Als je in mei/juni nog kale takken aantreft zijn die hoogstwaarschijnlijk dood, die kun je er wel het beste afknippen. Snoeien is wel nodig want er zitten veel te veel takken aan de plant, dit is eer goed zichtbaar als er blad aan zit. Houdt de plant open.
De ene boom komt er zonder problemen doorheen, de ander zal al zijn blad laten vallen. Maar dood is de olijfboom niet snel. Vooral de grotere en degene die zijn ingepakt komen er goed doorheen. Als de boom al het blad verloren heeft moet er in het voorjaar gekeken worden waar het levende deel nog zit in de takjes.
Na de winter kan je met je nagel een stukje bast van de twijg wegkrabben. Als het gedeelte hieronder groen is, zal de olijfboom op deze twijgen weer nieuw blad aanmaken. Nadat de vorst volledig voorbij is, snoei je de kale takken of twijgen met bruine bladeren met ongeveer 2/3 terug om nieuwe groei te stimuleren.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Scheuten van een olijfboom kan je het beste tot ongeveer 25 cm terugsnoeien. Check de boom op 'dood hout'. Dit hout kan je meteen wegsnoeien. Bij een olijfboom kunnen er takken 'naar binnen groeien'.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
De olijf kan in alle grondsoorten, zolang deze voedzaam is en niet te nat blijft. Dus zowel in klei- als zandgrond. Staat de boom in de volle grond en kan deze diep wortelen dan kan hij ook wat droogte verdragen. Geef in de zomer voldoende water, zelfs tot 3 keer per week als u zandgrond heeft.
Verzorgingstips: olijfbomen in de winter
Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bv lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Vermeerdering van de olijfboom gebeurt bij voorkeur via stekken of afleggen. Stekken kan met scheuten van circa 20 cm lang van eenjarige twijgen, of met een stek met een hieltje: dit is stukje van een oudere tak, met daaraan een jonge scheut. De stekken worden heel diep in de stekgrond gestoken.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).
De olijfboom (Olea europaea) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Afhankelijk van de standplaats kan de boom tot circa -10 graden Celcius vorst verdragen.
Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt. In de zomer komen er vanaf het vijfde levensjaar, afhankelijk van het weer, kleine vruchtjes aan de boom.
Snoeigereedschap voor olijfbomen
Takken dikker dan 1,5 cm snoei je met een takkenschaar of boomzaag. Voor dunnere takken kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Ontsmet voor gebruik je gereedschap, zodat je tijdens het snoeien geen ziektes overbrengt.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.