We voelen ons onzeker omdat we bang zijn. Bang om bijvoorbeeld te falen, niet te worden gezien, afgewezen te worden, dingen fout te doen, enzovoorts. Een voorbeeld: Je loopt over straat en totdat je aan iets denkt is er nog niks aan de hand.
Een beetje onzekerheid is natuurlijk niet erg, en een bepaalde mate van zelfreflectie is gezond en goed. Maar focus je te veel en te vaak op je eigen presteren, dan kan dat toch problematisch zijn.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.
Symptomen van onzekerheid
Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken. Jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en zij daar altijd beter uit komen. Je alleen richt op wat je nog niet voor elkaar hebt, zelden op wat je al bereikt hebt.
Het is een thema dat bij veel mensen speelt: je niet goed genoeg voelen. Oorzaken hiervoor kunnen vanuit diverse hoeken komen. Iemand kan te maken hebben met trauma's uit het verleden of lijden onder de hoge verwachtingen die vanuit het werk of de omgeving.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Voel je spanning, begin dan met rustig en diep adem te halen. Leun wat achterover in je stoel. Lukt het je dan ook nog met een wat lagere, rustige stem te praten dan toon je ontspannen en kom je al meer zelfverzekerd over. Onzekerheid zit ook in woorden.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Ze lijken wellicht verlegen of zijn vaak stilletjes. Ze weten zich misschien niet zo goed een houding aan te meten en kunnen zelfs stotteren of hakkelen als ze praten. Of ze zeggen zo weinig dat ze buiten de groep vallen. Mensen die onzeker zijn voelen zich in nieuwe situaties niet zomaar op hun gemak.
Wie zelfverzekerd is, heeft vertrouwen in zijn eigen kunnen en gaat doelgericht te werk. Je weet waar je goed in bent, toont lef om op je doelen af te gaan en hebt helder wat jouw behoeften en belangen zijn.
Chronische onzekerheid kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of het onvermogen tot het opbouwen van een stabiele relatie. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Dit is tot op zekere hoogte heel gewoon.
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Waardoor raak je ongelukkig? Het gevoel dat het leven niet de moeite waard is komt niet zomaar opzetten, dit heeft een reden, bijvoorbeeld: Je hebt een laag zelfbeeld, bent ontevreden over jezelf en voelt je onzeker. Op het werk ervaar je werkstress door hoge druk.
Meer bewegen is niet zo moeilijk: ga eens vaker te voet, maak een wandeling, neem de trap. Goed gedoseerde lichamelijke activiteit is een goede manier om energie af te reageren. Probeer zoveel mogelijk te bewegen in de buitenlucht. Spreek een vast moment af met anderen.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Arrogante mensen zullen nooit toegeven aan hun fouten en tekortkoming. Terwijl zelfverzekerde mensen prima kunnen toegeven dat ze iets niet zo goed kunnen of fout zaten. En zelfverzekerd zijn betekent niet dat diegene zich perfect voelt, dat is bij arrogante mensen vaak wel het geval.