Olie en was
Olijfolie is een prima keuze, net als zonnebloemolie en kokosolie. Let erop dat je koudgeperste olie gebruikt, geen bakkwaliteit. Bakolie is vaak chemisch bewerkt en niet geschikt om zalf mee te maken. Was is een hard soort vet waarmee je de zalf smeerbaar maakt.
De zalfbasis bestaat over het algemeen uit stoffen als witte vaseline, vloeibare paraffinen, plantaardige oliën (bijvoorbeeld arachideolie), dierlijke vetten (bijvoorbeeld reuzel), synthetische triglyceriden en wassen (bijvoorbeeld witte bijenwas).
Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Lavendel werkt super omdat het anti-bacterieel is, dus perfect bij kleine wondjes. De bijenwas is verzorgend en verzachtend. Dus kloven, schrammen en meer smeer je gewoon hiermee. Het werkt als een tierelier, ik merk bij mijn kinderen (en mijzelf) dat de wondgenezing veel sneller gaat!
De Calendula Officinalis, ook wel de goudsbloem genoemd is een bloem die bekend staat omwille van de helende, ontstekingsremmende werking. De geneeskracht kan benut worden door het extract van de Calendula Officinalis te onttrekken of de bloemblaadjes in hun geheel te verwerken.
Inhoudsstoffen. Oliën die je voor een zalf goed kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld amandelolie, distelolie, zonnebloemenolie, avocadoolie, jojobaolie, druivenpitolie, olijfolie, kokosolie of abrikozenpittenolie. Neem altijd biologische producten voor je zalf.
Zelf dagcrème maken: recept
Doe 1 theelepel bijenwas in een kleine glazen of metalen kom. Zet de kom in een pan met 1 centimeter water. Verwarm het water tot de bijenwas smelt en roer totdat het gelijkmatig gesmolten en glad is. Bijenwas werkt als een emulgator en houdt de andere ingrediënten bij elkaar.
Zalf, crème en lotion zijn benamingen die aangeven hoeveel water en vet in een smeersel zit. Een zalf is een vet smeersel, hierin zit weinig water. Een crème is een samenstelling van vet en water en een lotion bevat veel water.
Een verzachtende en beschermende crème of zalf houdt de huid soepel en voorkomt dat de huid uitdroogt. Bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien of om medicijnen in te verwerken die u op uw huid moet aanbrengen. Jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen binnen een paar dagen.
Een crème (Latijn: cremor) is een emulsie van water en vetstoffen. Een crème bestaat dus altijd uit een vet- en waterfase. De emulgator die aanwezig is, is bepalend voor het onderscheid tussen een o/w (water als uitwendige fase) of w/o (vet als uitwendige fase).
Lavendel etherische olie: geschikt voor een onrustige huid en heeft een kalmerende werking waardoor je huid minder geïrriteerd raakt, verlicht jeuk en puistjes, zuivert de huid. Tea Tree etherische olie: geschikt voor kleine wondjes voor zowel het gezicht en lichaam versneld het genezing proces.
Olijfolie heeft inderdaad antioxiderende eigenschappen en kan helpen je huid goed te hydrateren. Het bevat veel vitamines, waaronder vitamine E, die veroudering tegengaat. Maar je kunt het nog steeds niet vergelijken met andere krachtpatsers tegen veroudering, zoals retinolen en retinoïden.
Daarom vind ik dat de huid meer gebaat is met een crème. Afhankelijk van voor welk huidtype je een crème formuleert, moet de verhouding tussen water en olie worden aangepast. Zo heeft een droge huid meer nood aan een crème met meer vetten, meer oliefase dus.
Extra vierge olijfolie bevat een hoge dosis vitamine E. Dit is een antioxidant dat de huid beschermt tegen externe factoren, zoals zonnestralen en wind. De lichte textuur van olijfolie creëert een niet-plakkende moisturizer die lang blijft zitten en op alle typen huid toepasbaar is.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Bij eczeem, acne, jeuk en uitslag heeft Calendula zalf een ontstekingsremmende en kalmerende werking. Bij lichte brandwonden en zonnebrand om je huid te kalmeren. Bij kloven, scheurtjes en barstjes. Vooral in de winter kunnen je lippen en handen pijnlijk zijn door de vrieskou.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.