Verveling treedt op als alle dingen die leuk en interessant zijn om te doen niet kunnen of niet mogen, en men toch geen zin heeft om niets te doen. Verveling kan het gevolg zijn van een gebrek aan prikkels, bijvoorbeeld tijdens het wachten, of van bezigheden die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden.
Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Op de lange termijn kan dat gevolgen hebben op jouw werk. Ook slapeloosheid kan ontstaan door verveling. In het ergste geval kun je zelfs gevoelens van depressie ervaren. Het is dus geen onschuldig gebeuren maar alle reden om er iets mee te doen.
Onderzoek laat namelijk zien dat verveling juist heel goed voor ons is. En dan met name voor het brein, want dat krijgt in tijden van rust de kans om eindelijk weer eens aan zichzelf te werken. Je hersenen zijn namelijk bijna altijd voor jou aan het werk.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Wat is vervelen? Psychologen beschouwen 'vervelen' als een emotie, vertelt Wijnand. “Het is een korte, maar zeer sterke emotie. Deze emotie kan opspelen bij een bepaalde activiteit of bij het gebrek eraan.
Wat moet je doen als je je verveelt en nergens zin in hebt?
Als je je verveelt heb je meestal zin om jezelf te verwennen. Pak je laptop erbij en ga op zoek naar een datum waarop je jezelf 's even lekker kan verwennen. Struin Treatwell af of zoek op Google naar een fijne spa-behandeling, sauna-dag of massage en boek iets om naar uit te kijken.
Het is heel normaal om je te vervelen." Uit onderzoek blijkt zelfs dat verveling goed voor je kan zijn. Ook al voelt dat vaak niet zo. "Verveling is een onprettige emotie. Je voelt je rusteloos en doelloos.