U kunt arbeidsuitbuiting anoniem melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit kan ook als u alleen een vermoeden heeft dat iemand wordt uitgebuit op het werk. Bijvoorbeeld als mensen onder dreiging of dwang hun salaris af moeten staan.
Gemeenten betrokken bij bestrijding mensenhandel
Gemeenten zijn belangrijk in de aanpak van mensenhandel. Zij spelen een actieve rol in de signalering van mensenhandel. Trainingen van bijvoorbeeld politie over de aanpak van mensenhandel en het basisniveau bestuurlijke aanpak van mensenhandel helpt gemeenten hierbij.
Arbeidsuitbuiting herkennen
Mijn werk is gevaarlijk en ongezond. Ik krijg te weinig of helemaal niet betaald, of de betaling wordt uitgesteld. Ik word mishandeld, gechanteerd, gedwongen of bedreigd. Ik moet een hoge schuld aan mijn werkgever afbetalen.
Welke straf kan worden opgelegd? De maximale straf die op mensenhandel staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro.
Een werkgever moet een deugdelijke registratie van de arbeids- en rusttijden van zijn werknemers voeren. Doet hij dit niet, dan riskeert de werkgever een boete. Het boetenormbedrag bedraagt €10.000.
Wettelijk recht op rust
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Seksuele uitbuiting waarbij seksuele handelingen zijn verricht. Uitganspunt is een gevangenisstraf van 24 maanden per slachtoffer wanneer er 1 dag is gewerkt en het slachtoffer dus 1 dag is uitgebuit.
'Slachtoffers van mensenhandel zijn niet alleen vrouwen, maar ook mannen', schrijft de organisatie op de website over de situatie hier. 'Het meest voorkomende land van herkomst is Nederland. Andere veel voorkomende landen van herkomst zijn Bulgarije, Roemenië en Nigeria. '
De politie heeft speciaal voor mensenhandel opgeleide rechercheurs in dienst. Zij zoeken op plekken waar mensenhandel kan plaatsvinden en luisteren met aandacht en zorg naar het verhaal van het (potentiële) slachtoffer.
Gedwongen diefstal is de meeste herkenbare vorm van criminele uitbuiting. Het gaat vaak om minderjarigen die diefstallen plegen in het bijzijn of in opdracht van anderen. Een volwassenen kan ook gedwongen worden tot het plegen van diefstal. Gedwongen bedelarij kent meerdere vormen.
heeft altijd smoesjes; heeft ineens dure kleding of spullen of veel geld om handen; er worden bij controle drugs of gestolen spullen gevonden, zonder dat de leerling een voorgeschiedenis heeft met het criminele circuit; wordt altijd opgewacht in de pauzes en/of na school.
We spreken van criminele uitbuiting als iemand wordt gedwongen om strafbare feiten te plegen voor iemand anders. Denk aan het runnen en verhandelen van drugs, het plegen van winkeldiefstallen, kweken van wiet, zakkenrollen en bedelen.
600 - 800 euro gemiddeld
Op basis van een rapport van de Koninklijk Marechaussee wordt geconcludeerd dat de smokkelaar per gesmokkelde persoon uit Italië gemiddeld 600 euro 'omzet' boekte. Voor Oostenrijk en Hongarije lag het tarief met gemiddeld 800 euro per persoon wat hoger.
Waar komen slachtoffers van mensenhandel vandaan? Slachtoffers zijn grotendeels afkomstig uit het buitenland. Niettemin komt ongeveer een derde uit Nederland. Het overgrote deel van de slachtoffers die geregistreerd is, is vrouw en seksueel uitgebuit.
Straffen op mensenhandel
Op mensenhandel staat in beginsel een celstraf van maximaal twaalf jaren. Indien er verzwarende omstandigheden bestaan, zoals het plegen van mensenhandel in vereniging of wanneer het slachtoffer komt te overlijden. In het laatste geval is de maximale celstraf van levenslang gesteld.
Misschien denk je dat loverboys alleen in de stad voorkomen, maar dat is niet zo. Je ziet ze steeds vaker op het platteland. Veel loverboys zijn actief op internet, waardoor hun werkveld heel groot is.
Gedwongen prostitutie
Van die ruim 3000 Nederlandse vrouwen is ongeveer de helft minderjarig. Dettmeijer: "Dat is schokkend, omdat we die groep maar voor 10 procent in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma's het leven in."
Er is sprake van vrouwenhandel wanneer iemand door middel van (bedreiging met) geweld, misleiding of misbruik van overwicht door derden gedwongen wordt om bijvoorbeeld als prostituee te werken.
Financieel misbruik is ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld en/of goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand uit de huiselijke kring. De mate kan variëren van het zich niet-realiseren tot aan een strafbaar feit.
Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling. De betaling kan plaatsvinden in de vorm van geld of andere vergoedingen, zoals kleding of eten (Nationaal Rapporteur Mensenhandel, 2022). Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel.
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.