Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Biotex. De enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groenen aanslag. Je kunt de biotex verdunnen met wat lauw water dit over het terras gieten. Ga dit vervolgens te lijf met de bezem en schrob al het groen van je terras.
Als er in je vijver draadalg groeit, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-draadalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Draadalgen groeien goed in zacht vijverwater, zuurstofplanten niet. Wanneer het water in je vijver te zacht is, zullen vooral de draadalgen het goed doen. Zorg er daarom voor, dat je minstens eenmaal per jaar de waterhardheid op peil brengt met Mineral Clay. Controleer je vijver regelmatig op draadalgen.
Zweefalg groeit alleen, als er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Door te zorgen voor veel zuurstofplanten in de vijver, houd je het water voedselarm. Dit gaat de groei van zweefalgen tegen. Zorg ook, dat er in je vijver niet teveel vissen zitten.
Wanneer er geen of te weinig vijverplanten aanwezig zijn, ontstaat er een overschot aan voedingsstoffen in de vijver. Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat algen de kans krijgen om te groeien. Vooral fosfaten spelen hierbij een grote rol. Dit is een van de belangrijkste voedingsbronnen voor algen.
Laat de schoonmaakazijn zo'n 15 tot 20 minuten intrekken. Neem daarna een sponsje en schrob tot de vlekken verdwenen zijn. Of tot je armen het niet meer uithouden.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Maar algen kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Je kunt ze verwerken tot biodiesel of er natuurlijke kleurstoffen of gezonde vetten uithalen die in cosmetica en voedingsmiddelen gebruikt kunnen worden. Je kunt op de RUG langskomen om te zien hoe algen gekweekt worden.
Met 5 ml waterstofperoxide kan je ongeveer een oppervlakte van 20 x 20 cm behandelen. Volgens de geleerde is 50 ml waterstofperoxide per 200 liter aquariumwater veilig te gebruiken.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
Waterpest ( Elodea): Waterpest is een uitstekende zuurstofplant en mag in feite ook niet in de vijver ontbreken. Aarvederkruid (Myriophyllum): wanneer deze plant goed groeit zal hij bij de waterspiegel kleine bloempjes geven. De plant geeft tevens stofjes af aan het water die algenremmend zijn.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Om te beginnen verwijder je uitgegroeide planten en verwijder je het vuil van de bodem. Daarna kun je aan de slag met het schoonmaken van je vijverfilter en vijverpomp. Neem je vervolgens de juiste maatregelen dan blijft je vijver lang helder en schoon.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
Verschillende soorten algen
Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans. Deze onbalans heeft vaak te maken met een verkeerde balans van licht, voedingsstoffen en CO2, maar ook andere factoren zoals te veel voeren of te veel vissen zijn vaak de boosdoener.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.