstandigheden en hoe oud de wijnstokken waren.
Pinot Noir is een rode wijn die bekend staat om zijn lichte tot medium body en uitgesproken fruitige en kruidige smaken. Het is een klassieke keuze om te combineren met varkenshaas. De lichte tannines en delicate fruitsmaken van Pinot Noir kunnen de smaak van varkensvlees aanvullen zonder deze te overheersen.
Een warme appelcider met rum is een populaire keuze om varkenshaasje te begeleiden. Omdat varkensvlees en appel een klassieke combinatie zijn in veel wereldkeukens, is een appletinicocktail ook een perfecte aanvulling op het malse varkensvlees.
Witte wijnen om te combineren met gebraden varkensvlees
Omdat Chenin Blanc een verfrissend hoge zuurgraad heeft, snijdt het door de rijkdom van gebraden varkensvlees, waardoor vettigheid wordt gecompenseerd en de zoete en zoute smaken van het varkensvlees worden versterkt. Als Chenin Blanc niet jouw stijl is, zou een rijke Chardonnay er ook goed bij passen.
Hefeweizen : Een Duits tarwebier met tonen van banaan en kruidnagel dat de delicate smaak van varkenshaas accentueert, vooral in combinatie met fruitsauzen.
Bij varkenshaas braden schroei je het vlees eerst dicht: 5 minuten op hoog vuur.Braad daarna 20 minuten in de pan op laag vuur, of 20-25 minuten in de oven op 180-200°C. Keer af en toe. Laat nog 5 minuten rusten in aluminiumfolie.