Als je matras eenmaal doorgezakt is, is daar helaas niet veel meer aan te doen. Op het internet zijn verschillende trucjes te vinden, zoals een handdoek over de kuil leggen of het matras om te draaien. Dit zijn echter pleistertjes voor een te grote wond. Vervangen voor een nieuw matras is het beste wat je nu kunt doen.
Ligt u op uw matras in een kuil? Als korte termijn oplossing kunt u dan het matras omdraaien zodat u minder last heeft van de kuil. Echter is de beste oplossing het aanschaffen van een nieuw matras. U doet er in dit geval verstandig aan om een nieuw matras te kopen van hoogwaardige kwaliteit.
De enige echte manier om een kuil in uw matras te voorkomen, is het aanschaffen van een hoogwaardige matras van de juiste materialen. Kies in dit geval voor materialen waarbij kuilvorming niet mogelijk is.
Een doorgezakt matras herken je aan kuilvorming. Deze kuilen ontstaan op plekken waar je vaak ligt en zijn ook zichtbaar wanneer er niemand op ligt.
Meestal gebruik je een molton en hoeslaken om je matras te beschermen. Leg ten eerste je molton op je topmatras en span deze over de topper heen. Dat gaat heel eenvoudig, want de molton bevat genoeg elasticiteit. Bovendien is een topmatras veel dunner – gemiddeld 7 cm - en daarom lichter dan een matras.
Een topper wordt vaak gezien als een goede oplossing om meer comfort toe te voegen aan een oud matras. Mensen denken vaak dat zo'n topper alle tekortkomingen van hun huidige matras kan doen verdwijnen. Helaas is dit niet het geval, en is het in de meeste gevallen beter om een nieuw matras aan te schaffen.
De eerste slijtage vindt plaats in de topper en niet in het matras. Daardoor gaat het onderliggende matras langer mee. Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen. Overdaad schaadt dat geld ook bij topdekmatrassen.
Het bed opmaken met één groot molton en hoeslaken zorgt dat de matrassen netjes bij elkaar blijven. Vaak is de spleet of naad al meteen een stuk minder voelbaar. Dit kan natuurlijk niet als je elektrisch verstelbare bodems in het bed hebt. Ook kan het helpen om een antislip-mat tussen bedbodem en matras te leggen.
De meeste matrassen zijn ontworpen om op een vlakke, stevige ondergrond te liggen, zoals een bedframe of een lattenbodem. Wanneer je ervoor kiest om je matras op de grond te leggen, kan dit de ondersteuning verminderen en na verloop van tijd tot verzakking leiden, wat ongemak en rugpijn kan veroorzaken.
Over antislipmat
De oplossing voor schuivende toppers, heel eenvoudig én heel voordelig! Leg de antislipmat tussen het matras en de topper en je hebt geen last meer van een schuivende delen. Naast de antislipwerking verlengt deze antislipmat ook de levensduur van je matras en topper.
Een Talalay® latex topdekmatras is geschikt voor alle bedbodems. Bij een Talalay® latex topper is de kans op kuilvorming nihil.
U kunt het natuurlijke verdampen wel een stuk op weg helpen door uw matras dagelijks te luchten. Het beste wat u kunt doen is het dekbed verwijderen, en de slaapkamer luchten door uw raam een stukje te openen. Zo zorgt u voor frisse lucht circulatie en komt het vocht vanzelf sneller uit de matras.
Het beste recept tegen vocht en huisstofmijt is frisse lucht. Zet je raam elke dag een uurtje open om je matras en je slaapkamer te luchten. Zo voorkom je een muffe slaaplucht en zorg je ervoor dat je matras droog blijft. En droog betekent minder aantrekkelijk voor bacteriën en schimmels.
Als een matras te zacht is merken we dat meestal doordat we te weinig steun krijgen in de onderrug. De onderrug wordt dan al snel niet meer ondersteund en het lichaam zakt ver weg in het matras. Daarnaast kan je op een harder matras ook gemakkelijker omdraaien en beweging.
Gemiddeld gaat een matras zo'n 8 tot 12 jaar mee maar dit is afhankelijk van de kwaliteit, de gebruikte materialen en het gebruik en onderhoud van het matras. Niet ieder matras is hetzelfde of van dezelfde materialen gemaakt. De meeste matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen.
De bedbodem zal niet zo snel doorzakken
Een boxspring bodem (ook wel 'box' genoemd), is ontzettend stevig. Je moet wel heel gek doen, wil dit doorzakken. De bodem heeft een levensduur van vele jaren, langer dan bij standaard bedbodems. Toch kunnen de stalen veren naar 10 jaar slijtage vertonen.
Naast wakker worden met fysieke klachten, kan een slecht matras er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt. Doordat je lichaam niet (goed) kan ontspannen, word je niet uitgerust wakker. En omdat je bloedtoevoer en spieren bekneld raken, kan het ook gebeuren dat je 's nachts wakker wordt door je slechte matras.
Een Japanse traditie
In Japan slaapt men traditioneel op futons die op tatami-matten worden gelegd op de grond. 's Ochtends worden deze futons meestal opgerold en opgeborgen, omdat veel woningen en appartementen in Japan weinig ruimte hebben. Daarom wordt er vaak praktisch met de ruimte omgegaan.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Een topmatras kunt u eigenlijk zien als een dunne matras, die bovenop een 'normale matras' kan worden gelegd. Deze matras ligt vervolgens weer op een bodem en daarmee is een topmatras dus het bovenste onderdeel van een slaapsysteem.
Het schuimrubber tussenstuk dat tussen twee matrassen kan worden ingeklemd heeft vele namen: wig, matraswig, T-wig, T-stuk, vulstuk, pont d'amour, liefdesbrug, love bridge. Het bestaat ook in heel veel uitvoeringen: dik of dun, stevig of slapper schuimrubber, met of zonder tijk.
Is de naad best aanwezig en goed zichtbaar?Dan is de matraswig white of de pont d'amour white het prettigst. Deze producten vind je hier. Mocht je een wig/pont d'amour besteld hebben en past deze niet goed tussen de naad, dan is het uiteraard altijd mogelijk om te retourneren en/of te ruilen.
Wat is een goed dekmatras? Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.