Kinderen hebben vooral baat bij het trainen van het werkgeheugen, bijvoorbeeld door auditieve geheugen spelletjes, breinspelletjes, sudoku of memory . Vraag aan een kind niet wat hij allemaal gaat doen, maar wat hij als eerst gaat doen. Biedt kinderen hulp gericht op verwerken in plaats van onthouden.
Kinderen met een zwakker werkgeheugen zijn informatie sneller kwijt en kunnen de les dan niet meer goed volgen. Het lijkt er dan op dat ze niet “bij de les” zijn, maar eigenlijk is het kind gewoon cruciale informatie kwijt. Het gaat dan dagdromen of is afgeleid.
Het mooie is dat meerdere onderzoeken laten zien dat je je werkgeheugen kunt trainen. Er zijn bewijzen dat het trainen van je werkgeheugen voor veranderingen in de frontale en pariëtale hersenschors en de basale ganglia zorgt en dat er ook veranderingen optreden in de gevoeligheid voor dopamine in de hersenen.
De tests die CogniFit gebruikt om werkgeheugen te beoordelen, zijn gebaseerd op de Directe en Indirecte Cijfers test, de Wechsler Geheugenschaal (WMS), de Continue Prestatietest (CPT), de Test voor Geheugensimulatie (TOMM), de Visuele Organisatietest (VOT) en de Test van Variabelen van Aandacht (TOVA).
Trage 'verwerkingssnelheid' wordt veelal gedefinieerd als een langzamere tijd die het een kind kost om informatie waar te nemen, te verwerken en op te reageren. Het wordt als een basale maat beschouwd die onderliggend is aan complexere cognitieve processen.
Het werkgeheugen speelt een rol in actieve denkprocessen. Er worden verbanden gelegd tussen informatie die is opgeslagen in het korte termijn geheugen. Wanneer de informatie in het korte termijn geheugen niet alleen wordt opgeslagen, maar ook bewerkt, spreekt men van het werkgeheugen.
Symptomen van geheugenverlies
Naast het verlies van je geheugen, kun je geheugenverlies ook herkennen aan andere symptomen: Desoriëntatie/verwarring. Ongecoördineerde bewegingen (bijvoorbeeld meerdere malen tegen een tafel aanstoten). Valse herinneringen.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
De basis van verbeteren van verwerkingssnelheid is metacognitieve strategieën ontwikkelen. De sleutel tot verbetering van verwerkingssnelheid bestaat uit het steviger maken van verbindingen in de hersenen, waardoor de signalen sneller naar elkaar reizen.
Het werkgeheugen is niet bij iedereen hetzelfde. Gemiddeld kunnen we er zo'n 7 items (plus of min twee) kwijt. Vroeger dacht met dat het werkgeheugen statisch was, inmiddels is bekent dat door trainen het vergroot kan worden. Een kind heeft vaak zijn hele schoolcarrière last van een zwak werkgeheugen.
De verwerkingssnelheid is de tijd die nodig is om een cognitieve taak uit te voeren of de hoeveelheid werk die in een bepaalde tijd kan worden afgemaakt. Simpel gezegd: de verwerkingssnelheid gaat over de tijd hoe lang het duurt om iets te doen.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
Impact van geheugenproblemen. Geheugenproblemen na een hersenaandoening hebben soms een grote impact op je leven. Met ernstige geheugenproblemen kun je nieuwe informatie soms moeilijker bewaren. Vaak hangen problemen met je geheugen samen met andere problemen zoals minder snel begrijpen en sneller afgeleid zijn.
In het kort
Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Je hersenen trainen en uitdagen. Naast voldoende beweging, slaap en gezonde voeding is het belangrijk om je hersenen regelmatig uit te dagen. Dagelijkse 'hersengymnastiek' vermindert het risico op hersenaandoeningen zoals dementie.
Ingewikkelde stimulatie: Niet alleen leren stimuleert de hersenen. Ook hobby's die we in onze vrije tijd doen, laten een effect zien. Het gaat dan wel om ingewikkeldere activiteiten, zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Met de volgende tips kun je jouw geheugen trainen: Herhaling: door nieuwe informatie te blijven herhalen – bijvoorbeeld bij het leren voor een tentamen – kun je het vaak beter onthouden. Leer daarom niet alles op het laatste moment, want dan heb je geen tijd om alles te herhalen.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die geheugenstoornissen kan verhelpen. Er zijn wel middelen die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en een invloed hebben op de gedragsproblemen. Deze worden door een neuroloog voorgeschreven na grondig onderzoek.
Het werkgeheugen is een onderdeel van het korte termijn geheugen. Het werkgeheugen gaat meer over de actieve verwerking van de informatie in het korte termijn geheugen. Hierbij spelen processen zoals aandacht ook een rol. Het werkgeheugen brengt ook informatie vanuit het lange termijn geheugen naar het bewustzijn.
Het opslaggeheugen bepaalt dus hoeveel Word documenten, foto's en vakantiefilmpjes je op je laptop kunt bewaren. Werkgeheugen wordt ook wel het interne geheugen of RAM genoemd en is het geheugen waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.
Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.