Laat het kind het liefst rechtop zitten. Probeer het af te leiden met een knuffel of een speeltje. Het inademen van frisse lucht kan helpen om de symptomen te verlichten. Bij veel kinderen gaat de aanval voorbij wanneer ze naar buiten gaan, bijvoorbeeld wanneer ze naar de dokter vertrekken.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is. als uw kind veel sneller ademt dan normaal (ook als uw kind rustig zit of ligt) zo snel ademt dat uw kind niet kan drinken (of als uw kind al wat ouder is: maar een paar woorden achter elkaar kan zeggen)
U mag 2 tot 4 pufjes per keer geven (zie het schema voor uw kind op pagina 5). Kortwerkende luchtwegverwijders ontspannen de spiertjes rondom de luchtwegen en werken ca. vier uur. Bij forse benauwdheid mag u de kortwerkende luchtwegverwijder net zo vaak geven als u nodig vindt.
Kenmerkend voor kroep zijn een blafhoest, stridor, heesheid en moeite met ademhalen, verschijnselen die 's nachts vaak erger worden. De blafhoest wordt vaak beschreven als de roep van een zeehond of zeeleeuw.
Als je kind vooral 's nachts hoest, kan het last van astma hebben. Lees hier meer over pseudokroep bij kinderen, kinkhoest of astma bij kinderen. Over het algemeen wordt hoest veroorzaakt door virusinfecties, zoals keelpijn of een verkoudheid. Wanneer de infectie voorbij is, kan het zijn dat je kind nog hoest.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Vicks VapoRub is een zalf om in te ademen of om in te wrijven. Gebruik de zalf om de symptomen van neusverkoudheid, verstopte neus en hoest bij verkoudheid te verlichten.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. De ziekte kan tot twee weken aanhouden, vaak is het kind echter na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude.
De verschijnselen van pseudokroep zijn een gierend geluid bij het inademen, heesheid en een blafhoest (klinkt als het geluid van een zeehond). Uw kind heeft een normale temperatuur of rond de 38°C.
Pseudokroep kan zorgen voor benauwdheid. Meestal stopt een pseudokroep aanval na een paar uur, maar het kan in zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Dat neemt niet weg dat het zien van benauwdheid bij uw kind een hele vervelende ervaring is. Hoe lang uw kind ziek is, hangt af van de ernst van de aanval.
Indien je een aerosoltoestel in huis hebt, kun je verstuiven met inhalatiecorticoïden (Budesonide) of via de mond druppels corticoïden (Celestone) toedienen. Uiteraard moet ook dit altijd na advies van de arts gebeuren!
Pseudokroep is een ontsteking van een deel van de luchtwegen (de larynx of het strottenhoofd). De oorzaak is een infectie door een virus (virale infectie). Enkele kenmerken zijn een zware blafhoest en benauwdheid. Pseudokroep kan snel opkomen en in 'aanvallen' verlopen.
Valse kroep of pseudokroep is een virusinfectie ter hoogte van de stembanden. Door de ontsteking zwelt het slijmvlies van het strottenhoofd. Hierdoor krijgt uw kind een sterk piepende ademhaling, vooral inademen gaat moeilijk. Pseudokroep treedt vooral op bij jonge kinderen, van zes maanden tot zes jaar.
Op basis van dit kleinschalig onderzoek is zeker niet bewezen dat je klachten verergeren door melk te drinken tijdens een verkoudheid. Drink gerust een glas melk met honing als je je daar beter bij voelt. Het heeft echter geen invloed op het genezingsproces.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Baby's kunnen zuigelingenbotulisme krijgen. Dit komt in Nederland zeer weinig voor. Clostridium botulinum kan voorkomen in zelf ingemaakte groente en vlees of in honing. Het advies geldt om baby's tot 1 jaar geen honing te geven.
Het is belangrijk om het ophoesten van de slijmen te bevorderen en de lucht te bevochtigen. Kleine kinderen hebben nog te weinig een hoestreflex en dan kan kinesitherapie nuttig zijn (autogene drainage). Oudere kinderen moeten gestimuleerd worden om goed op te hoesten. Opnieuw is een goede neushygiëne erg belangrijk!
Bij sommige kinderen kan het helpen om een lepel honing te geven. Vaak kunnen dit soort middelen net zo goed helpen als die van de drogist of apotheek. Let op: Als uw kind jonger is dan één jaar, geef het dan nooit honing. Houd uw huis stofvrij als uw kind een allergie heeft of astma heeft wat het hoesten veroorzaakt.
Difterie of kroep is een uiterst zeldzame, maar ernstige en besmettelijke infectieziekte. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie; de klassieke verwekker is Corynebacterie diphteriae, maar tegenwoordig vinden we ook regelmatig Corynebacterie Ulcerans terug.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar kan zich ook herhalen. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Meestal gaat er een verkoudheid met hoesten aan vooraf.
Etiologie. Vele virussen kunnen dit ziektebeeld veroorzaken, maar de virussen uit de para-influenzagroep komen het meest voor.
"Een longontsteking komt maar heel zelden voor bij mensen die alleen hoesten en verder gewoon gezond zijn. Een longontsteking wordt veroorzaakt doordat slijm diep in de longen blijft zitten waar vervolgens een bacterie in gaat groeien.