Een natte huid is week en kwetsbaar. Strooi wat talkpoeder in je sokken en je schoenen. Talkpoeder absorbeert vocht en houdt je voeten droger. Ook zijn er voeten deodorants in de handel die niet alleen de geur maskeren maar ook overmatige transpiratie tegengaan.
Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is in de sociale omgang een probleem.
Spray of smeer een laagje deodorant aan de onderkant van je voeten. Doe dit bijvoorbeeld net voordat je naar bed gaat, je hebt gedoucht of je in je sportschoenen stapt. Op deze manier kun je de onaangename geuren gedurende de dag (of sportles) de baas blijven.
Elk type azijn kan gebruikt worden, vooral appelazijn. Meng een halve kop azijn met 6 tot 8 kopjes warm water. Laat je voeten weken gedurende 10 tot 15 minuten. Wel fijn om daarna even je voeten wassen met zeep, om van de azijngeur af te komen.
Je kunt dus het beste katoenen of wollen sokken dragen. Dat zijn materialen die ventileren en je voeten droog houden. Draag hierbij cederhouten inlegzolen, die houden het vocht vast en hebben een anti-bacteriële werking.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
De slechte geur wordt veroorzaakt door de bacteriën die in schoenen groeien door de warmte en vochtigheid. Zij vallen de zweetmoleculen aan die ze laten ontbinden wat de slechte geur veroorzaakt.
Blijven je voeten opgezet, dan kan er meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, trage schildklier, nierprobleem of een bloedpropje. Bij blijvend opgezwollen voeten is een bezoek aan de dokter dan ook aan te raden.
Kunnen koude handen en voeten kwaad? "Meestal niet. Zeker als het buiten koud is, is het een normale lichaamsreactie. Bij ongeveer 5 procent van de gezonde bevolking is het mechanisme van het sluiten van de kleine bloedvaatjes overactief of overgevoelig.
Twee van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten zijn een verminderde bloedcirculatie in de ledematen of een probleem met het gevoel van de zenuwen. Een oorzaak van verminderde bloedcirculatie is atherosclerose, waarbij de slagaders vernauwd raken door vetafzettingen en de bloedstroom in de ledematen belemmeren.
Als je last hebt van zweetvoeten is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Schoenen van leer zijn hiervoor de beste keuze. Leer ventileert namelijk goed, doordat het een natuurlijk product is dat goed vocht opvangt. Synthetische schoenen kun je daarom beter niet dragen als je vaak last hebt van zweetvoeten.
Stinkvoeten ontstaat door de combinatie van zweet en bacteriën. Alleen zweet ruikt niet. Dit gaat pas stinken zodra het in aanraking komt met een warme, broeierige omgeving en bacteriën. Veel mensen hebben er last van en je bent dus niet de enige.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Was je voeten dagelijks met lauw water. Droog ze voorzichtig af met een zachte handdoek (of bij onvoldoende ruimte tussen je tenen een theedoek). Droog je voeten vooral goed tussen en onder je tenen. Wanneer de huid te droog is, gebruik dan een goede voetcrème, maar smeer dit niet tussen je tenen.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.