Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Uw huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij plotselinge ernstige rugklachten. Raadpleeg uw huisarts als de pijn hardnekkig blijft na een week en als u zenuwwortelpijn krijgt in een of beide benen. Zenuwwortelpijn is een stekende, schietende of snijdende, heftige pijn die vanuit de rug naar een of beide benen uitstraalt.
Bij pijn aan de lever is er vaak sprake van pijn in de rechterschouder en de monnikskap spier, en bij pijn in het midden van de rug en aan de linkerschouder kan er sprake zijn van problemen met de longen. Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam.
Meer dan 90% van de mensen met rugpijn ondervindt een pijnstillende werking van warmte. Logisch, want warmte verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.
Er is bijna altijd sprake van pijn in de rug, aan een specifieke rug- of nekwervel of een ledemaat. De pijn kan deze heel langzaam (zelfs gedurende jaren) ontstaan. Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Corona is een infectiezieke van de luchtwegen en veroorzaakt voornamelijk griepachtige symptomen zoals koorts, hoesten en vermoeidheid. Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting.
De verwarmende pleister werkt pijn verlichtend en is ontwikkeld met de originele extracten van traditionele kruiden. De Tijger Balm warmtepleisters (met het originele logo) zorgt voor langdurige, rustgevende verlichting bij stijve nekspieren en spierpijnen, schouderpijn, rugpijn en spiervermoeidheid.
Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De meeste mensen herstellen binnen één tot twee weken. Bij de groep mensen waarbij de klachten langer duren, is er in het algemeen herstel binnen zes tot twaalf weken.
Meestal ontstaat het door overbelasting van de rug of een verkeerde houding of beweging. De pijn kan heel hevig zijn wanneer je bukt of staat. Neem contact op met de huisarts als de klachten langer duren dan zes weken of de pijn niet te verdragen is. De pijn kan behandeld worden met pijnstillers of fysiotherapie.
Blijf in beweging ook al heb je pijn. Ga bijvoorbeeld wandelen. Beweging verbetert je uithoudingsvermogen en de kracht van je rug- en buikspieren die je wervelkolom ondersteunen. Hierdoor verminderen klachten vaak op de lange termijn.
Als zo'n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld bij een hernia van de tussenwervelschijf) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de rug, lies of been. Soms bestaat er ook krachtverlies in uw been/de benen en tintelingen of een doof gevoel in het pijnlijke gebied.
Als de pijn in de onderrug zit, rond de lendenwervels, wordt deze pijn lumbale of lage rugpijn genoemd. Als de pijn in de middenrug zit, rond de borstwervels, wordt naar deze pijn verwezen als thoracale of middenrugpijn genoemd.
De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
In het kort
Vooral de gewrichten tussen onderrug en bekken (SI-gewrichten) en in de wervelkolom zijn ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid in de onderrug en/of nek. De behandeling bestaat uit oefeningen doen, bewegen en pijnstillers die ontstekingen remmen. Zorg dat u dagelijks een stuk wandelt of fietst.
Met de juiste houding is fietsen gezond en helpt het tegen rugpijn. Vooral de onderrug en de kleinere spiergroepen in de wervelkolom worden hierbij getraind.
Wist u dat uw longen de oorzaak kunnen zijn van uw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Bij voorkeur gebruikt u paracetamol als pijnstiller (maximaal 3 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram). Het gebruik van spierverslappers zoals diazepam (Valium) of andere benzodiazepinen heeft bij rugpijn geen zin. Het wordt afgeraden deze medicijnen te gebruiken.
Stressfactoren kunnen rugpijn veroorzaken, in stand houden of zelfs verergeren. Dit komt doordat er door stress een verhoogde spierspanning kan ontstaan in het lichaam. Deze spierspanning ontstaat doordat er geen balans meer is tussen inspanning en ontspanning.