Wist je dat de Romeinen veel nieuwe voorwerpen en technieken naar dit gebied brachten? Zoals het schrift, glaswerk, dakpannen en spiegels. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste steden en leerde de bevolking badhuizen kennen. De Romeinse uitvinding beton was daar heel handig voor.
De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld.Maar ook spiegels, messen, lepels en glas.En wat ook nieuw was: geld!
De Romeinse wegen hadden het grote voordeel dat ze het volledige jaar troepentransport en zwaar goederenvervoer mogelijk maakten. Draineringsgrachtjes lieten een goede afwatering toe, de wegverharding in de vorm van steenslag, schelpengruis, plaveien, zorgde voor een efficiënte spreiding van de druk.
In Velsen hebben de Romeinen overduidelijke sporen achtergelaten waarnaar nog steeds driftig archeologisch onderzoek wordt verricht. Er zijn twee forten ontdekt. Castellum Flevum dat in 1972 werd ontdekt door de Archeologische Werkgroep Velsen en het fort Velsen 2.
Onder keizer Octavianus, die later de titel Augustus kreeg, begon de periode van het Romeinse keizerrijk die zou duren tot 476 na Christus. Al tijdens de Republiek was het rijk uitgebreid tot in Klein-Azië (nu Turkije), Spanje en Palestina.Caesar had Gallië veroverd en ook Egypte werd later ingelijfd.
Aan Caesar hebben we niet alleen het begin van het Romeinse rijk te danken, maar ook een aantal andere vernieuwingen in Europa. De belangrijkste daarvan is de invoering van een zonnekalender in 45 v chr., de 'Juliaanse kalender', die nog altijd veel lijkt op onze kalender.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Het Romeinse Rijk groeide uit tot een reusachtig rijk met gebieden in onder andere Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Nederland. In 57 voor Christus kwamen de Romeinen voor het eerst in de buurt van het gebied van het huidige Nederland.
De Romeinen geloofden in meerdere goden. Dat noem je polytheïsme, van het Griekse poly = veel en theos = god. Eigenlijk geloofden ze eerst vooral in natuurkrachten. Later gaven Etruskische koningen de goden een gezicht.
De Romeinen hadden verschillende goden, maar geen van hen was zo machtig als de oppergod Jupiter. Jupiter stond ook bekend als de dondergod, omdat hij het weer beheerste met bliksemschichten als wapen – net als zijn Griekse tegenhanger Zeus.
Wist je dat de Romeinen veel nieuwe voorwerpen en technieken naar dit gebied brachten? Zoals het schrift, glaswerk, dakpannen en spiegels. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste steden en leerde de bevolking badhuizen kennen. De Romeinse uitvinding beton was daar heel handig voor.
De Germaanse generaal Odoakar
In 476 kwam er een einde aan het Romeinse keizerschap. De Germaanse generaal Odoakar nam het bestuur over en werd de koning van de Germanen in Italië. Hij erkende wel de Oost-Romeinse keizer boven zich, maar die erkende Odoakar niet.
De geschiedenis begint met de Romeinen. Die noemden het gebied ten zuiden van de Oude Rijn 'Gallia Belgica' en het gebied ten noorden ervan 'Germania Inferior'. Na de Romeinse tijd bleef 'Belgica' bestaan als geografische term en het noorden werd 'Magna Frisia'.
De Friezen woonden echter ook in Noord-Holland en Groningen, in twee bevolkingsconcentraties. De Romeinen noemden de concentratie ten westen van het Flevomeer de Kleine Friezen en de groep in het oosten de Grote Friezen.
Van de provincie Gallia Belgica werden de provincies Neder-Germanie en Boven-Germanie later militair-bestuurlijk afgesplitst. Binnen deze Romeinse provincies bleef Nederland ten zuiden van de lijn Katwijk aan Zee - Utrecht - Arnhem - Nijmegen tot 476 n. Chr. deel uitmaken van het Romeinse rijk.
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens).
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
In 1815 werd Koning Willem I ingehuldigd als eerste Koning. De Zuidelijke Nederlanden scheidden zich in 1830 af en in 1839 erkende Nederland met het Verdrag van Londen het nieuwe Koninkrijk België. Tot 1839 maakte ook Luxemburg deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Antwoord van de Bieb:
De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
De levensverwachting bij geboorte zal voor leden van de elite in de Romeinse keizertijd boven de 30 jaar hebben gelegen, terwijl die voor een slaaf onder de 20 jaar lag. Ook zal de plaats waar men woonde van invloed zijn geweest op de levenskansen.
De omgeving van Rome heette Latium en de bewoners Latijnen. Daarom noemen we de taal de van Romeinen Latijn. Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn de belangrijkste voertaal. Als je in die wereld iets wilde bereiken, dan moest je Latijn kunnen spreken.
Latijn (Lingua Latina) is een Italische taal die oorspronkelijk werd gesproken door de Latijnen, onder wie ook het bekendste Latijnse volk, de Romeinen. Door de erfenis van de Romeinse beschaving ontwikkelde het Latijn zich tot een wereldtaal, gebruikt onder meer in het onderwijs, de wetenschap en de diplomatie.