De eitjes van een houtwesp worden veelal in boomstammen gelegd, omdat de larven zichzelf voeden met de zwammen en het hout van een boomstam.
Ze knagen zich overal doorheen om naar buiten te komen; dit kan zelfs door vloerbedekking zijn. Ander hout in huis loopt geen gevaar voor aantasting door houtwespen, omdat zij zich binnenshuis niet kunnen voortplanten. Daarnaast komt het bijna nooit voor dat de draagkracht van hout wordt aangetast.
Wespen kunnen dus knagen. En flink ook. Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven.
Vlees: wanneer je wespen op vlees ziet zitten, zijn ze op zoek naar eiwitten om larven te voeren. Hout: als wespen aan je schutting of tuinmeubels knagen, verzamelen ze houtsnippers om het nest mee te maken. Zoetigheid: zie je wespen op zoetigheid afkomen, dan is het nest bijna klaar en neemt het aantal larven af.
Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Wespen voeden zich normaliter met suikers uit bloemen, honingdauw, vruchten of met eiwitten uit andere insecten. Zijn deze voedselbronnen niet voorhanden dan gaan ze op zoek naar jouw limonade, cola of ijsje om daar de suikers te vinden.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Een houtwesp kan namelijk niet steken en is daardoor niet gevaarlijk voor mensen. Over het algemeen hebben de houtwespen een lichaamslengte van zo'n 1,8 tot 4,2 millimeter. De eitjes van een houtwesp worden veelal in boomstammen gelegd, omdat de larven zichzelf voeden met de zwammen en het hout van een boomstam.
Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Overwinteren wespen zoals hun koningin? Nee, want een wespennest is pas actief vanaf april of mei tot en met augustus of september. De enige wespen die na die periode overleven zijn, zoals gezegd, de nieuwe wespenkoninginnen.
Wespen raken in paniek als je een ingang afsluit. Ze beseffen dat ze niet meer in of uit het nest kunnen gaan. Op dat moment wordt het gevaarlijk. De insecten boren zich door de wanden en vallen direct mensen en dieren aan.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Richt de spuitbus met pesticide op de bodemopening van het nest. Doe dit gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden (of volgens de instructies op de spuitbus) en verlaat dan snel het gebied. Laat de spray een nacht inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand.
Wespen komen vooral op zoetigheid af. Dus als jij zoete drankjes of zoete etenswaren op tafel hebt staan, komen de wespen daar al snel op af. Ook zitten wespen vaak op hout, omdat zij de houtvezels gebruiken om hun nesten mee te bouwen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je kleine krassen of sporen op de tafel kunt zien.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel.
Papierwespen (de wel bekende limonadewespen), zoals de Duitse wesp of de Gewone wesp maken hun nest van houtvezels, die ze van bomen en houten constructies in tuinen knagen. De wespen kauwen de vezels helemaal fijn, zodat ze er dunne laagjes van kunnen aanbrengen in hun nest.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Misschien wist je al wel dat wespen een fotografisch geheugen hebben, omdat je ze telkens dezelfde route door jouw tuin ziet vliegen! Vliegen de hordes wespen je om de oren of zit er zelfs een geheel wespennest in jouw tuin en wil je de wespen laten bestrijden?
Ze zijn voornamelijk gek op je drankje in de tuin. Ze zijn dol op vruchtensap, frisdrank, zoete wijn maar ook op zuivel, bier en ijsjes: als er maar lekker veel suiker in zit. Lees hier meer over wespen bestrijden en wespennesten bestrijden en geniet ongestoord van jouw drankje of andere zoeternij!