Naast dat wallen en donkere kringen zich makkelijker tonen, kunnen oogleden zwaarder lijken en ontstaan er fijne rimpels en lijntjes in het gezicht. Ook verslapt de huid rond de wenkbrauwen en trekken spieren de wenkbrauwen naar beneden wat voor een vermoeide uitstraling zorgt.
Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Plotselinge vermoeidheid kan optreden door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Bij jeukende of rode ogen kan je best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is maak je jouw ogen schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of maak gebruik van een zoutoplossing.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Stress heeft een negatieve invloed op de huid. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid als eczeem en psoriasis kan verergeren.Bovendien maakt stress de huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acneklachten kunnen toenemen.
Wallen en kringen onder de ogen zijn misschien wel de meest bekende kenmerken van een vermoeide huid. Maar ook rimpels en een doffe, droge huid kunnen duiden op een vermoeide uitstraling. Daarnaast kan de huid snel tekenen en slap aanvoelen.
Als je moe bent, heb je weinig energie.Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen.Je voelt zich niet zo fit als normaal.Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Een verslapte huid laat je er ouder uitzien. Je huid gaat hangen en verliest volume en stevigheid. Een verslapte huid kan worden behandeld met een skinbooster, een laserbehandeling, injectables of een chirurgische ingreep.
Regelmatig sporten bevordert de bloedsomloop in je huid en kan spieren verstevigen, waardoor deze meer volume vormen en slappe huid in bijvoorbeeld armen minder zichtbaar is. Zorg dat je voldoende slaapt zodat je huid zichzelf kan herstellen. Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Klop en knijp je gezichtshuid
Ga als volgt zachtjes met je handen kloppen op je gezicht. Je kunt ook zachtjes in je wangen knijpen. Hiermee stimuleer je de bloedcirculatie van je gezichtshuid, waardoor je een wakkere en nog frissere uitstraling krijgt.
Ben je al langer erg vermoeid en is het moeilijk om weer nieuwe energie te vinden? Iedereen heeft weleens een zware, vermoeiende periode. Een week te veel hooi op je vork, lange dagen, weinig slapen: dat kost veel energie. Normaal gesproken herstel je daar wel van in een dag of twee.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Door ons drukke bestaan zijn veel mensen moe. Veel willen slapen wordt bijvoorbeeld bij een burn-out gezien.Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren. Dit wordt ook hypersomnia of hypersomnolentie genoemd.