Melkzuur bestaat uit lactaat en H+-ionen. Lactaat levert weer energie aan de spieren, maar de H+-ionen zorgen voor de verzuring. Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd.
Een alkalisch dieet, met veel fruit en groenten, kan helpen om de overtollige zuren in jouw lichaam te neutraliseren. Door te vasten met alkalisch voedsel, zoals fruit en groenten, krijgen de lever, nieren, longen en huid de kans om de overtollige zuren af te breken en af te scheiden.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn. Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Alka® Tabs Magnesium biedt een unieke dubbele werking. Met de maagzuur resistente tabletten vult u uw magnesiumdepots weer aan, terwijl u tegelijkertijd 1 van de hoofdoorzaken van een magensium tekort, namelijk verzuring, tegengaat door actief te ontzuren.
De belangrijkste verzurende voeding is: vlees, eieren, vis, suikerrijk voedsel, snacks en koekjes, koffie, zwarte thee, granen, alcohol, tafelzout, gepasteuriseerde melk en kaas, en ook sommige vetten en chocolade…
Spierpijn die door het hele lichaam wordt gevoeld, wordt meestal veroorzaakt door een infectie, zoals griep . Andere oorzaken zijn ernstigere aandoeningen, zoals bepaalde ziekten of gezondheidsproblemen die de spieren aantasten. Spierpijn kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Pijnstillers helpen alleen bij pijn met een duidelijke oorzaak, zoals een wond, ontsteking of ziekte. Of als chronische pijn voor een deel een duidelijke oorzaak heeft.
Zodra je te veel zuren binnenkrijgt, stoot je bloed dat af naar andere weefsels zoals je spieren, gewrichten en onderhuids bindweefsel. Daardoor kun je last krijgen van spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn. Volgens onderzoeken zou het lichaam te veel zuren binnenkrijgen.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Geraffineerde suikers (aanwezig in alle patisserie, brood, witte pasta, snoep, koekjes, enzovoort) Koffie. Bier, frisdrank, energiedrankjes, gezoete fruitdranken. Melk en melkafgeleiden (kaas, yoghurt, platte kaas, boter, margarine)
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Wijn is van nature dan ook een zure drank. De zuurgraad wordt onder andere uitgedrukt in pH-waarde. Alles met een pH onder de 7 is zuur (boven de 7 is het basisch). Hoe lager de pH, hoe zuurder de vloeistof.