Een veel gebruikte methode bij water in de kelder door grondwater is kelderbekuiping. Daarbij worden de muren van de kelder waterdicht gecementeerd. Eerst kapt men de muren af om te lokaliseren waar het grondwater in de kelder sijpelt. Vervolgens dicht men deze lekken met een aangepast vulmiddel.
Een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder is een lekkage aan een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld als gevolg van een verzakking, kan aan de basis liggen. Het ontsnapte water dringt dan via de muren en/of vloer door naar de kelder.
Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem. Het vocht brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis en kelder, maar ook op je gezondheid. In de kelder kunnen door het vocht ook onaangename geuren ontstaan en dit trekt ongedierte aan.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
Reken voor kelderbekuiping op een prijs van € 50 à 100 per m² (excl. btw en incl. arbeidskosten). De startprijs is ongeveer 4.000 euro voor een gemiddelde kelder, maar de prijzen kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer.
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Wanneer water in de kelder vervuild is met delen tot wel 50 mm of meer, wordt een vuilwater dompelpomp aangeraden. Deze vuilwater dompelpompen beschikken over speciale waaiers waarmee zij grote bestandsdelen zonder problemen kunnen verpompen.
Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater. De natte kelder komt in dit geval heel snel onder water te staan op korte tijd. De muren van jouw woning zuigen het opstijgend grondwater volledig op. Je ziet dit aan de vochtige plekken op de muren.
Voor het oppompen van grondwater is een vergunning nodig. Die vergunning is een onderdeel is van de algemene omgevingsvergunning. Hierop gelden twee uitzonderingen: Winningen waarbij het water uitsluitend met een handpomp wordt opgepompt.
De Qlima D612 is de beste luchtontvochtiger want hij maakt het echt snel droger en je hoort hem nauwelijks. Hij zuigt de vochtige lucht op, condenseert het en blaast de droge lucht weer uit. Binnen 24 uur onttrekt hij echt voelbaar veel nattigheid uit de lucht, namelijk 12 liter water uit de lucht.
Isoleer uw kelder: Het isoleren van de plaatsen waar condensatie zich ophoopt kan ook helpen om vocht te elimineren. Het afdekken van deze plaatsen, zoals muren, leidingen en kanalen, met isolatie, zal helpen voorkomen dat warme lucht in contact komt met de koele oppervlakken, waardoor condensatie wordt voorkomen.
Er is maar één manier om schimmelvorming definitief te voorkomen en dat is door het vochtprobleem aan te pakken en de kelder droog te maken. Schimmels kunnen immers niet in een droge ruimte tot ontwikkeling komen.
Voor het waterdicht maken van kelders heb je de keuze uit twee uitstekende methodes of epoxy: de kelderwanden impregneren en de muren injecteren met vochtwerende gel. De injectiegel gebruiken we voornamelijk wanneer het om opstijgend vocht gaat en het impregneren doen we juist vooral als het doorslaand vocht betreft.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
Het vocht trekt in het materiaal van deze spullen, waardoor dit kan gaan stinken of zelfs gaan rotten. Berg in de kelder dus alleen items op die niet onderhevig zijn aan temperatuurverschillen. Plastic speelgoed, gereedschap of glazen items kunnen bijvoorbeeld heel goed worden opgeslagen in de kelder.
Kelder Instorten - Boogkelderwanden is een groot gevaar. Op elk moment kan een muur die buigt of beschadigd is, gewoon instorten. Aangezien de keldermuren het huis ondersteunen, brengt dit het hele huis in gevaar en is het voor iedereen gevaarlijk om in de buurt te zijn.
Er zijn eigenlijk twee belangrijke oorzaken van vocht in de vloer. Ofwel is de ruimte waar het vocht vandaan komt onvoldoende geventileerd, ofwel komt het grondwater in contact met het metselwerk en trekt het zo omhoog in de muur en in de vloer. Kelders en zeker kruipruimtes zijn erg gevoelig voor vocht.