In dit jaar was er nog een explosieve uitbarsting, daarna werd er nog wel activiteit gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet heel explosief meer. De laatste kleine uitbarsting dateert uit 1944. Vesuvius is vandaag de dag wel nog steeds actief en deze activiteiten worden dan ook goed gemeten.
Openingstijden Pompeii vanaf 1 april 2024
Vanaf 1 april 2023 tot en met 31 oktober 2023 zijn de opgravingen van Pompeii dagelijks geopend van 9.00-19.30 (laatste entree om 17.30).
Hoewel deze toenemende activiteit onrust baart, zeggen experts er ook bij dat een mogelijke eruptie mogelijks nog 1000 jaar op zich laat wachten. Vorige studies hebben aangetoond dat de vulkaan ongeveer om de 40.000 jaar uitbarst.
2023 vulkaan uitbarsting / eruptie in IJsland - Reykjanes - Litli Hrutur.
Plan je bezoek aan Pompeii
Pompeii is geopend van 9.00 tot 19.00 uur, van dinsdag tot zondag. Let op: de laatste toegang is om 17.30 uur.
Pompeii combineren met de Vesuvius vulkaan
Om er te komen moet je via een steil pad naar boven. De wandeling duurt niet lang. De entree kost €10,- per persoon en kinderen kleiner dan 1 meter 20 zijn gratis.
Als je Pompeii liever op eigen houtje bezoekt en de tour op eigen houtje doet, zonder gids, dan kosten tickets rond de €28. Je kunt het beste van tevoren online tickets kopen om wachtrijen te vermijden en om er zeker van te zijn dat er beschikbaarheid is op de dag dat je erheen gaat.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Op 19 maart 2021 barstte de vulkaan Fagradalsfjall uit nadat 53.000 bevingen de omgeving, waaronder Reykjavik, wekenlang door elkaar hadden geschud.
Vijftig jaar geleden werd de eerste gevonden, in de Waddenzee.Daarnaast zijn er nog twee actieve vulkanen op Nederlands grondgebied, op de eilanden Saba en St.Eustatius.
Merapi, Indonesië
De Merapi-vulkaan is sinds 1548 zeventig keer uitgebarsten. In 2021 deed hij het eiland Java opnieuw schudden, hoewel hij er op andere momenten vredig en kalm kan uitzien, zoals op deze foto.
Vulkaan Etna is actief en sterker nog; de laatste uitbarsting was relatief recent, in 2021, een kleintje weliswaar. De grootste eruptie in de afgelopen jaren gaat echter wat langer terug. Die was in 2001 en duurde maar liefst 24 dagen.
Italië vreest voor massale verwoesting in en rond de stad Napels door een mogelijke uitbarsting van de supervulkaan Campi Flegrei. Hoewel deskundigen betwijfelen of het echt zo'n vaart zal lopen, wordt wel een massa-evacuatie voorbereid.
Ze stierven door de hitte en vulkanische as toen de Vesuvius uitbarstte in 79 na Christus. De overblijfselen van de twee slachtoffers werden gevonden in een grote villa aan de rand van Pompeii, in Civita Giuliana. Dat ligt zo'n 700 meter ten noordwesten van het oude centrum van Pompeii.
Pompeï werd in 79 na Christus grotendeels van de kaart geveegd, na een verwoestende uitbarsting van de Vesuvius. De stad verdween onder een dikke laag as, waar veel inwoners voor eeuwig onder werden bedolven. Toch zijn er ook Pompeianen die de ramp hebben overleefd.
Vesuvius beklimmen en bezoeken
De Vesuvius is 1281 meter hoog en heeft een doorsnede van 8 kilometer. De krater heeft een diameter van 450 meter en is 300 meter diep. En je kan de vulkaan zeer gemakkelijk beklimmen! Bovenop de vulkaan geniet je van een prachtig uitzicht over Napels en omgeving.
Hij is onder andere in 79, 1794, 1826, 1872, 1906, 1913, 1926, 1929 en 1944 uitgebarsten. Hij is ontstaan doordat de Afrikaanse aardplaat onder de Euraziatische aardplaat schoof. Het is de enige vulkaan die op het Europese vasteland de laatste honderd jaar is uitgebarsten.
Op IJsland zijn er zo'n 140 vulkanen, waarvan er zo'n 30 actief zijn. Deze activiteit is niet zo letterlijk, want wanneer een vulkaan de laatste 10.000 jaar nog is uitgebarsten, geldt deze als 'actief'.
De meest actieve vulkaan ter wereld, de Merapi in Indonesië, heeft opnieuw lava gespuwd.
De Zuidwalvulkaan is het oranje hartje ongeveer in het midden (in de Waddenzee dus). Mulciber is het oranje eitje daar het dichtstbij naar het noordwesten. Zo te zien valt er verder naar het noorden nog wel wat te ontdekken, maar een eventuele vulkaan daar ligt nog dieper weggezakt.
De Vesuvius is sindsdien vele malen uitgebarsten; de laatste keer was in 1944. De Vesuvius wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld vanwege de miljoenen mensen die dichtbij genoeg wonen om door een uitbarsting te worden getroffen.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
De Vesuvius is tegenwoordig gewoon te bezoeken en sinds 1995 heeft het de status van een nationaal park. Je hebt wandelpaden rondom en bovenop de vulkaan om het bijzondere vulkaanlandschap te ervaren.
De lichamen van de twee mannen (Foto: Archaeological Park of Pompeii -Luigi Spina) De lichamen zijn gevonden in de benedenruimte van een grote villa in een buitenwijk van de stad, ongeveer 700 meter ten noordoosten van de stadsmuren. Vanaf de villa had men goed uitzicht op de Golf van Napels.
De afstand tussen Rome en Pompei is 211 kilometer.