Dat doe je bij de restafval. Gooi de overgebleven behanglijm, die jij wilt weggooien, in een afgesloten verpakking. Bijvoorbeeld in een emmertje of bakje met deksel, en deponeer dit in de prullenbak. Zorg dat het goed is afgesloten zodat het niet leeg loopt in de vuilniszak.
Behangplaksel gooi je in een gesloten verpakking weg bij het restafval.
Behanglijm bewaren
Behanglijm kun je wel een jaar bewaren, het mag alleen niet bevriezen. Als het stinkt weggooien. Poederlijm die niet aangemaakt is is onbeperkt hodubaar als het niet vochtig wordt.
Behangplaksel (de gewone soorten althans) bestaat grotendeels uit cellulose, en dus m.i. onschadelijk voor het milieu. Je kunt dat sterk verdunnen met water, goed roeren en dan door de WC spoelen. Je kunt de plaksel overigens nog enkele weken bewaren, mits goed afgesloten. Daarna gaat het vaak schimmelen.
Je kan heet water met een paar druppels afwasmiddel en één á twee eetlepels zuiveringszout prima gebruiken als oplossing om behanglijm te verwijderen. Wat je ook zou kunnen gebruiken is natriumfosfaat, een industrieel schoonmaakmiddel. Dit is niet zo goed voor het milieu, dus probeer eerst het water met afwasmiddel.
Breng de behanglijm aan
Breng de lijm op de muur aan met een roller. Smeer de behanglijm iets breder dan de breedte van de behangstrook. Tip! Werk bij een muur met een raam altijd van het raam af.
De goedkoopste manier van behang verwijderen is weken met een sopje. Gebruik warm water en deponeer hier een flinke scheut azijn, biotex of afwasmiddel in. Gebruik een spons en begin om de eerste banen flink nat te maken.
Behanglijm is niet giftig.
Wanneer je een kamer opknapt, heb je bijvoorbeeld al gauw behanglijm, verf of beits te pakken. In deze producten zitten chemische stoffen. En dat is maar goed ook, want anders zouden ze niet werken. De meeste producten kun je gewoon veilig.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Behanglijm kunt u het beste bewaren in een afsluitbare glazen of kunststof pot waarbij er niet te veel lucht bij kan komen. De grootte van de pot moet dus aansluiten bij hoeveelheid lijm. Het beste bewaar je behanglijm op een droge koele plaats waar het niet vriest.
OPSLAG EN STABILITEIT Koel en droog bewaren (tussen +5°C en +30°C). 12 maanden houdbaar in originele ongeopende verpakking.
De lijm maken
Meng twee delen water met een deel bloem. Dus twee kopjes water met een kopje bloem. Het is slim om de bloem te zeven voordat je deze gebruikt, zodat je geen klonten krijgt. Voeg er wat zout aan toe om gisten tegen te gaan.
Volgens Hieke is het wel echt belangrijk om deze te verwijderen, voordat je de muur opnieuw gaat behangen of schilderen. “Als je dit niet verwijdert, heb je geen goede onderlaag voor je nieuwe behang of verf. Helemaal als je wilt gaan schilderen is het belangrijk, omdat verf niet hecht op de resten van behanglijm.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.
Het hoofdbestanddeel van behangplaksel is zetmeel of/en methylcellulose. Belangrijke eigenschappen van deze lijm zijn dat deze (uiteraard) moet plakken en eenvoudig zelf aangemaakt moet kunnen worden. Om het behang netjes te kunnen plakken mag behangplaksel niet klonteren.
Vermijd deze stoffen
Propylparaben. Isobutylparaben. Triclosan. Benzophenone-1 en benzophenone-2.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Het is bijna onmogelijk cyanoacrylaat in te slikken. De lijm hardt uit en hecht zich in de mond. Speeksel zal de lijm in een halve dag tot 2 dagen oplossen. Indien zich een brok vormt in de mond, positioneer de patiënt dan zodanig, dat de brok niet kan worden ingeslikt.
Is Hete Lijm Gevaarlijk? Tenzij je een super speciaal soort hete lijm krijgt, nee, het is niet giftig.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Vaak wordt er gerekend met een een m² prijs van behang eraf halen. Je betaalt vaak voor een oppervlakte van 50 m² tussen de 300 en 600 euro en voor een oppervlakte van 100 m² tussen de 500 en 700 euro.