De witte eitjes zijn altijd leeg, als het een beetje de kleur geel heeft dan weet je dat daar iets in moet zitten. Je kan als je dat wil de eitjes in een potje doen met een netje om de opening heen en het geheel gewoon in je aquarium op de bodem zetten. Zo kunnen de vissen er niet bij.
Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes. Na 4 á 5 weken stoot het vrouwtje haar eitjes uit op een rustige plek op het aquarium. De jonge visjes zijn direct op zichzelf aangewezen. Voldoende schuilplek voor de baby vissen in het aquarium is van groot belang.
Weetje: het vrouwtje legt per keer maar liefst enkele honderden eitjes. Al na twee tot drie dagen komen de eitjes uit waarbij de jongen nog niet de karakteristieken vorm van hun ouders hebben. In eerste instantie blijven de jongen hangen aan het substraat, na ongeveer vijf dagen zwemmen ze vrij in je aquarium rond.
Het is vaak niet nodig om de eitjes in een aparte bak te houden. De eerste keren kan het voorkomen dat de maanvissen hun legsel zelf opeten, het is voor hun een leerproces. Wanneer maanvissen hun eigen eieren blijven eten is er vaak iets meer aan de hand.
Corydoras zetten overal hun eieren tegen. Op de aquariumruit en onder een plantenblad doen ze dit het makkelijkst. Je ziet dan een heel rijtje met eieren als een soort spoor. Maar vaak blijven die eitjes niet lang veilig door de andere vissen die je hebt.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Een maanvis kun je niet houden in een aquarium van kleiner van 120cm. Verder hebben de guppies een PH waarde van 7,5 tot 8 nodig waar de maanvissen op 6-6,5 zitten. De guppies hebben een GH waarde van 12-16 nodig en de maanvissen van 5-8. Dus nee, het kan niet.
Ze leggen hun eieren op een soort substraat. Planten, rotsen, hout en zelfs het aquarium glas kunnen worden gekozen als afzet plek. Beide vissen nemen deel aan het leggen van de eieren, waarbij het mannetje de eieren bevrucht zodra het vrouwtje ze gelegd heeft.
Maanvissen kunnen niet zwanger zijn. De maanvis legt eitjes die daarna bevrucht worden door het mannetje. Dit kan je niet bij het vrouwtje aan buitenkant zien (geen dikke buik). Wel kan je goed aan het gedrag van deze dieren merken dat ze van plan zijn om eitjes af te zetten in aquarium.
Re: 200 Liter bak
De hoofdregel is namelijk per maanvis 50 liter. Als je goerami's leuk vind, zou je eens naar die soorten kunnen kijken.
Over het houden van Japonica garnalen met bijvoorbeeld maanvissen of andere (grote) vissoorten zijn wisselende verhalen. De één ervaart geen problemen en bij de ander is alles binnen een paar dagen opgegeten.
Hoeveel kost een maanvis? Kleine maanvissen koop je vanaf 3 à 5 euro per vis. Grotere vissen of vissen met speciale kleuren zijn uiteraard duurder. De maandelijkse kosten bedragen ongeveer 25 euro, inclusief het levend dierlijk voer en de hogere water- en elektriciteitsrekening.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Waarom bijten vissen elkaar? Misschien kun je deze bij vrienden en of familie kwijt. Dan hebben je visjes het zeker meer naar hun zin. Ze hebben nu geen ruimte voor zichzelf en krijg je dit soort dingen.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
De eitjes zijn minder kwetsbaar, zodat deze vissen met minder toe kunnen. Zo produceert een vrouwtjesharing per jaar 'slechts' dertigduizend eitjes. Andere soorten, zoals de hondshaai en stekelrog, leggen nog minder eieren, zo'n 140 stuks per jaar. Sommige vissen leggen geen eitjes.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.
De maanvis of klompvis (Mola mola) is de zwaarst bekende beenvis. Een volwassen dier weegt gemiddeld 1 ton en is 1,8 meter groot. De maanvis, niet gevaarlijk voor mensen, is bedekt met parasieten.
Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele activiteiten. Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Viskuit zijn de volledig rijpe eieren van een vis, die nog in de eierstokken zitten. De onbevruchte viskuit van de steur wordt gebruikt voor kaviaar.