Goed insmeren. Ontstoken haarzakjes worden beschouwd als een milde vorm van acne. Dat gebeurt wanneer olie, bacteriën, dode huidcellen en vuil aan elkaar koekt en de poriën verstopt. Producten met salicylzuur, benzoylperoxide en retinol kunnen je er vanaf helpen.
Het meest effectief is een scrub met een korrel én fruitzuren, zoals glycolzuur, salicylzuur en/of melkzuur. De fruitzuren helpen met de exfoliatie, waardoor je veel minder hard hoeft te scrubben.
Ook het dagelijks voeden van je huid met een rijke bodylotion is een schitterende remedie. Regelmatig exfoliëren is een goede manier om strawberry legs te voorkomen. Wanneer je scrubt verwijder je immers de dode huidcellen die aan de oppervlakte van je huid liggen zodat die de porie-opening niet verstoppen.
Waardoor krijg je 'strawberry legs'?
Het meest voorkomende geval van 'aardbeien benen' komt door het op een verkeerde manier scheren van je benen. Scheer je, bijvoorbeeld, met een oud scheermesje of gebruik je geen scheercrème, dan kunnen de haarfollikels geïrriteerd raken.
Door te scrubben kun je soms de huid wat zachter maken, maar helaas komen de rode bultjes op de huid vaak weer terug. Wel kun je de huid verzorgen met een crème die ureum of salicylzuur bevat. Deze ingrediënten zorgen voor een verzachtende werking. Ze laten het hoornpropje langzaam verdwijnen.
Houd uw voeten warm en droog, met sokken van katoen of wol (geen kunststof) en waterdichte schoenen. Probeer uw lichaam warm te houden, zo nodig met extra lagen kleding. Zorg dat uw lichaam warm blijft, bijvoorbeeld door actief te bewegen. Zorg dat uw huis en werkplek warm genoeg zijn.
In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht.
Petechiën kunnen te zien zijn bij trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes in het bloed), maar ook bij medicijngebruik waarbij de werking van de bloedplaatjes beïnvloed wordt en bij ziekten waarbij de vaatwand van de haarvaten kwetsbaarder is dan normaal.
Voordat je je scheermes pakt is het slim om eerst je huid te scrubben. Door eerst je benen te scrubben verwijder je namelijk alle dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren en geniet je langer van een zijdezacht resultaat.
Vooral vrouwen zullen dit herkennen: donkere plekjes op de benen hebben na het scheren. Dit wordt ook wel aardbeibenen genoemd. Mannen herkennen de irritatie misschien na het scheren van hun baard. Vervelende plekken zijn het, die ook vooral snel zichtbaar zijn.
Keratosis pilaris wordt ook wel 'anservel' of 'kippenhuid' genoemd, omdat het doet denken aan de bultjes op het vel van een vers geplukte vogel. Deze kippenhuid is meestal erfelijk en wordt dus van vader of moeder aan kind doorgegeven.
Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
Aardbeivlekken (hemangiomen) komen vaak voor bij baby's en jonge kinderen. Het zijn opvallende rode of paarse vlekken op de huid. Ze verdwijnen meestal spontaan. Het zijn goedaardige tumoren die vooral uit bloedvaten bestaan.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Antwoord van de dermatoloog: Puntbloedinkjes zijn, zoals de naam al zegt, heel kleine bloedinkjes - 0,5 tot 1 millimeter groot - in de oppervlakkige huid (in de bovenste dermis). Ze zijn rood of roodpaars van kleur. De officiële medische naam hiervoor is petechiën (het enkelvoud petechia wordt vrijwel nooit gebruikt).
Keratosis pilaris (keratosis - verhoorning, pilaris - m.b.t. de haren), in de volksmond wel anservel (anser = gans) is een onschuldig cosmetisch verschijnsel waarbij de huid ter plaatse van de haarzakjes iets dikker wordt en soms wat rood zodat zich een zekere ruwheid ontwikkelt die wel iets aan kippenvel doet denken.
Salicylzuur voor de verhoornde huid
Om je huid te helpen de uitgedroogde en afgestorven cellen op te lossen en af te voeren, kun je gebruik maken van een product met salicylzuur. Salicylzuur tot een concentratie van 1 tot 2% werkt vet oplossend en is zeer geschikt voor het verwijderen van oneffenheden.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.