Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Interne factoren die een droge en jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken zijn: Huidproblemen zoals atopische dermatitis of psoriasis. Veroudering – hoe ouder je wordt, des te droger wordt je huid. Fysieke of emotionele stress.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Een natuurlijke oplossing voor droge hoofdhuid is olijfolie of kokosolie. Masseer een paar druppels olie in en was deze niet uit. Het helpt om de natuurlijke oliën van je haar te stellen. Ook is het vocht-inbrengend en voedend voor je haar.
Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen. Andere voorkomende symptomen zijn jeukerigheid, roodheid en een vettige of droge hoofdhuid.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Olijfolie geeft het haar een mooie glans, verhelpt roos, gaat pluizig haar tegen en verzorgt de hoofdhuid. Vitamine E in olijfolie stimuleert bovendien de haargroei.
Kokosolie dringt tot diep in het haar door waardoor het haar intens gehydrateerd en gevoed wordt. Vooral voor de dames met droog haar is het een ideale moisturizer. Ook heeft kokosolie een antibacteriële werking, wat helpt tegen roos en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.
Voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Breng het olijfolie haarmasker aan en wikkel het in een handdoek, douchemuts of folie/plastic. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten zitten en spoel het daarna uit met lauw water. Was je haren met shampoo en conditioner.
ronde, grijze plekken met kleine schilfers (velletjes) puistjes en korsten. kale plekken, of plekken waar de haren zijn afgebroken net boven de huid. plekken in een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood.
Titillomanie (neurotische excoriaties) is een stoornis die wordt gekenmerkt door de onweerstaanbare drang tot het kapot krabben van de huid (Van Beusekom & Hoogduin, 1992).
Het eerste wat u moet doen is de hoofdhuid onmiddellijk ontlasten. Dit vermindert de ontstekingshaarden en kalmeert zo de irritatie en vermindert de jeuk. De geïrriteerde hoofdhuid moet ook gereinigd worden en beschermd tegen agressieve invloeden van buitenaf om verdere ontsteking te voorkomen.
Een jeukende hoofdhuid kan komen door een ontregelde vochtbalans in de hoofdhuid. Dit kan ontstaan wanneer je ouder wordt of hormonale veranderingen ervaart, omdat je hoofdhuid dan minder natuurlijke oliën produceert. Daarnaast kan ook stress voor jeuk op het hoofd zorgen, omdat stress ontstekingen veroorzaakt.
Hoofdschilfers en roos behandelen
Hoofdschilfers en roos zijn makkelijk te behandelen met milde shampoo. Wanneer u uw haar wast moet u uw hoofdhuid goed masseren, zo krijgt u minder last van schilfers. Ook moet u uw shampoo goed uitspoelen zodat uw huid zo min mogelijk irriteert.
Welke olie het beste voor jouw haar is, is afhankelijk van wat je ermee wilt bereiken. Is jouw haar heel erg poreus en beschadigd? Dan kun je beter een aantal weken een goede pre-poo behandeling doen met kokosolie. Omdat deze olie als enige ervoor zorgt dat proteïne (dit versterkt o.a. je haar) in je haar blijft.
Hoelang laat je het ongeveer intrekken, dat hangt helemaal af van je haren. Droog haar - dan kan je het makkelijk een 30 minuten in je haren laten zitten. Extreem droog/beschadigd haar - dan kan je het zelfs een hele nacht in je haren laten zitten.
Kokosolie maakt je haar zijdezacht en glanzend en kan als conditioner worden gebruikt. Laat ongeveer 2 theelepels kokosolie smelten in je hand en masseer de olie na het wassen in het haar. Je kunt het na korte tijd weer uitspoelen.
Oliën die daar heel geschikt voor zijn én fijn zijn voor je huid en haar, zijn bijvoorbeeld arganolie, avocado-olie, amandelolie (lekker goedkoop), olijfolie, druivenpitolie, sesamolie, jojobaolie, enzovoort. Voeg ook wat druppels etherische olie aan je oliemengsel toe.
Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Onderzoek je voeding. Voor het best mogelijke haar en hoofdhuid, moet je voedingsmiddelen voor gezond haar en hoofdhuid in je eetpatroon opnemen. Denk aan magere eiwitten, gezonde vetten en veel fruit en groenten. Als je last hebt van een droge hoofdhuid, wil je misschien je dieet aanvullen met Omega-3's en visolie.
Het drinken van veel water helpt bij een acne huid of een droge vochtarme huid, gezien water zuiverend op het lichaam werkt. Door het drinken van water worden de darmen namelijk gezuiverd.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”