Wat kan je eraan doen? De koorts bij water- of windpokken mag je behandelen met koortswerende middelen op basis van paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan). Het is af te raden middelen op basis van aspirine en ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen) te geven, aangezien deze ernstige huidletsels kunnen veroorzaken.
Wanneer je ziek wordt krijg je vaak eerst last van koorts of hangerigheid. Daarna komen er blaasjes op de huid die erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen.
Baby en kind
Bij kinderen verlopen de waterpokken meestal mild. Je hoeft hiermee niet naar de huisarts. Raadpleeg je huisarts wel als je: Baby jonger is dan drie maanden.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Waterpokken of windpokken, ook wijnpokken of varicella genoemd, is een zeer besmettelijke kinderziekte, die zich vooral kenmerkt door hevig jeukende blaasjes.
Blijven die waterpokken blaasjes lang zitten? De vreselijk jeukende blaasjes die door de waterpokken ontstaan drogen op tot korstjes krijgen en die verdwijnen in de meeste gevallen na 10 dagen.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Waterpokken begint met rode vlekjes die overgaan in bultjes. Op de homepage staan afbeeldingen van de 3 stadia van waterpokken. Je kunt hierbij het onderscheid zien tussen de bultjes, blaasjes en korstjes.
Baby's kunnen ook al waterpokken krijgen. Zij hebben vaak wel een mildere vorm van waterpokken dan jonge kinderen. Dit komt omdat baby's vaak nog de beschermende antistoffen van de moeder in hun bloed hebben.
Varicella is vooral gevaarlijk voor de niet-geïmmuniseerde zwangere vrouw: zij kan het virus overdragen naar de baby in haar buik met mogelijk ernstige gevolgen. Bij baby's die besmet zijn onder de 6 maanden kunnen windpokken later nog eens optreden. De meeste mensen krijgen maar één keer windpokken.
Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.
Havermout bad
Gebruik ongeveer 40-50 gram havermout voor een standaard bad. Het beste is om lauw water te gebruiken en ongeveer 15 minuten in bad blijven. Dep de huid voorzichtig droog na het bad en smeer jezelf dan direct in met een crème.
Ja, douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft.
Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen.
Wat helpt tegen waterpokken? Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo'n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.
Baby's en waterpokken
Als jij als pas bevallen moeder nog nooit het waterpokkenvirus hebt gehad, dan bestaat de kans dat jouw baby dit kan krijgen voordat hij drie maanden oud is. De ziekte kan dan ernstiger verlopen, omdat je baby nog geen antistoffen in het bloed heeft. Heb jij wel ooit deze ziekte gehad?
Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking. Bent u volwassen of ouder dan 12 jaar en krijgt u waterpokken? Als u de huisarts dezelfde dag belt en met medicijnen start, bent u minder lang ziek.
Deze jeukende huiduitslag is het meest vervelende aan de windpokken, vooral bij kleine kinderen. Op de rode vlekken ontstaan vervolgens blaasjes die na ongeveer 5 dagen in korstjes veranderen. In totaal duurt het proces van de windpokken meestal 1 tot 2 weken.
De symptomen van windpokken zijn: huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht en het hoofd. koorts. hoofdpijn.
Je kan anderen al besmetten vanaf 1 tot 2 dagen vóór je uitslag op je huid krijgt tot wanneer er zich een korst vormt op de blaasjes. Dat gebeurt ten vroegste 5 dagen nadat de uitslag verschijnt.
Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken. De menthol werkt verkoelend en jeukstillend. Dit is ongeschikt voor kinderen onder de twee jaar vanwege de menthol die in deze producten zit. De sterke geur van menthol kan kramp van de stemspleet veroorzaken waardoor je baby het benauwd krijgt.
Moet je de zon vermijden met waterpokken? Het is aan te raden om kinderen en baby's met waterpokken uit de zon te houden. De blaasjes verbranden makkelijker door de zon. Dit kan littekens veroorzaken.
Waterpokken veroorzaakt vaak jeuk, soms pijn, en kan gepaard gaan met algemene ziekteverschijnselen als malaise en koorts. Voorafgaand aan het exantheem kan er enkele dagen sprake zijn van koorts en hangerigheid (prodromale fase).
De koorts bij water- of windpokken mag je behandelen met koortswerende middelen op basis van paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan). Het is af te raden middelen op basis van aspirine en ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen) te geven, aangezien deze ernstige huidletsels kunnen veroorzaken.