Wanneer een bot in een vleugel verkeerd geneest of de vleugel verstijft, zal de vogel nooit meer kunnen vliegen. Een afwijkende stand of beweeglijkheid van een poot is niet alleen voor veel wilde vogels desastreus - omdat ze geen eten meer kunnen bemachtigen -, maar ook voor kooivogels een enorme handicap.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Ze zijn tijdelijk extra kwetsbaar maar het kan nog goedkomen. Een vogel met maar één bruikbare poot – vergroeid, gebroken, ontbrekend – kan zich best redden, zoals we hier bij het vinkje zien. Maar het kost extra moeite om in balans te blijven of te landen.
Houd de vogel in bedwang door hem in een handdoek te wikkelen. Als het bloeden wat is afgenomen, wikkel dan het gaas rond de gewonde plek op de poot. Het gaas mag iets boven of onder de breuk uitsteken. Het gaas moet in een paar lagen worden gewikkeld, maar let op dat het niet te strak zit.
De eerste gierzwaluw van het jaar: voor veel mensen een ontroerend moment. Wat zijn het toch eersteklas blijheidsbrengers, met hun poten die niet kunnen lopen en hun leven hoog in de lucht.
Vliegt hij niet weg, doe dan de vogel in een doos met gaatjes en breng hem naar de vogelopvang, of bel de dierenambulance.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Dode vogel opruimen
Haalt het DWHC of de NVWA de vogel niet op voor onderzoek? Dan kunt u een dode vogel in uw tuin of op uw balkon zelf weggooien. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Doe de zak in een afvalcontainer.
Begraven in uw eigen tuin
Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Dodelijke vogelgriep overleeft in wilde vogels en verspreidt zich daardoor makkelijker. Al bijna een half miljoen vogels op Nederlandse boerderijen werden dit najaar geruimd vanwege de vogelgriep. De ziekte overleeft in wilde vogelpopulaties, en kan overspringen op de mens.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Als je denkt dat een dier in nood is of mishandeld wordt, kun je 144 bellen. Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen.
Eerste hulp voor een gewonde vogel
Vogel in veiligheid brengen: vang de vogel voorzichtig met een handdoek en leg hem in een kartonnen doos. Leg velletjes keukenrol op de bodem van de doos en maak luchtgaten. Hulp halen: breng de vogel naar een dierenarts brengen die verstand heeft van vogels.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven! Dit omdat je niet weet wat de vogel mankeert en er mogelijk problemen zijn met slikken of inwendige schade aan de slokdarm. Omdat een vogel een wild dier is, is het bij wet verboden om deze langer dan 24 uur in huis te houden.
Bij aanwezigheid van een ring kan de eigenaar soms teruggevonden worden. Lukt het niet de eigenaar te achterhalen dan wordt de vogel aangemeld bij de Stichting Amivedi. Als de eigenaar zich binnen veertien dagen niet meldt, dan bieden we de vogel ter herplaatsing aan en gaan wij op zoek naar een nieuw thuis.
Wat te doen met een 'gebotste' vogel? Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten.
Wilt u kip, kalkoen of eend eten? Dat kan. U moet het vlees voor consumptie zoals altijd wel goed verhitten. Eieren van met vogelgriep besmette dieren zijn niet gevaarlijk voor mensen.