Is de narcis uitgebloeid? Dan kan je de bloemenstelen wegknippen, maar laat de loof nog even staan! Het is belangrijk dat je de loof van de bolbloemen de tijd geeft om geel te worden. Dit staat misschien niet even mooi in de tuin, maar het is wel het beste voor de bol.
Bewaar de bloembollen in een kistje, eierdoos of een kartonnen doos. In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kun je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18-21 ºC.
De bollen van narcissen, krokussen en sneeuwklokjes kun je gewoon in de grond laten. Die komen volgend jaar vanzelf weer op. De wat meer gecultiveerde bollen, zoals tulpen en hyacinten, kan je, nadat ze volledig zijn afgestorven, opgraven en droog bewaren in de schuur. In oktober stop je ze dan gewoon weer in de grond.
Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
Jarenlang plezier van bloeiende Narcissen
De Narcis is een meerjarige bolplant en kan na de bloei gewoon in de tuin (in pot of volle grond) blijven staan. Als we willen dat de plant volgend seizoen weer opnieuw mooi gaat bloeien, moet de plant voldoende reservevoedsel in de bol opslaan.
Je kunt de bloem wel afknippen, maar de rest laat je zitten. De bloemen halen namelijk veel voeding uit het blad om de bol klaar te maken voor het komende jaar. Als je het blad weghaalt, zal de bol het jaar erna minder of zelfs helemaal niet bloeien.
Narcissen vermeerderen
De beste manier om narcissen te vermeerderen, is door de bollen uit te graven en te verdelen als ze niet meer actief zijn. Door de bollen te verdelen terwijl het vergelende blad er nog aan zit, weet je waar je moet graven en voorkom je dat je met je gereedschap een bol doorboort.
Narcis planten en verplanten op juiste diepte
Afhankelijk van de soort stop je ze 10-20 cm diep de grond in, op een afstand van 10-15 cm van elkaar. Het is belangrijk dat de bloembollen niet te nat staan om verrotting van de bol te voorkomen.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Ook vroege bloeiers zoals sneeuwklokje en irrissen plant je in het najaar.
Narcissen zijn ideale bollen omdat ze verwilderen. Dit betekent dat ze ieder voorjaar opnieuw tot bloei komen.
Wanneer je al je bollen in de doos hebt gelegd, kun je deze het beste koel, droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije garage, kelder of bijkeuken. Je kunt dus ieder jaar genieten van dezelfde bloembollen, zolang je de bloembollen met zorg bewaart!
Zijn de tulpen uitgebloeid? Dan is het beter om de bloemen eruit te knippen. Zo voorkom je dat er zaad wordt gevormd, iets wat de bol veel energie kost. De bollen van grootbloemige tulpen kun je na de bloei het beste uit de grond halen en op een warme, droge plek bewaren.
Op een koele, droge en donkere plek bewaren
Dan kun je ze bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen stuk voor stuk in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je deze doos vervolgens zet, dat maakt niet uit, zolang het op die plek maar donker, koud en vooral droog is.
Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Voor een vierkante meter heeft u voor het mooiste resultaat ongeveer 40 narcissenbollen nodig. Heeft u minatuur narcissenbollen zoals Tete a Tete houd dan 80 bollen per vierkante meter aan. Maak de grond goed los en meng het liefst met een speciale mest voor bloembollen alvorens u de narcissenbollen in de grond stopt.
De methode die het meest wordt toegepast is de vegetatieve vermeerdering: broedbollen, zijbollen, spanen, schubben, stekken, kralen, klisters of hollen. Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant.
Zijn bloembollen winterhard? De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten. Het jaar erop komen ze weer terug. De meeste zomerbloeiende bloembollen zijn wel vorstgevoelig en moet je dus rooien en op een droge, koele en vorstvrije plek bewaren.
Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree. Bij volwassenen is de intoxicatie dikwijls het gevolg van het eten van narcissenbollen, die met uien kunnen worden verward.
Narcissen worden meestal droog aangeleverd, geef ze niet meteen water maar doe dit na 1 tot maximaal 2 dagen. 5cm is dan voldoende. Niet in de volle zon, bij de verwarming of heater plaatsen. Controleer het waterpeil dagelijks en vul aan met vers water, gooi geen water over uit andere emmers.
Soms horen we dat Narcissen na enkele jaren niet meer bloeien. De oorzaak is vrijwel altijd ondiep planten, waardoor de wortels niet voldoende vocht kunnen opnemen. Een andere reden is verarmde grond. Het is om die reden een goed idee om gedurende het planten wat compost of oude mest door de grond te werken.
Deze laatste bol met een grotere maat produceert maar liefst 15 bloemetjes, drie keer zoveel als de narcis van de kleinere maat die u voor een koopje kon krijgen. Dus houdt u er rekening mee als u bloembollen koopt: De maat doet er toe.
Wat zijn geschikte verwilderingsbloembollen? Zoals net ook genoemd zijn de krokus, de narcis en de hyacint geschikt voor het laten verwilderen. En daardoor vele jaren bloei plezier.
Als de meeste soorten narcissen uitgebloeid zijn, wordt het tijd om de uitgebloeide stengels eruit te halen. Vlak onder de bloem zit een verdikking, dit is een vruchtbeginsel met zaadjes. Laat je dit zitten, dan put het de bol uit. De bol heeft er dus baat bij als je de bloemstengels weghaalt.