Vaak wordt bij vachtmijt kat Stronghold ingezet. Dit is een middel dat de volwassenmijten doodt. De eitjes blijven wel leven maar wanneer deze eenmaal uitkomen dan gaan de jonge mijten ook dood. Stronghold is redelijk veilig in gebruik en is ook geschikt voor drachtige en zogende katten.
Vachtmijt Cheyletiella bij hond, kat of konijn behandelen
De schilfermijt is goed te behandelen met verschillende (spot-on) producten die gebruikt worden voor vlooienbestrijding, onder andere selamectine. Het is een makkelijke therapie die na vier weken herhaald moet worden.
Hoe behandel ik vachtmijt bij mijn hond? Wanneer je hond besmet is met vachtmijt, kan de hond behandeld worden met een daarvoor bestemd middel of shampoo. Omdat vachtmijt besmettelijk is, is het noodzakelijk om de omgeving van de hond ook grondig schoon te maken, denk hierbij aan het wassen van kussens en dekens.
Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten. Ook kan een vachtmijt tijdelijk overleven in de omgeving of op producten. Hierdoor kan je konijn ook besmet raken door voer (gras en hooi) of bodembedekking (zaagsel en stro).
De besmetting vindt plaats door direct contact, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden via luizen, vlooien en vliegen. Jeuk is niet altijd duidelijk aanwezig. De vacht is dof, er zijn veel schilfers (roos) en losse haren.
De vacht van het dier ziet er dof uit en er zijn veel schilfers aanwezig. Sommige katten hebben ernstige symptomen terwijl het in andere gevallen helemaal niet opvalt. Vachtmijt bij de kat herkennen is niet altijd gemakkelijk, daarom vind je in dit artikel informatie hierover.
De eerste zichtbare tekenen zijn rode vlekken aan de buik en ellebogen. Symptomen die later voorkomen zijn de jeuk, zelf toegebrachte haarloosheid, roos en verdikking van de huid op de oren en uiteindelijk op het hele lichaam. Om vast te stellen of het om mijten gaat, kan een oppervlakkig stukje huid onderzocht worden.
Wanneer deze eitjes uitkomen, wanen ze een weg naar binnen. Dit veroorzaakt een vervelende jeuk en kan binnen 24 uur dodelijk zijn.
Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.
Jeuk is vaak het eerste teken van mijten bij katten. Als je kat zich opvallend vaak krabt, er kale plekken in de vacht zitten of de huid eczeem en korstvormingen heeft, kan een mijtenplaag de oorzaak zijn.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Een hond kan besmet worden met cheyletiella door direct contact, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden via luizen, vlooien en vliegen. De gehele levenscyclus speelt zich af op de hond. De mijten komen dus niet op de grond of in het huis waar de hond leeft. Soms is jeuk aanwezig, maar lang niet altijd.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
De besmetting vindt plaats door direct contact, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden via luizen, vlooien en vliegen. Jeuk is niet altijd duidelijk aanwezig. De vacht is dof, er zijn veel schilfers (roos) en losse haren.
Hoe lang leeft een schurftmijt? Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
De jeuk komt doordat de afweer van uw lichaam in actie komt tegen de poep van de mijt. Verder kunt u schilferende gangetjes in de huid zien. De mijten zelf zijn nauwelijks te zien. Ook kunnen er blaasjes of pukkeltjes zitten.
De oogstmijt, ook wel grasmijt genoemd, is een kleine spinachtige die erg lijkt op de fluweelmijt, maar hier geen familie van is. Het is enkel de larve van deze mijt die huidirritatie kan veroorzaken, door zich vast te bijten in de huid van een gastheer, bijvoorbeeld de mens.
Cheyletiella mijten zijn ongeveer 0,5 mm groot, en ze zijn soms met het blote oog te zien, vooral als ze bewegen. Om vast te stellen of een dier last heeft van vachtmijten, kan het beste een monster genomen worden met een fijne kam of door een oppervlakkig afkrabsel, of eventueel met behulp van een stukje plakband.
Vroeger moesten we het konijn laten wassen met een vlooienshampoo, echter het is vaak erg lastig om het konijn een aantal weken achtereen te wassen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.
Uw dierenarts kan de diagnose myiasis, ook in een vroeg stadium, makkelijk stellen. Heeft u het vermoeden dat uw konijn myiasis heeft? Schakel dan direct uw dierenarts in. Als de dierenarts maden in de vacht of rondom de anus vindt, is het zeker dat het konijn last heeft van madenziekte.
Een eenmalige wassing of sprayen met een middel tegen vlooien en teken geeft vaak al verbetering doordat de nog aanwezige mijten afgedood worden. Echter herbesmetting kan weer plaatsvinden! Bij erge ontsteking of jeuk geven we antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel gedurende een paar dagen.
Schurft bij honden kunt u herkennen aan: veel krabben, uw hond kan zelfs gewicht verliezen omdat de jeuk zo heftig is en het krabben zoveel energie kost. rode plekken, bultjes en korstjes op de huid, deze klachten zitten vooral vaak aan de oren, snoet, ellebogen en hakken. kale plekken in de vacht.
Ectoparasieten: Voor de behandeling en preventie van vlooieninfestaties (Ctenocephalides spp.). Het diergeneesmiddel heeft een onmiddellijke en aanhoudende vlo-dodende werking tegen nieuwe infestaties gedurende 5 weken. Het diergeneesmiddel doodt volwassen vlooien voordat ze eitjes leggen gedurende 5 weken.