De vakantiedagen worden tegen de waarde van het loon inclusief vakantietoeslag en vakantiedagen gekocht. Voor de berekening hiervan dient het salaris over de te kopen vakantiedagen te worden vermenigvuldigt met 1,17.
Zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de verlofregistratie. Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
Voor werknemers die tijdelijk meer vrije tijd nodig hebben of juist wat meer inkomen, kan de werkgever een regeling invoeren waarbij werknemers vakantiedagen kunnen kopen of verkopen. Let op deze aandachtspunten. Het kopen en verkopen van vakantiedagen is niet geregeld in de wet.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.
Voor werknemers die binnenkort met pensioen gaan, gelden er eigenlijk geen specifieke regels inzake de opname van hun vakantiedagen. Het is dus niet verplicht dat werknemers alle verlofdagen nog opnemen voor het pensioen, maar dit kan wel indien u als werkgever hiermee akkoord gaat.
Als werkgever kan je een regeling invoeren waarbij werknemers die tijdelijk meer vrije tijd of inkomen nodig hebben, verlofuren kunnen kopen of verkopen. Je bent daar als werkgever niet toe verplicht en mag zelf kiezen of kopen en/of verkopen van vakantiedagen binnen je bedrijf is toegestaan.
Alleen bovenwettelijke vakantiedagen kunt u verkopen. Dit geldt voor zowel de bovenwettelijke vakantiedagen van het lopende jaar als voor de niet verjaarde – bovenwettelijke vakantiedagen van voorgaande jaren. Alleen bovenwettelijke vakantiedagen van het lopende jaar kunt u verkopen.
Opbouw leeftijdsdagen
- die de 60-jarige leeftijd heeft bereikt per vakantiejaar recht verwerft op 3 extra vakantiedagen met behoud van salaris.
Verdubbel je vakantiedagen nog een keer door tussen Hemelvaart en Pinksteren vrij te nemen. Je bent dan 12 dagen vrij voor maar 6 vakantiedagen. Plak er dan nog 4 vakantiedagen aan vast en je bent vervolgens 18 dagen vrij. Met het slim inplannen van je vakantiedagen in 2022 verdubbel je je vrije dagen!
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Oudere werknemers hebben in sommige cao's recht op extra vrije dagen, ook wel seniorendagen of 'ouwelullendagen' genoemd. Hierdoor kosten oudere werknemers u relatief meer.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verdwijnen ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen. Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar.
Definitie onbetaald verlof
Van onbetaald verlof is sprake als een werknemer gedurende een langere periode niet (of minder) werkt en daarom ook geen (of minder) loon ontvangt. Werknemers gebruiken deze vorm van verlof bijvoorbeeld om meer tijd te kunnen besteden aan de opvoeding van hun kinderen.
Een DGA is een werknemer, en als werknemer heeft hij wettelijk recht op vakantie, en wel tot ten minste vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Bij een fulltime baan betekent dat ten minste vier weken vakantie. Daar komen vaak nog extra, bovenwettelijke verlofdagen bij, bijvoorbeeld seniorendagen.
De hoogte van het bedrag hangt af van het soort pensioen dat u in de maand mei krijgt: 1 246,46 EUR bruto (vanaf 01.05.2022 aan index 159,47) als u een gezinspensioen ontvangt; 997,17 EUR bruto (vanaf 01.05.2022 aan index 159,47) als u een pensioen als alleenstaande of een overlevingspensioen krijgt.
Vaak zal het SWT op zich financieel voordeliger zijn, maar soms zit er ook een voordeel in het vervroegd pensioen, bv. omdat de werknemer nog een bijkomstige activiteit wil uitoefenen, wat eenvoudiger en met betere cumulvoorwaarden kan als gepensioneerde dan als werkloze.
Ja, er wordt iedere maand een deel van het vakantiegeld uitgekeerd. In uw pensioenuitkering is 8% vakantiegeld opgenomen. U krijgt dus geen aparte, jaarlijkse, vakantiegelduitkering.
De regeling houdt in dat: de werknemer 80% van zijn werkweek werkt; u hem hiervoor 90% van het loon betaalt en; er sprake is van 100% pensioenopbouw.
Vanaf 60 jaar kun je 1/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%. Vanaf 62 jaar kun je 1/5 korter werken; je houdt jouw volledige loon en pensioenopbouw. Vanaf 64 jaar kun je 2/5 korter werken; dit kost je 7,5% van je loon maar je pensioenopbouw blijft 100%.
Je dient nieuwe seniorendagen binnen een jaar op te nemen. Als je dat niet hebt gedaan, dan mag je werkgever ze zelf inroosteren of uitbetalen. Heb je wél een aanvraag gedaan voor opname van je seniorendagen, maar heeft je werkgever dat afgewezen, dan blijf je er zelf volledig de baas over.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).