Vrijwel alle stormschades aan platte daken beginnen bij de dakranden. De wind komt onder de dakbedekking, "pelt" het dak los, en bij de volgende windvlaag wordt het hele dak er af getrokken! Dit kan bij dakplaten, bitumen of dakfolies.
Een gebroken ruit kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is een harde storm de boosdoener. Flinke windstoten kunnen ervoor zorgen dat nog openstaande ramen gaan klapperen waardoor de glazen ruiten stukslaan. Dit soort schade zorgt voor veel ongemak en glassplinters in huis maar kan ook gevaarlijk zijn.
Tip 1.
Scheefliggende dakpannen kunnen lekkages veroorzaken. En losliggende dakpannen waaien met makkelijk van je dak. Je moet er niet aan denken dat de dakpan op de auto van de buren of, nog erger, een voorbijganger valt.
Nooit op de pannen zelf gaan staan. - je kan er de pan mee beschadigen.
Bel dan 0900-0904. Voorbeelden: Losgeraakte dakbedekking of gevelplaten. Boom dreigt over de openbare weg te vallen.
Als een rondvliegende dakpan door een rukwind tegen je raam aanvliegt, heb je hoe dan ook glasschade. Dit kun je niet voor zijn. Maar een afgebroken tak kan eenvoudig door enkel glas heen, terwijl dubbel glas in de meeste gevallen sterk genoeg is om de tak tegen te houden.
Als een ruit niet goed wordt geplaatst kan dat heel vervelende gevolgen hebben. In het ergste geval kan een ruit breken, bijvoorbeeld tijdens een zware storm. Dit heeft natuurlijk veel schade en vooral ongemak tot gevolg.
Door de harde wind breken takken van bomen af en zweven diverse voorwerpen door de lucht die uw ramen kunnen raken. De kans dat het glas breekt is dan ook aanwezig.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
Hoewel zonnepanelen stevig op het dak worden bevestigd en gemaakt zijn om weer en wind te doorstaan, zijn er weersomstandigheden waar ook de sterkste zonnepanelen niet tegen kunnen. Heftige wind, hagel of bliksem kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen stormschade oplopen.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Een aantal tips, zodat jij je huis veilig zijn tijdens de storm: Iets wat je nog even snel kan doen is je tuinmeubilair dat buiten staat, opbergen. Ook losse potten, fietsen en parasols kun je beter niet buiten laten staan. Houd alle rolluiken en zonneschermen opgerold en check of ze goed vastzitten.
Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens zware windstoten of storm? Schuil niet onder bomen of dichtbij huizen vanwege vallende takken, dakpannen of andere objecten. Zoek - indien mogelijk - beschutting in een gebouw en wacht tot de storm is gaan liggen.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen door middel van een Heat Soak test worden aangetoond.
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Zorg dat dakgoten en regenpijpen niet verstopt zitten. Wanneer storm samengaat met flinke regenval kan er waterschade door de storm ontstaan. Of plaats bladvangers, zodat u het dak niet meer op hoeft. Laat een rieten dak jaarlijks controleren op zwakke plekken.
Wanneer een dakpan kapot is (vaak gescheurd) dan kan dat zorgen voor een daklekkage. Wanneer je een daklekkage hebt moet je snel handelen en de pannen controleren op barsten.
In het geval van schade aan het dak dien je met de verzekering contact op te nemen om de schade te melden. Begin nooit zelf meteen met opruimen maar maak eerst foto's van de schade of laat er iemand van de verzekering bij komen om de schade te bepalen.
Bij een hellend dak weet je waar je heen kunt vallen: naar achteren. Het veiligheidsharnas moet daarom een bevestigingspunt op de borst hebben, zodat de vanglijn niet over je rug langs je nek loopt. Het ankerpunt voor je vanglijn moet boven je liggen of aan de andere kant van het dak (over het dak heen).
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
Waarom dakpannen verankeren? In 1992 werd in het bouwbesluit opgenomen dat bij nieuwe daken, dakpannen verankeren verplicht is.