Zand tegen rouwvliegjes
Het zand blokkeert de lucht en de larven zullen afsterven. Ook komt de varenrouwmug er niet doorheen om nieuwe eitjes te leggen, ze legt deze niet in het zand. Laat het zand maximaal 2 weken bij je plant liggen, want anders zullen de wortels ook afsterven door zuurstofgebrek.
Als er iets is waar de varenrouwmug geen fan van is, is het kaneel. Vooral de larven van rouwvliegjes schijnen hier een hekel aan te hebben. Je kunt een mengsel van kaneel en water maken, maar je kunt het ook direct op de potgrond strooien.
Ja, je leest het goed! Koffie is een manier om de rouwvliegjes te laten verdwijnen om en nabij je planten. Door een laagje koffiedik over de potgrond te strooien jaag je de rouwvliegjes weg. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de potgrond.
Naast aaltjes en roofmijten kunnen de larven van rouwvliegjes ook worden bestreden met een keukenmiddeltje namelijk: kaneel. In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Kaneel tegen rouwvliegjes
Strooi de kaneel in de potgrond van je plant of maak er een extract van. Kook één liter water met 2 eetlepels kaneel en giet het mengsel bij je plant.
We beginnen met goed nieuws: het rouwvliegje doet de mens geen vlieg kwaad. Het enige wat de varenrouwmug in zijn hele leven uitvoert, is eten, rondvliegen en zich voortplanten. Je hoeft dus niet bang te zijn om gestoken te worden als je een rouwvliegje ziet.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
Niet te verwarren met fruitvliegjes (Drosophila), te herkennen aan hun rode ogen en die afkomen op rijp fruit en voedsel(resten) in huis. Rouwvliegjes komen het huis vaak binnen via een nieuwe plant of via verse potgrond, waar zich al eitjes of larven in bevinden.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan.Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje.Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.
Bij ernstige aantasting van rouwvliegjes gaan ze ook in huis of kas rondvliegen. De volwassen insecten doen verder weinig schade, ze leven trouwens maar enkele dagen. Op die tijd leggen de vrouwtjes wel veel eitjes in vochtige potgrond, gemiddeld tussen de 50 en 200 die na 2 à 3 dagen al uitkomen.
Zet bijvoorbeeld zonnedauw (Drosera) in de buurt van je aangetaste planten, want deze kleverige vleesetende planten zijn erg goed in het vangen van rouwvliegjes.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Ze kunnen gelukkig niet steken, maar zijn wel heel erg goed in eitjes leggen.
Ongeveer 2 weken na het toedienen van de nematoden wordt het resultaat merkbaar. De aaltjes werken niet tegen de volwassen rouwvliegjes dus deze blijven nog even zichtbaar totdat ze aan een natuurlijke dood sterven.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Kaneel helpt een plant herstellen. Wanneer een stam, steel of blad beschadigd is, hoeft dat niet meteen het einde van jouw groene vriend te betekenen. Door wat kaneel op de 'wond' te strooien ondersteun je het genezingsproces van de plant. Wist je dat planten zuurstofreinigend werken?
ALTERNATIEVEN VOOR KANEEL
Omdat kaneel in allerlei gerechten gebruikt wordt, is het moeilijk te vermijden. Maar als je allergisch bent voor de specerij, het niet verkrijgbaar is, of je gewoon geen fan bent van de smaak, vervang het dan door nootmuskaat, kruidnagel of piment.
Kaneelthee is goed voor je spijsvertering
Je speeksel en maagzuurproductie wordt gestimuleerd, wat een gunstige werking heeft op de voedselvertering. Bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree kan kaneelthee ook goed helpen. Kaneel thee helpt je darmritme te reguleren.
De Steinernema feltiae aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als biologische bestrijders van de larvale stadia van rouwvliegjes (grondvliegjes/ Sciaridae) en larven van de taxuskever. Na het inzetten van de aaltjes gaan ze direct op zoek naar hun prooi en dringen deze binnen waardoor de larven sterven.
Ik snijd met een aardappelschil mesje het plastic weg en met een theelepeltje strooi ik de mierenpoeder verdeeld over de potgrond. Een hele dikke laag is niet nodig. De bovenkant van de potgrond droogt wel uit door de mierenpoeder omdat het niet goed water opneemt.
Fruitvliegjes vangen doe je met een kopje met 1/2 water, 1/2 azijn en een druppel afwasmiddel. De vliegjes komen af op azijn en verdrinken doordat het afwasmiddel het ze onmogelijk maakt om uit het water te kruipen. Zorg ook voor een schone keuken en verzamel binnen geen GFT afval.