Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Te veel lucht inslikken ontstaat vaak door: Het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen, zoals koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten, kool, peulvruchten en suikerrijke voedingsmiddelen. Te snel eten, drinken of praten. Verkeerd gebruik van spieren in de halsstreek, bijvoorbeeld tijdens praten.
De oorzaak hiervan ligt vaak bij verkeerd ademen, gejaagdheid, stress, veel kauwgom eten, snel eten of drinken en roken. Vaak zien we een verhoogde spierspanning in de hals. Wanneer mensen verkouden zijn komt boeren ook vaker voor. Dit komt omdat de manier van ademen en slikken dan anders is.
Tips en adviezen bij boeren
In periodes van stress slik je (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijg je veel meer lucht binnen. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slik je veel lucht in.
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Een volle maag geeft klachten als u ligt. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Tips bij boeren
Probeer stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slikt u (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met uw mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijgt u veel meer lucht binnen.
Veel boeren en moe
Probeer allereerst stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slik je ongemerkt vaak meer lucht in. Zo kun je dus boeren laten door stress.
Ieder mens boert ongeveer 25 - 30 keer per dag. Meestal gebeurt dit nadat je iets gegeten hebt of een drank met koolzuur hebt gedronken. De maag wordt geprikkeld door opstapeling van lucht. Hierdoor ontspant de sluitspier tussen de maag en de slokdarm.
Supragastrisch boeren houdt in dat je lucht in je slokdarm zuigt of drukt. Deze lucht komt er daarna weer onmiddellijk uit. Dat zorgt voor een typisch hoorbare 'boer'. Deze lucht bereikt de maag dus niet.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Als u na enkele weken nog steeds last hiervan heeft, is het beter om een andere maagzuurremmer uit een andere groep te proberen. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde H2 antagonisten zoals ranitidine en cimetidine. Ook bij het gebruik van deze middelen kan misselijkheid optreden.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Stimulerend effect op de maagsappen
Tevens zorgt gember voor neutralisatie van de zuurgraad in contact met de maagsappen. Daardoor zal het verteringsproces beter verlopen. Gember zal problemen als brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, gastritis, maagzweer en reflux verzachten.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken. De meeste medicijnen voor maagzuur smaken niet lekker en werken vaak ook niet effectief, geven gebruikers aan.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen. Het kan ook een opgezette buik verklaren en zorgen voor weinig eetlust.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.