Eén van de manieren om van de hanepoot af te komen, is het zelf uitsteken van het plantje inclusief de diepliggende wortels. Wanneer de wortel niet mee wordt verwijderd, groeit de plant weer opnieuw terug. Gaat u liever niet zelf aan de slag met het uitsteken van de hanepoot? Het beste is wachten op de vorstperiode.
Voor het verwijderen van het straatgras heeft u een aantal opties. U kunt allereerst handmatig aan de polletjes trekken. Deze komen, zoals gezegd, in periode van droogte eenvoudig los. Daarnaast kunt u met een verticuteerhark het polletje verwijderen door plaatselijk het gazon dubbel te verticuteren.
Straatgras herkennen
Straatgras herken je voornamelijk aan zijn pol vormende groeiwijze. De grassprieten zijn opvallend bleek- tot lichtgroen van kleur. Het blad is volledig glad, heeft geen haartjes en is dof aan de achterzijde.
De veiligste manier om kweekgras uit te roeien is door je grasveld te onderhouden door het regelmatig te maaien en te besproeien. Graaf in het geval van kleinere plekken met kweekgras de wortels op of dood het gras door het bloot te stellen aan veel zonlicht.
Verticuteren is een belangrijke onderhouds techniek voor het verwijderen van mos of dood organisch materiaal, ook wel de viltlaag genoemd. Dit organische materiaal heeft een verstikkende functie in het gazon. Je kan verticuteren zien als verticaal maaien om het gras meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen.
Kunstgras voor gazons heeft heel wat voordelen, en de hoeveelheid onderhoud die nodig is, ligt ver onder dat van een normale tuin. Zolang u voor uw grasmat zorgt, kan ze jaren meegaan, zelfs tot 20 jaar. Dit betekent dat het antwoord op de vraag hoe lang gaat kunstgras mee, kan variëren van 10 tot 20 jaar.
Wild gras ( straatgras of kweek) kun je herkennen aan de structuur van het gras. Het gras is vaak wat breder, polvormig en groeit vrij plat over de grond . Wild gras is meestal licht groen van kleur en heeft een pluimpje.
Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien? De beste periode om kalk te strooien is de herfst. De bodem verzuurt in de winter snel, waardoor in het voorjaar het onkruid vrij spel gaat krijgen.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Straatgras (Poa Annua) is één van de meest voorkomende grassoorten. Het is een eenjarig, soms tweejarig en in een enkel geval overblijvend beemdgras (Poa) met een korte beworteling. Straatgras bloeit op jonge leeftijd en wordt niet hoger dan 25 tot 30 centimeter. De plant blijft meestal echter veel kleiner.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Het zijn de zaadjes die uit de lucht in de voegen vallen en daar ontkiemen en groeien. Soms overwintert het straatgras in je tuin. Het straatgras groeit dan door en maakt zelfs wortelstokken. Het zaait zich verder uit door het zaad wat de plant maakt.
Een eenjarige Beemdgrassoort, die direct bij iedereen voor de deur groeit is Straatgras, Poa annua. Het is te vinden tussen stoeptegels, in gazons in tuinen, op straat in de goot, op parkeerplaatsen, op plekken waar honden worden uitgelaten en op allerlei zogenaamde ruderale plekken.
Straatgras is voortgekomen uit een kruising van twee andere beemdgrassen: Poa infirma en Poa supina. De kruising tussen deze twee soorten blijkt succesvol te zijn en is uitgegroeid tot een plant met wereldwijde verspreiding. In de Benelux is het een zeer algemene plant.
Onkruid kan niet tegen een overdosis zout. Het onkruid zal vanzelf afsterven op het moment dat het zout opneemt. Strooi daarom royaal strooizout over de tegels en herhaal dit om de paar weken. Strooizout is redelijk goedkoop en per seizoen zal je zo'n 3 tot 4 zakken nodig hebben.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.