Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Het is een schitterende snijbloem. Van de enkele, onvertakte soorten kun je, als ze uitgebloeid zijn, de pitten drogen en dan heb je prima winter-vogelvoer. Bewaar ook enkele pitten voor de kweek van het volgende jaar. De zonnebloem is ook erg geschikt om kinderen het bijzondere van tuinieren bij te brengen.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
Als je zonnehoed is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven nog lang decoratief dankzij het dikke hart. Je kunt er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemstengels in de zomer af te knippen. Doe dit vlak boven een zijscheutje, mogelijk gaat de zonnehoed dan nieuwe bloemknoppen maken.
Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
De maand oktober staat bij mij altijd in het teken van ZADEN! Dit is het moment om zaden te oogsten, zodat je deze in het nieuwe moestuinseizoen weer kunt gebruiken. In deze blog een stappenplan voor het oogsten van zonnebloemzaden.
Zaai zonnebloempitten in april binnen voor en plant ze na de IJsheiligen in mei uit in de vollegrond. Volg deze stappen voor de mooiste zonnebloemen in de zomer: Vul kleine potjes met goede potgrond. Plant één zaadje per pot op een diepte van 1,5 cm.
Na de oogst worden de zaden gereinigd, geschoond, gezeefd en gepeld. Het pellen gebeurt onder zeer hoge druk. De zaden worden tegen een plaat gespoten waardoor de schil openbarst. De schil wordt van de kern gescheiden door afzuiging van de lichte delen.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Zonnebloempitten kun je, mits donker en droog bewaard, ongeveer een jaar bewaren.
Je kan ze binnen voorzaaien in potjes vanaf maart. Zet twee zaadjes in een potje van 10 cm diameter. Het duurt zeker een week eer de zaden kiemen. Hou de jonge planten licht en warm tot ze 10 cm hoog zijn.
ZONNEBLOEM
De zaden van de zonnebloem zijn eetbaar en bovendien nog eens hartstikke gezond. Maar ook de knop en blaadjes hoef je niet te laten staan.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Hoelang een bloem of boeket zonder water kan is echter heel afhankelijk van allerlei factoren. De temperatuur, luchtvochtigheid, de wind, de UV-kracht van de zon spelen een grote rol op de tijd dat een boeket zonder water kan. Ook het type bloem zelf heeft natuurlijk een grote invloed.
Om de zaadjes uit te bloem te halen hoef je er alleen maar met je hand over heen te wrijven. Als je meer dan een zonnebloem aan het oogsten bent kan je ook de zaadjes eruit halen door twee bloemen tegen elkaar te wrijven. Blijf wrijven tot alle zaadjes eruit zijn gevallen.
De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden in de periode na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe.
De aarde is dan in de avond droger en dit vinden slakken niet zo prettig. Ook kun je bijvoorbeeld schelpjes, cacaodoppen, kleine steentjes of eierschalen om je geliefde planten strooien om de ondergrond 'scherp' te maken, zodat de slakken hier niet over heen willen kruipen.