Gun de hond rust. Leg hem, na een periode van kort uitlaten, korte socialisatie activiteiten (10 minuten op een drukke markt is meer dan genoeg!), een spelletje of een oefening, met iets lekkers in de bench. Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong.
Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt. En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen. Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing.
Wanneer een puppy overprikkeld is, zeg dan geen 'nee', 'uh! ' of 'foei', maar zeg niets. Zorg voor meer rust. Geef de pup iets om zich op uit te leven zoals een kluif waar hij op kan kluiven (kluiven en kauwen maakt endorfine aan en zorgt ervoor dat prikkels beter verwerkt worden) en zorg dat de pup kan gaan slapen.
Train je pup om rustig te zijn.
Gebruik veel snacks en positieve versterking om dit rustige gedrag te belonen. Wanneer je pup rustig moet worden, doe je hem aan de lijn en zeg je dat hij rustig moet worden. Dit is het moment waarop je je hond speeltjes en lekkernijen kunt geven, omdat je rustig gedrag beloont.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Houd in je achterhoofd dat een hyperactieve hond minimale fysiek en mentale basisbehoeften. Als hij zijn energie niet kwijt kan dan zal hij nooit echt leren kalmeren. Denk bijvoorbeeld ook aan deze spelletjes die je kunt doen: trekspel, apporteren, wandelen, met een bal gooien en nog veel meer. Kom lekker in beweging!
Het meest gebruikte kalmeringsmiddel is Zylkene dat Casozepine bevat. Casozepine grijpt aan in de hersenen maar heeft als voedingssupplement geen vervelende bijwerkingen. Ook de Telizen tabletten en de No Stress Paste Excellent zijn gewaardeerde rustgevende middelen voor honden.
Als je hond overprikkeld is, is het belangrijk dat je tijdens het uitlaten goed aandacht besteedt aan het gedrag van de hond en hoe jij daarop reageert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de lijn van de hond lang genoeg is, zodat hij aan passerende honden duidelijk kan maken hoe hij zich voelt.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Vaak ligt de oorzaak van een drukke hond in het gedrag van zijn baasje. Een hond is vaak druk, vooral wanneer ze jong zijn, dat wordt dan vaak onjuist beloond. Vaak vertoont jouw hond druk gedrag bij binnenkomst of het weggaan. Bijvoorbeeld van jouzelf of visite.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Mijn pup is vals
Er zijn heel veel verschillende karakters. En bij sommige pups is de uitdaging absoluut groter dan bij andere pups. Ook als je al een ervaren hondenbezitter bent, kan het jou overkomen dat de nieuwste aanwinst ineens 'echt niet goed of zelfs vals is'.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Stress kan verschillende oorzaken hebben, zo kan je pup iets heel eng vinden of niet precies snappen wat jij van hem wil. Stress hoeft echter niet altijd negatief te zijn, zo kan je pup ook enthousiast zijn en daardoor bijvoorbeeld ongeduldig of overactief zijn. Bijvoorbeeld op training.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Jonge pups (van 2 t/m 8 maanden) Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn.
De puberteit begint bij honden rond 6-7 maanden. Officieel duurt hij tot de hond volwassen is, ergens tussen 3 en 4 jaar. Maar de absoluut ergste fase – de periode waarin hun hersentjes wel heel weinig aankunnen – is meestal na de eerste 2 tot 3 maanden wel voorbij.
Het regelmatig moeten plassen en poepen, na het eten, na spel of na het slapen, is heel normaal puppy gedrag. Wanneer je pup in huis poept of plast, is dit niet omdat hij zo of te vaak uit moet, maar omdat je zelf niet goed hebt opgelet.
Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 18 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dit neemt af naarmate hij ouder wordt. Als je pup volwassen is, is dit namelijk gemiddeld 12 tot 14 uur.
Hoe vaak moet een puppy plassen en poepen? Vaak! Verwacht niet dat een puppy aan 3 keer per dag genoeg heeft. In de basis moet een puppy zijn behoeften doen als het wakker wordt, wanneer het heeft gegeten en gedronken en een paar keer tijdens het spelen/uitlaten.
Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine, troebele urine, koorts en veel drinken en plassen.