Een oostenwind bij ons duidt op de aanwezigheid van een niet zelden standvastig hogedrukgebied boven Noord- of Noordoost-Europa. In de winter levert dit vrieskou op, maar in de zomer juist warm weer.
De wind draait overal naar het noordoosten, waarmee koude lucht over ons land uitstroomt. In de vroege ochtend ligt de temperatuur rond het vriespunt in het binnenland en overdag loopt de temperatuur daar maar nauwelijks op met maxima van 2 graden. Elders is het ook vrij koud met maximaal 3 of 4 graden.
Zuidwestenwind. Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn. De weerspreuk: “zuidwest regennest” benadrukt het natte weertype bij een zuidwestenwind.
Een noordoostenwind kenmerkt zich meestal door vrij koude, maar droge, lucht. In de winter zorgt dat voor een droog en guur gevoel. De meeste koudegolven komen voor bij wind uit het noordoosten. Als de wind weken lang uit deze richting waait, kan deze extreem koude lucht aanvoeren.
Tot in de zomer zijn de vaker noordelijke windrichtingen terug te zien.Vanaf de maand juni komt wel vaker een noordwestenwind voor dan een noordoostenwind. Met zo'n noordwestenwind wordt in juni vaak nog koudere lucht aangevoerd, wat we weer kennen als de schaapscheerderskou.
Een oostenwind bij ons duidt op de aanwezigheid van een niet zelden standvastig hogedrukgebied boven Noord- of Noordoost-Europa. In de winter levert dit vrieskou op, maar in de zomer juist warm weer.
Vanaf zee of vanaf land
Komt de wind vanuit het oosten of zuiden (en alles daartussen) dan brengt deze vaak al veel warmere lucht met zich mee en wordt het bij ons dus ook warmer.
Met name in de winter is zonlicht in een tuin op het noordoosten nauwelijks waarneembaar. Moet gezegd dat dit nog wel afhankelijk is van de exacte ligging. Ligt uw tuin meer op het oosten dan op het noorden, dan zult u hier iets minder hinder van ondervinden.
Als je een tuin op het noordoosten hebt, dan heb je over het algemeen veel schaduw. Er zijn veel planten die hier goed tegen kunnen. Toch dien je rekening te houden met de ligging van je tuin. Je wilt geen planten kiezen die het het beste doen in een zonrijke omgeving.
Door de opwarming van de aarde verandert het temperatuurverschil tussen noord en zuid en wordt de Atlantische Oceaan warmer, en dat kan invloed hebben op de straalstroom, de 'snelweg' van winden die kilometers boven ons hoofd van west naar noord jakkert.
Föhn is een warme wind die aan de lijzijde van een gebergte waait. Aan de loefzijde wordt lucht gedwongen te stijgen. Hier treedt expansie en afkoeling van lucht op gevolgd door condensatie van waterdamp (adiabatische expansie).
Grote variaties in noordenwind van jaar op jaar
Gemiddeld over de periode van 1960 tot nu tellen april en mei 23 dagen met een noordenwind (figuur 2). Dit jaar is uitzonderlijk met maar liefst 37 dagen. Gemiddeld komt dit maar eens in de 15 jaar voor.
Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°. Aan de hand daarvan worden de juiste graden genoteerd.
In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als 'windchill' of gevoelstemperatuur. Bij een gevoelstemperatuur van -15 graden of lager kunnen we een waarschuwing uitgeven.
Maritiem arctische lucht
Het binnenvallen van die lucht gaat vaak met een stormachtige noordwestenwind, waarbij de temperatuur fors kan dalen. Vooral op grote hoogte is de lucht meestal zeer koud.
De zon komt op in het oosten, staat 's middags in het zuiden en in de avond onder in het westen. 'De beste oriëntatie voor een tuin is in het zuiden van de woning'.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
Op een balkon op het oosten pik je de eerste zonne- stralen mee. In de middag is er vooral schaduw. Een mix van zonliefhebbers en schaduwplanten is dus ideaal. Planten die goed groeien op een balkon op het oosten zijn onder andere afrikaan- tjes, ijzerhard, palmlelie, viooltjes, strobloem en petunia.
Voor ochtendmensen kan een tuin op het oosten het overwegen waard zijn. Bij een tuin op het oosten heb je namelijk relatief veel zonlicht in de ochtend en minder zonlicht in de middag en avond. Dit komt omdat de zon opkomt in het oosten en zich in de loop van de dag naar het westen beweegt.
Tuin op het noorden
Op het noorden vangt je tuin de minste zon. Met al die schaduw wordt een tuin op het noorden al snel bestempeld als 'te donker'. Als dit een kleine tuin is klopt dat wel.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Denk aan regen en wind
De wind komt het meest uit het zuidwesten, de lucht stroomt dan dus van zuidwest naar noordoost. De regen valt ook het meest richting noorden en oosten.
Een lagedrukgebied dat een westen-, zuidwesten- of noordwestenwind met zich meebrengt, zal vaak ook regen met zich meebrengen. Komt de wind (in de winter) van een lagedrukgebied uit het oosten of noordoosten, dan zal er vaak sneeuw worden meegebracht.