Omgaan met laatkomers is een uitdaging. Het is van belang dat je iemand niet aanspreekt op het moment van te laat komen. Het is beter om dit op een ander moment te doen. Plan een kort gesprek en maak het bespreekbaar.
Te laat komen verpest je relaties (en jezelf) – volgens onderzoek. Het is bewezen dat je helemaal niet leuk gevonden wordt door anderen wanneer je altijd maar te laat komt. Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt namelijk letterlijk gelinkt met 'een onaangenaam persoon zijn'.
Na verloop van tijd weet je precies hoe lang je erover doet om op werk te komen, maar door een kleine onvoorziene omstandigheid kom je al te laat. Plan daarom juist om te vroeg te komen en niet op tijd. Doe je er bijvoorbeeld deur tot deur 30 minuten over om op werk te komen? Vertrek dan 40 minuten van tevoren.
Ben je minder dan een half uur te laat, dan mag je gewoon naar binnen en je examen maken. Je stopt wel tegelijkertijd met de rest. Kom je meer dan een half uur te laat, dan mag de school je niet meer toelaten tot het examen.
Mensen die gewoonlijk te laat zijn (of zelfs maar één keer te laat zijn, als het er op aankomt) roepen incompetentie, egocentrisme en zelfs een gebrek aan integriteit op zich af. Het is dus belangrijk voor je algemene levenskwaliteit om iemand te zijn die altijd op tijd komt.
Laatkomers missen een deel van de les en verstoren die voor anderen. Veelvuldig te laat komen zorgt voor een achterstand en kan bovendien een voorbode zijn voor spijbelgedrag en voortijdig schoolverlaten op latere leeftijd. Maar bovenal gaat het ten koste van kostbare onderwijstijd.
Bij herhaaldelijk te laat komen:
De school zal de leerplichtambtenaar inschakelen als er geen verbetering optreedt: als een leerling in één schooljaar meer dan 7 maal ongeoorloofd te laat komt, dan meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar neemt de casus over.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Onderzoek wijst uit dat huiswerk plannen, verdelen en organiseren de grootste struikelblokken zijn voor jou. Er gebeurt een heleboel. Dat is één van de grote redenen waarom dat plannen zo moeilijk is. Er verandert bij jou van alles: op lichamelijk, cognitief, sociaal, en emotioneel gebied.
Belangrijk dus, dat je planning realistisch is. Geen verzameling van wensen, maar van concrete taken die uitvoerbaar zijn in de tijd die je beschikbaar hebt. Daarvoor zul je keuzes moeten maken, prioriteiten moeten stellen en kritisch moeten omgaan met je tijd en energie.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Simpel: maak eens een lijst met dingen waar je nu dankbaar voor bent. Dingen waar je tevreden over kunt zijn. Zo vul je je hoofd met fijne gedachten, en verdring je nare gedachten. Mediteren helpt ook, net als sporten en in de tuin werken.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Wanneer de werknemer geen toestemming heeft om op het werk afwezig te zijn, zijn afwezigheid niet meldt, is hij onwettig afwezig. Dit kan het geval zijn als hij helemaal niets van zich laat horen.
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.