Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Wanneer je vakantiedagen opneemt ontvang je regulier salaris, hier wordt geen extra belasting op ingehouden. Dit geldt voor zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantie uren. Hierdoor is het soms aantrekkelijker om je vrije dagen op te maken.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Bovenwettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u door uw werkgever laten afkopen. U en uw werkgever kunnen elkaar hier niet toe verplichten. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen. Alleen aan het eind van uw contract is dit wel toegestaan.
Als je wilt berekenen hoeveel je verlofuren waard zijn, vermenigvuldig dan je uurloon met het aantal uur dat je wilt laten uitbetalen. Over de waarde van deze verlofuren wordt ook vakantiegeld (meestal 8%) en – indien aan de orde – eindejaarsuitkering berekend. Dit percentage mag je daar dus nog bij optellen.
Vakantiegeld voor vakantie die je niet opnam
Elk jaar heb je recht op een bepaald aantal wettelijke vakantiedagen. Heb je die nog niet allemaal opgenomen wanneer je vertrekt bij je werkgever, dan moet hij je die resterende dagen uitbetalen. Dat is het geval als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
De werkgever mag een negatief saldo verlof verrekenen bij het einde van het dienstverband. Maar soms niet. Bij het einde van de arbeidsovereenkomst kan de werkgever vorderingen op de werknemer verrekenen met het salaris of andere te betalen bedragen in de eindafrekening.
Vakantiegeld en belastingen
Het belastingtarief tot € 69.399 is 37,07 procent in 2022. Vanaf 69.399 euro is het 49,5 procent. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een passend deel van het inkomen in. Het vakantiegeld komt echter bovenop je inkomen en kan daardoor in het hoogste tarief vallen.
Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
Vanwege lagere belastingtarieven valt het vakantiegeld voor de meeste controllers iets gunstiger uit dan vorig jaar. Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon krijgen dit jaar minder iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021.
Je mag met een werknemer afspreken om zijn bovenwettelijke vakantiedagen uit te betalen in geld. Deze optie moet wel zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld in het contract met je werknemer, een personeelshandboek of in de cao voor jouw bedrijf. Wettelijke vakantiedagen mag je alleen uitbetalen als je werknemer uit dienst gaat.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Stopt uw contract binnenkort? Dan mag uw werkgever alle bedragen verrekenen die hij nog van u moet krijgen. Bijvoorbeeld studiekosten, een lening, of een boete omdat u het concurrentiebeding overtreedt. Uw werkgever verrekent deze bedragen vaak bij de eindafrekening.
Wanneer je arbeidsovereenkomst verbroken wordt, is je werkgever verplicht om de volgende betalingen te verrichten: het nog niet betaalde loon voor de verrichte prestaties, de eindejaarspremie, het vertrekvakantiegeld (indien je bediende bent), het loon voor sommige feestdagen en de bedragen die verbonden zijn aan de ...
Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Hoogte vakantiegeld
Uw vakantiegeld wordt berekend over het loon dat u heeft verdiend in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei). Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening van uw vakantiegeld. Als u ziek bent, loopt de opbouw van uw vakantiegeld door.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag.
Vakantiegeld of vakantiebijslag is een toelage die werknemers in Nederland krijgen om de kosten van een vakantie te dekken. In Nederland is het vakantiegeld meestal 8 procent van je brutoloon. Je krijgt je vakantiegeld vaak uitbetaald aan het eind van de maand mei.
Stel: je verdient maandelijks 3500 euro bruto en 8 procent vakantiegeld. Dan krijg je 3360 euro bruto vakantiegeld (8 procent van [3500 x 12 =] 42.000 euro). Dat bedrag valt in zijn geheel in de tweede belastingschijf van 38,1 procent, wat neerkomt op een bedrag van 1280 euro die je dus moet aftikken aan de fiscus.
Ook heb je recht op loonheffingskortingen, waardoor je minder belasting betaalt over je loon. De Belastingdienst verrekent deze kortingen elke maand met je loon, maar doet dat niet met je vakantiegeld. Hierdoor lijkt het alsof je over je vakantiegeld meer belasting betaalt dan over je loon.